Volgers

zondag 27 februari 2022

EEN STRALENDE DAG


 Oh, wat keek ik hiernaar uit! Een hele dag werken in onze tuin!
Het hele weekend zouden we prachtig weer krijgen. Zaterdag moest ik werken (en kocht ik een kruiwagen), maar zondag was ik vrij. Online had ik deze scoops al gekocht, ik vind ze ideaal voor het oppakken van blad en snoeiwerk in de tuin.

De vorige eigenaren van ons huis, bewaarden heel veel spullen, maar niet altijd op de meest gebruikelijke plaatsen. Door de hele tuin verspreid liggen en staan er allerlei materialen, die nog prima van pas kunnen komen, maar op hun huidige plaats een sta-in-de-weg vormen.

We willen graag onze eigen compost gaan maken. De bedoeling is dat helemaal achter in de tuin te gaan doen, de beste plek qua zon/schaduw/wind enzovoorts.
Maar dan zullen we daar eerst ruimte moeten maken. De vorige eigenaren deden verschillende pogingen tot composteren, maar heel erg goed geslaagd zijn de meeste pogingen niet.

Zo staan er 2 compostvaten in de tuin, de deksels staan er naast, en er groeien planten in. Van compost in die vaten is geen sprake. Schuin daarvoor ligt een heuvel, domweg allerlei tuinafval op een hoop gegooid. Op andere plekken zagen we ook van die heuvels, maar daar konden we niet eens bij komen, want alles was door bramen overwoekerd. 
We gingen dus maar van start met die bramen snoeien. Nou, de gft afvalcontainer zit vol, en de komende maanden zal die ook steeds weer gevuld zijn met al dat braam-snoeisel. Maar we kunnen nu wel bij het achterste stuk van onze tuin komen. 
Wat ons al eerder opviel, is dat er ook veel bouwmateriaal in de tuin ligt opgeslagen, zoals dakpannen, stoeptegels en bakstenen. Ook naast de boom op de 2e foto waren wat bakstenen opgestapeld, zo te zien 2 rijen op elkaar..... We haalden een rij bakstenen weg, en nog één, en nog één, en nog één.... we zijn maar gestopt met het tellen van de lagen. Allemaal ongebruikte bakstenen, hetzelfde soort waarvan de aanbouw aan ons huis 40 jaar geleden werd gemaakt! Blijkbaar toen teveel ingekocht, en "tijdelijk" opgestapeld? Er was een rij stoeptegels neergelegd, en daarop waren de bakstenen gestapeld, maar door het gewicht was het in de loop der jaren helemaal de grond in gezakt.


Jullie zien het, het waren er heel wat! En dat is dus nog maar 1 stapel, er zijn meer dumpplaatsen voor bakstenen in de tuin!

Dit is wat er allemaal tegen de boom op foto 2 stond te leunen, o.a. een oude lichtmast, een houten ladder en het nodige tuinhout. Zullen we ongetwijfeld ergens in de tuin gaan gebruiken, maar niet tegen die boom! 

Misschien komt de ladder uiteindelijk wel tegen een boom te staan, want het zag er op zich best grappig uit. En dan een klimplant er langs leiden? We zullen het wel zien.
Voorlopig betekent tuinieren bij ons vooral puin ruimen, en plek maken om er iets moois van te maken. De basis is overigens prima hoor, mooie bomen en struiken, leuke indeling. Nu eerst ruimte vrij maken voor compostbakken, en als die er eenmaal staan, zijn we hopelijk ver genoeg in het seizoen om te gaan snoeien, dood hout te verwijderen, oude bloemstelen waarin insecten overwinterden weg te halen enzovoorts. Oh, wat heb ik daar een zin in! En wat hebben we vandaag samen genoten van onze eerste werkdag in onze tuin!







17 opmerkingen:

  1. Wat een werk.
    Mijn tuin schreeuwt ook om aandacht, maar dat zit er nog even niet in.

    Wel heb ik mijn dagelijkse km halfverwege onderbroken om lekker van het zonnetje te genieten op een bankje aan de vijver.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is de container ook weer goed gevuld, er valt nog heel veel te snoeien de komende tijd.Bij ons lag ook veel bouwmateriaal,
    we hebben veel hergebruikt en ook oude troep weggedaan.
    Er was zelfs een fonteintje in stukken van mooi materiaal, dat
    is weer in ere hersteld.Ik zie al weer veel planten bovenkomen,
    altijd weer spannend.
    Veel plezier van je tuin!
    Groetjes, Betsy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk is dat he, als je spullen die je vindt ook weer kunt gebruiken. Leuk, zo'n opgeknapt fonteintje! Jij ook veel plezier van je tuin!

      Verwijderen
  3. Hey Anja,
    Wat zijn jullie goed bezig geweest dit weekend zeg. Goed hoor. Het was er mooi weer voor, heerlijk. Ik ben benieuwd hoe de tuin gaat worden.
    Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe de tuin gaat worden? Dat duurt wel een paar jaar hoor. We hebben plannen genoeg, maar zijn ook realistisch genoeg om te weten dat je nu eenmaal niet alles tegelijk kunt doen. Het gaat ons om het genieten van de tuin, en stil zitten is niks voor ons, dus voorlopig maar lekker aan de slag!

      Verwijderen
  4. Het was echt heerlijk weer om in de tuin te werken! Zo mogen er nog wel meer dagen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou zeker, ik kijk al uit naar de volgende vrije dag, om weer lekker verder te gaan.

      Verwijderen
  5. Wat heerlijk om zo'n wildernis stukje bij beetje te ontginnen en er jullie eigen tuin van te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is gewoon een ontdekkingsreis in eigen tuin, maar wat zal het mooi worden. Wat een heerlijk weer was het!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was zalig, en zo'n ontdekkingsreis is helemaal aan ons besteed.

      Verwijderen
  7. Dat vind ik nou heerlijk, zomaar van alles tegen komen. Het lijken net cadeautjes, tenminste als je de spullen kunt waarderen en hergebruiken. Het is wel zwaar werk voor jullie tweeën hoor, petje af!
    Maar ik weet zeker dat er een hele mooie tuin komt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, girlpower! We houden van kringlopen, die onverwachte verrassingen die je dan soms tegenkomt, en dit lijkt er heel erg op (en we hoeven zelfs niets af te rekenen!)

      Verwijderen
    2. Ik ben benieuwd baar jullie zolder.😉

      Verwijderen
    3. Haha, wij hebben geen zolder (wel een kelder 😉)

      Verwijderen