Volgers

zondag 22 september 2019

oogstfeest en onkruid verwijderen

Wat een prachtig weer hadden we dit weekend! Gisteren moest ik werken, maar vandaag was ik vrij, en heb genoten van het mooie weer.

In een naburig dorp was er Oogstfeest, een markt met allemaal kraampjes vol natuurproducten. Allemaal gemaakt of gekweekt door bewoners uit de regio, die hun producten op deze markt mogen verkopen.
Denk aan honing, wijn, pompoenen, maar ook met de hand gevlochten manden, stoeltjes met rieten zittingen, met de hand gemaakt (schaaf)ijs, gekweekte plantjes, houtsnijwerk, nou ja, heel veel keuze dus.
We gingen natuurlijk even langs, het is een gezellig dorp en elk jaar is ook deze markt erg gezellig. Vorig jaar viel de markt helaas letterlijk in het water, met beide dagen veel regen, dit jaar werkte het weer gelukkig wel mee.
Thuis gekomen ging ik hier maar eens mee aan de slag. De voortuin is bij oplevering leeg gehaald, er is werkelijk geen plantje blijven staan. Zonde, er stonden struiken in waarvan ik zei dat ze best mochten blijven staan, maar nee, de meneer van de woningbouwvereniging wilde de tuin kaal opleveren!
En het onkruid kwam al heel snel op! Aangezien morgen toch echt een omslag naar herfstweer wordt verwacht, wilde ik nog mooi zoveel mogelijk van het onkruid verwijderen, zodat het niet nog erger zou gaan worden, als er regen valt. Dat is zo'n klusje waar ik echt van kan genieten, gewoon op m'n platte gat (ik zit dan graag op zo'n knielkussentje), en plukken maar. Het is goed opgeknapt (sorry, helemaal vergeten een foto te maken achteraf, en nu is het donker!). Ik ben er nog niet mee klaar, maar dat is niet erg, het begin is gemaakt.

Op mijn werk verkopen we in het voorjaar plantjes, en op een zeker moment bleven er wat zielige lavendelplantjes over. Die moesten maar weggegooid. Wat??!! Nou, dat dacht ik dus niet! Die ging ik nog een kans geven, en tjonge, wat waren ze blij! Ik zette ze in potten, en maakte me best zorgen met die warmte deze zomer, maar ze groeiden echt waanzinnig hard! Het waren er 5, en ik heb ze vanavond, ergens halverwege het onkruid verwijderen uit de voortuin, een plekje gegeven aan de voorkant, langs de stoep. Zo vormen ze een vriendelijk "muurtje" dat een lekker geurtje afgeeft, als iemand er langs loopt.
Het werd al wat donker, en ik wilde ze wel geplant hebben, voordat ik niet goed meer kon zien wat ik deed. Het onkruid verwijderen zette ik daarna voort, totdat het echt te donker werd. Misschien morgenavond verder, dat ligt aan het weer, en anders ergens later deze week. Die tuin loopt niet weg!

In mijn achtertuin heb ik een stukje gras, en dat heb ik ook nog mooi kunnen maaien. Het ziet er weer netjes uit. Kortom: het was een heerlijk dagje buiten, en dat zo laat in september!

Hebben jullie ook zo genoten van het weer?

5 opmerkingen:

 1. Wij hebben heerlijk op een mooi plekje op een bankje gezeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer trouwens dat echt alles uit je voortuin gehaald is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook erg jammer, levend goed wat wordt weggegooid.

   Verwijderen
 3. Hey Anja,
  Een goed besteedde zondag zo te zien. Lijkt mij erg leuk dat oogstfeest. Zelf was ik een dagje naar Duitsland met mijn ouders. auto's kijken aan de Nurburgring en daarna door naar Cochem. Echt heel mooi. Wat mooi dat je de plantjes nog hebt kunnen redden, ik hoop dat ze het goed gaan doen.
  Fijne dinsdag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen