Volgers

vrijdag 12 maart 2021

De E van Engeland (Crea2021)

 Ook de tweede week van Crea2021 met de letter E gaat niet over handwerken, maar over mijn leven.

Elk jaar in januari vroeg mijn vader aan mijn moeder, mijn broer en mij, waar we die zomer naar toe wilden tijdens de zomervakantie.
En elk jaar zei ik: Engeland!
Ik wist wel dat we daar nooit naar toe zouden gaan. Mijn moeder was doodsbang voor water, dus Het Kanaal oversteken was geen optie. We woonden op één van de Zuid-Hollandse eilanden, de bruggen over om het eiland af te komen vond ze meer dan genoeg.
Maar ja, mijn vader vroeg wat we wilden, en dat was voor mij Engeland! Uiteindelijk ben ik er wel geweest hoor, op schoolreis toen ik in Havo-4 zat, dat was voornamelijk Londen en omgeving.
Waar ik als klein kind al van droomde, was het hart van Engeland, The Cotswolds, een prachtige streek met glooiend land, oude kastelen, lieflijke dorpjes, mooie tuinen. Eigenlijk geen idee waar ik dat beeld vandaan had, mijn ouders zeiden weleens gekscherend dat ik daar vast in een vorig leven had gewoond.


Na de Havo probeerde ik als au-pair naar Engeland te gaan, maar door de problemen die ik toen al had met mijn enkel, kwam ik niet door de medische keuring (je moest volledig gezond zijn en dat was ik niet).
Ik ging uiteindelijk wel naar The Cotswolds op vakantie hoor, ik zal 22, 23 jaar geweest zijn.
Helemaal in m'n uppie, met mijn eigen autootje, en wat heb ik toen genoten!
Ik wilde emigreren, was serieus bezig met de voorbereidingen daarvan, maar liet me overhalen door mijn ouders, broer en schoonzus. Ze zeiden: denk er nog eens over na, stel het een jaartje uit, omwille van je moeder (want die liep dus bij hoog en bij laag te verkondigen dat ze me dan noooooiiiitttt meer zou zien, want dat water, daar ging ze echt niet overheen of onderdoor!).
Ik zei dat ik toch gewoon naar Nederland op bezoek kon komen (en vond dat als je echt van je dochter houdt je heus dat water wel zou oversteken, maar dat hield ik maar wijselijk voor me....).
Van uitstel komt afstel, en zo gebeurde het helaas ook bij mij. 
Het zou zo'n 30 jaar duren, voordat ik weer in The Cotswolds was. Sanne gaf mij een fantastisch moederdagcadeau: een reis voor ons tweetjes, naar The Cotswolds!
Oh wat was ik blij met dat geweldige cadeau! Toch ook wel een beetje bevreesd, want stel nou dat ik het nu, 30 jaar later, allemaal wat vond tegenvallen? Mijn vakantie daar 30 jaar eerder, was voor mij de mooiste vakantie van mijn leven geweest.
Ik zag heel wat van Europa, als kind al, want zomervakantie in Nederland vond mijn vader geen vakantie. Misschien zag ik wel mooiere plekken dan The Cotswolds, zeker hogere bergen dan de heuvels in dat landschap, prachtige gebouwen en tuinen en noem maar op, maar die vakantie 30 jaar geleden, is voor mij altijd de mooiste gebleven.
Maar ik had niet bezorgd hoeven zijn, ik heb deze tweede keer minstens zoveel genoten van de regio als de eerste keer. En deze vakantie staat nu met stip op nummer 1, want deze keer was ik er samen met mijn dochter! En zij begreep precies wat mij zo aanspreekt in de streek, waarom ik er zo graag zou willen wonen, waarom het voelt als thuis komen (tja, we hebben nu eenmaal in bijna alles dezelfde smaak en hetzelfde idee). Wat hebben we genoten die 2 weken, ze vlogen voorbij, maar elke minuut hebben we in ons opgezogen.
En ja, allebei zouden we het leuk vinden om daar te wonen. Zal het er ooit van komen? Geen idee, we sluiten niets uit. Dromen daarvan is natuurlijk altijd leuk, of het er nu ooit van komt of niet.

