Volgers

zaterdag 5 maart 2022

De 🌹🌹🌹mogen gesnoeid

Wat een geweldig mooi weer hebben we, zo vroeg in maart.
Volop genieten van de 🌞, van het buiten zijn, van de tuin. 


 Dit is een stukje van de voortuin. Die willen we gaan veranderen, maar dat is een klus die we later ooit eens gaan doen. Er staan veel rozen in, en lavendel. En er komen voorjaarsbloeiers boven de grond uitsteken.

De 🌹is een beetje vreemde plant, want die houdt van 3 dingen: veel zon, veel water en dat je hem flink pijn doet! Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat je hem nu al, terwijl er nog grote kans op nachtvorst is, gaat terugsnoeien. En dat werd vanmorgen mijn eerste tuinklus. 


Daarna zijn we weer lekker aan de slag geweest in de achtertuin. De vorige bewoners probeerden achter in de tuin een takkenril te maken. Erg succesvol waren ze daarin niet 😉. Op de erfgrens stonden diverse bomen en struiken, en een rij paaltjes die de erfgrens aangeven. Tussen die paaltjes en de beplanting legden ze de dode takken, maar daarmee verstikten ze een deel van de planten.
Vandaag hebben we dat stuk opgeschoond.

We verwijderden de takkenril (we gaan de takken zeker hergebruiken, we maken elders in de tuin een nieuwe takkenril). Zo'n takkenril is praktisch, omdat je zo op eenvoudige wijze groter snoeihout, zoals dikke takken en afgestorven (kleinere) bomen, kunt verwerken. Bovendien maak je er een veilige plek mee, waar veel dieren in kunnen overwinteren. 

Vervolgens gingen we de beplanting waar de takkenril tegen opgebouwd was, eens goed uitdunnen. Er stonden diverse struikjes en boompjes, die helemaal dood waren gegaan. Van de meeste was slechts een gedeelte dood. Snoeischaar en -zaag draaiden overuren, en dat gedeelte is nu klaar.
We kunnen compostbakken gaan maken, mooi op tijd, over een paar weken kan er flink worden gesnoeid, dan willen we de bakken klaar hebben voor gebruik.

Straks lekker eten, en vanavond de laatste opdrachten in Wie is de Mol?
Fijn relaxen op de bank, en dan verwacht ik dat we morgen weer heerlijk buiten te vinden zullen zijn. 
Allemaal een goed weekend verder!


8 opmerkingen:

  1. Zucht, mijn tuin schreeuwt ook om aandacht.

    Wat is in hemelsnaam een takkenril?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. google even op afbeeldingen van een takkenril, dan snap je het vast beter, maar ik zal het simpel proberen uit te leggen. Normaal gesproken 2 rijen met palen, en daar leg je takken die je snoeit tussen. Zo ontstond een natuurlijk muurtje, en daarin kunnen vogels nestelen, egels en insecten overwinteren enzovoorts.

      Verwijderen
  2. Heerlijk als je zon in de tuin hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zon, halfschaduw, schaduw, we hebben het allemaal, heerlijk!!!

      Verwijderen
  3. Het is hard werken, maar als het je eigen tuin is weet je waar je het voor doet. En daarna lekker met de beentjes omhoog met een voldaan gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hadden het er vandaag met elkaar over, pas nu we weer lekker in een eigen tuin bezig kunnen zijn, realiseren we ons hoe ontzettend we dat gemist hebben. En als je ergens plezier in hebt, voelt het niet als werken vind ik.

      Verwijderen
  4. Dat klinkt al een heerlijke dag :) Ja, je kunt nu al vanalles in de tuin gaan doen. Fijn, ik heb er ook zin in :)
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen