Volgers

maandag 28 maart 2022

compostbakken gemaakt

 Een paar weken geleden maakten we een begin aan het opruimen van de tuin.

De vorige bewoners gooiden weinig weg, alles kon wel worden hergebruikt. En alhoewel wij zeker ook van recyclen houden, vonden we het wat ver gaan dat ze 2 bedspiralen hadden gebruikt als hekwerk. Die hebben we weggehaald, maar inmiddels ook al wel hergebruikt (op de bovenste foto zie je helemaal links een witte "paal", dat is de zijkant van 1 van die spiralen).
Met zo'n grote tuin als de onze, heb je weinig aan je groenafval-container, dus wilden we graag als 1 van de eerste dingen in de tuin compostbakken maken.
Laten die bedspiralen daar nu goed bij van pas komen!
We hebben ze gebruikt als achterkant van de bakken. Ze zijn natuurlijk wat open, waardoor de wind er goed doorheen kan. Maar tegelijkertijd zijn ze zo fijnmazig, dat straks de compost er niet doorheen zal vallen.
Voor de zijkanten van de compostbakken gebruikten we een (deel van een) rol gaas. De bak die je hierboven links ziet bevat 2 bakken, in het midden van elkaar gescheiden met een dubbele rij gaas. Rechts nog een minder diepe compostbak, dat is 1 langwerpige bak geworden.
We sloegen wat palen in de grond, aan de voorkanten 2 palen vlak achter elkaar. Daartussen passen precies de gekleurde schotten. Dit zijn schroten die we in ons huurhuis als lambrisering tegen de muur in de woonkamer hebben gebruikt. Die moesten verwijderd worden bij de oplevering van het huurhuis.
Nu komen ze mooi van pas. Bij het vullen van de compostbakken kunnen we er een aantal verwijderen, zodat we er makkelijk bij kunnen. En uiteindelijk bij het legen kunnen we ook gemakkelijk onder in de bakken komen. Ja, de ene kant is dus geschilderd, maar met zeer milieuvriendelijke verf, dus we vertrouwen er maar op dat dit geen negatieve invloed zal hebben op het composteringsproces.

Ik duik nog even de tuin in, het zonnetje doet nog flink haar best vandaag, en het blijft tot tegen 8 uur licht! De groenafval-container gebruiken we wel hoor, voor datgene wat we niet in de compostbakken willen/mogen doen.
Vandaag is 'ie weer geleegd, en ik heb nog een flinke berg snoeiafval liggen met doornen (bramen en rozen), die ga ik fijn knippen, en in de afvalbak doen, want ik houd ab-so-luut niet van doornen tegenkomen in mijn tuin!! 

13 opmerkingen:

  1. Wat heerlijk dat het tijdens jullie eerste maand maart in het nieuwe huis zulk goed weer is geweest!
    Grappig hoe de gedachtengang was over de bedspiralen en hoe mooi dat ze hergebruikt zijn.
    De tuin is weer een stukje meer 'echt' jullie tuin geworden ๐Ÿ‘

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ja, we boffen enorm, het is zo ontzettend genieten om elke dag even te kijken wat er allemaal uitloopt en boven de grond komt. De berg met snoeiafval is inmiddels (klein geknipt) in de groencontainer belandt ๐Ÿ˜Š

      Verwijderen
  2. Hier gaan de bramen ook in de container en ook het snoeiafval van de rozenstruik en de framboos. Sinds vorig jaar hebben we twee grote containers voor het GFT en daar ben ik heel erg blij mee. Daarnaast hebben we ook nog een composthoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi, ben ik dus niet de enige die de doornen scheidt!

      Verwijderen
  3. Wat heerlijk zo'n tuin! Als ik later groot ben wil ik dat ook, dan kan mijn man heerlijk snoeien en planten en oogsten, en ik kijken en genieten! ๐Ÿ˜

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, weet je man al van je plannen ๐Ÿ˜‚?

      Verwijderen
    2. Ja hoor Anja, hij vindt dat prima, dat maakt de overlevingskansen van het groen namelijk een stuk groter!

      Verwijderen
    3. Haha, ik kom uit een familie met groene vingers, en mijn ouders en broer waren ervan overtuigd dat ik die niet had. Toen ik eenmaal mijn eigen flat had gekocht, en het binnen en op het balkon vol stond met prachtige planten, wisten ze niet wat ze overkwam! Misschien heb jij ook wel dat soort verborgen talenten ๐ŸŒž๐ŸŒน

      Verwijderen
  4. Wat een werk hebben jullie weer verricht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We ervaren bezig zijn in de tuin helemaal niet als werk ๐ŸŒž. Helaas kan ik sinds gisterenavond heel goed aan mijn lijf merken dat er sneeuw aan komt ๐Ÿ˜, elke spier schreeuwt het uit, oh wat heb ik toch een hekel aan die kou!

      Verwijderen
    2. Gek he, ik ben altijd sneeuwziek een paar dagen voordat het valt. Maar voel nu nog steeds niets.
      Nu is er hier tot nu toe alleen regen gevallen, dus misschien slaat het ons wel over.

      Verwijderen
    3. Ik hoop voor jou dat het zo gebleven is. Helaas ben ik goed beroerd geweest, strompelend door de winkel, krom gebogen als een oud vrouwtje, omdat er zo ontzettend veel spieren in de kramp zaten. Sneeuw, het zou verboden moeten worden ๐Ÿ˜‰

      Verwijderen
    4. Donderdagnacht is er wel iets gevallen, maar meeste was al weer weg toen ik wakker werd.

      Verwijderen