Volgers

vrijdag 26 maart 2021

de F van Fabel (Crea2021)

 Tweede week van de letter F, en ik kies voor FABEL.

Nee, ik bedoel niet een verhaal, met een moraal, en (meestal) dieren als hoofdpersonen.
Ik bedoel Drops Fabel, het sokkengaren.
Tot ongeveer 2009 kende ik alleen maar saai, effen gekleurde sokkenwol. 
Nou vooruit, misschien zat er wel eens een spikkeltje in, zoals bij de zogeheten "geitenwollensokken".
Toen kwam er opeens vrolijk gekleurd garen op de markt.
Zelfstrepend, dat betekende dat je niet met allerlei kleurtjes van verschillende bolletjes hoefde te breien, maar gewoon recht-toe-recht-aan, en hup-hup-barbatruc: je had een paar vrolijk gestreepte sokken!
Nu weten jullie dat ik het juist leuk vind om met meerdere kleurtjes te breien, maar sokken breien had ik nog nooit gedaan (althans niet na handwerkles op de lagere school). Dus dit garen was voor mij een uitkomst, zo kon ik me concentreren op het model, en hoefde ik me niet te bekommeren om de kleurtjes.

Oh, wat bleek het sokken breien leuk en verslavend te zijn!
Ik gebruikte toen nog echt patronen, breide vanaf het boord naar de teen, probeerde diverse soorten hiel uit. 
Inmiddels heb ik al jaren een eigen manier van sokken breien ontwikkeld, en brei ik alleen nog tijdens de Sock Madness sokken volgens een patroon. Dit jaar doe ik daar trouwens niet aan mee, ik sla een jaartje over.

Zoals jullie eerder deze week lazen, ben ik op zoek naar een betere kwaliteit sokkenwol. En die heb ik denk ik wel gevonden in de Opal sokkenwol. Maar... de sokken die jullie hier op de foto's zien, zijn allemaal door mij gebreid in de jaren 2010 en 2011, en voor allemaal gebruikte ik Drops FABEL.
Dat werd verkocht bij De Schapekop in Nieuwpoort. ik woonde in die tijd daar niet zo gek ver vandaan. De winkel bestaat niet meer (althans niet in die vorm) en ik woon niet meer in de regio.
Het dichtstbijzijnde verkooppunt is nu zo'n 65 kilometer rijden. 
En zo komt het dat ik sindsdien geen sokken meer heb gebreid met Drops Fabel. Maar, eerlijk is eerlijk, als ik deze sokken zo terug zie op de foto's (die ik van mijn Ravelry-pagina heb gehaald), dan weet ik dat dit een goede kwaliteit sokkenwol was, want al die sokken zijn heel veel jaren mee gegaan, van het laatste paar heb ik pas onlangs afscheid genomen.

Voorlopig kan ik wel even vooruit met de sokkenwol die ik nu op voorraad heb, en die ik nog in de rest van het jaar ga ontvangen vanuit mijn Opal abonnement, maar als we ooit weer lekker kunnen gaan winkelen en op vakantie kunnen, zal ik zeker mijn ogen open houden voor een winkel waar ze Drops Fabel verkopen! (weet iemand of de kwaliteit nog net zo goed is?)


15 opmerkingen:

 1. Het is inmiddels al 35 jaar geleden dat ik 3 paar kousen gebreid heb, die niet om mijn dikke kuiten bleken te passen.
  Waarom ik dan toch stug doorgegaan ben is me een raadsel.
  Ze liggen 5 verhuizingen later nog steeds ergens in een kratje.
  In die tijd kon ik maar twee kleuren vinden: grijs geitenhaar en geel.

  Jaar of tien geleden werd ik in een leuk hobbywinkeltje in Borger verliefd op een bol zeer kleurrijk garen van Scheepjes, maar sokken breidde ik er niet van.
  Dat winkeltje heeft helaas opheffingsuitverkoop, zag ik on line.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke winkel bedoel je? Op de site van Scheepjes staat in Borger alleen de Blokker, die gaat niet sluiten. Wel sneu als zo'n winkel moet sluiten, waarschijnlijk het gevolg van de pandemie.

   Verwijderen
  2. Hobbyatelier de Pottekijker
   Zit schuin tegenover de Stofmeid, maar die is ook al weg.

   Verwijderen
  3. Weet niet of dat er mee te maken heeft.
   De eigenaresse is op pensioengerechtigde leeftijd en reist veel.

   Verwijderen
  4. Ah ja, die. Volgens mij inderdaad om persoonlijke redenen. De stofmeid kende ik wel, maar ik heb niet zoveel met lapjes en quilts, dus ben daar nooit binnen geweest.

   Verwijderen
  5. De pottekijker liep ik altijd wel even binnen als ik daar op vakantie was.
   Nou ja even?
   De eigenaresse is een gezellige Leidse die altijd wel in was voor een praatje.

   Verwijderen
 2. Drops Fabel, wat een heerlijk garen! Leuk om al je verschillende sokken zo bij elkaar te zien, zo krijgen we een mooi overzicht wat een andere kleur voor effect geeft.
  Zelf gebruik ik Fabel erg veel; ik brei er ook bijvoorbeeld vesten van. Het garen zorgt ervoor dat alles lang mee blijft en ook mooi in model. Natuurlijk pilt het iets, maar eigenlijk valt dat mee. Voor mij is de dichtsbijzijnde winkel waar ik Drops kan kopen ook veel te ver weg, maar ik bestel het via internet.
  Of de kwaliteit net zo goed is als 10 jaar geleden weet ik niet, want ik weet niet wanneer ik het zelf voor het eerst gebruikt heb, maar met de kwaliteit van nu ben ik dus ook tevreden ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste, daar gaat het tenslotte om, dat de kwaliteit nu goed is! Goed om te lezen dat het ook geschikt is om bovenkleding mee te breien!

   Verwijderen
 3. Ik vind deze sokken Fabelachtig mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk sokkengaren, zo krijg je lekker vrolijke sokken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je wordt er vanzelf vrolijk van als je hiermee breit, of de sokken aantrekt.

   Verwijderen
 5. prachtige sokken.. stuk voor stuk plaatjes !!
  heb een paar jaar geleden sokken gebreid van een bekend garen waarin de binnenkant de garantie staat dat de daarvan gebreide sokken minimaal 10 jaar meegaan... benalleen vergeten welk merk dat was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, mocht je er nooit eens achter komen, ik houd me aanbevolen. Want hoe graag ik ook sokken brei, ik vind het wel zonde als ze al snel kapot gaan.

   Verwijderen