De foto's die ik bij dit verhaaltje plaats, heb ik allemaal genomen tijdens onze vakantie samen daar, zo'n anderhalf jaar geleden. Zo maar random wat aangeklikt, een paar van de vele, vele foto's die ik daar nam, en die een dankbare herinnering vormen aan die geweldig mooie vakantie.

14 opmerkingen:

 1. Wat geweldig dat je destijds in je eentje je droom hebt laten uitkomen! Stoer het water over en links rijden. Maar ja, je wilde natuurlijk al zo lang dat ik snap dat niets je kon tegenhouden. Helemaal geweldig dat je het met Sanne over hebt kunnen doen en heerlijk echt hebt kunnen delen wat julllie zagen, hoorden, roken en proefden.
  Engeland is een schitterend land (we zijn er een paar keer met de camper geweest). De landschappen zijn mooi en de kleine dorpjes zijn prachtig. De mensen zijn er ook heel erg aardig, vind ik.
  Maar toch; Schotland vind ik nóg mooier. Ik ben gek op die ruige bergen waar je niemand tegenkomt en waar je hier en daar een klein wit huisje ziet en regelmatig moet stoppen voor overstekende schapen. Misschien komen jullie daar ook nog wel eens terecht. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schotland staat ons wensenlijstje, daar willen we allebei graag eens naar toe.

   Verwijderen
 2. Wauw Anja. Wat een mooie foto's. Ik kan me voorstellen dat je mooie vakanties hebt gehad in Engeland. Ik ben zelf ook dol op Engeland, heb alleen nog maar Londen gezien haha. Zou graag nog eens terug gaan haha. Misschien wel zo'n reis als wat jullie hebben gemaakt. Schitterend zeg.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het je zeker aanraden. Het is anders dan Italië, waar jullie volgens mij heel trouw naar toe gaan, maar Engeland zou een leuke afwisseling voor je zijn.

   Verwijderen
 3. Tjonge, je was een avonturierster hoor... Maar als je jong bent, dan doe je zulke dingen. Ik zei altijd dat ik naar Zuid-Afrika zou gaan, maar het is er nooit van gekomen.
  Zuid Engeland is heel mooi! Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar mijn zus en vriendin wel. En als je dan de verhalen hoort en de foto's ziet... dan snap ik jouw enthousiasme ook helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben in mijn eerste autootje, een Suzuki Alto, naar heel wat mooie plekjes in Europa geweest, o.a. dus naar Engeland. Ik avonturierster? Nooit zo over nagedacht, maar het klopt inderdaad wel, ik merk dat ik ook daarin weer loskom en mezelf word!

   Verwijderen
 4. Wat een fantastisch verhaal! Zo bijzonder dat je zo jong nog helemaal alleen naar Engeland bent gegaan! En wat een geweldig cadeau van je dochter. Erg leuk om te lezen en te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die reactie kreeg ik toen ook al, dat je dat durft en doet, als jonge meid. En ik dacht alleen maar: waarom niet? ik ga toch niet zitten wachten tot ik iemand tegenkom die mee wil? Maar goed dat ik dat toen deed, mijn (ex)man wilde dus absoluut niet naar Engeland!

   Verwijderen
 5. Ja Engeland is erg mooi, heb er met een bus doorgereden en wat dorpjes en plekjes aangedaan, super was dat.
  Mijn zoon is er al een paar keer met enkele jongens van de motorclub naartoe geweest (normale jongens hoor, geen motorbende) haha, die vond het ook fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me voor een motorrijder inderdaad geweldig landschap om daarheen te rijden.

   Verwijderen
 6. Zo aan de foto's te zien lijkt dit een mooi gebied. Ik houd zelf niet van reizen, maar op deze manier kan ik er toch een beetje van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je even mee op reis bent geweest op deze manier!

   Verwijderen
 7. Jullie zijn vast in een vorig leven zussen geweest.

  BeantwoordenVerwijderen