Volgers

maandag 16 oktober 2017

Bullet journal

Bullet journal, heb je er wel eens van gehoord? Niets nieuws hoor, maar tot nu toe deed ik er niet aan mee. Ik zag er het nut niet van, zonde van mijn tijd, die besteedde ik liever aan handwerken en blogs lezen.

Ik ben opgeleid tot boekhouder, en het zal dus niemand verbazen dat ik, sinds ik op mijzelf ging wonen, ook privé een heel precieze boekhouding heb bijgehouden. Alle rekeningen netjes alfabetisch, elke maand een overzicht van alle inkomsten en uitgaven enz.

Aanvankelijk ook een kasboek, in een echt officieel kasboek. Maar doordat we steeds meer gingen pinnen en vrijwel niets meer contact betaalden, was ik daarmee gestopt.

Door veranderde privé-omstandigheden, ben ik sinds kort afgestapt van alles pinnen, en betaal ik weer veel contant. En dus kreeg ik zin om ook weer een kasboek bij te houden (ja, sorry, voor veel mensen onbegrijpelijk dat je dat leuk kunt vinden, haha).
Maar ik had geen zin in een "gewoon" kasboek zoals voorheen.

Ik heb een passie voor notitieboekjes, schriftjes, pennen enz. En ik schijn daar niet een uitzondering in te zijn. Toen ik eens wat rondkeek op het www naar alternatieven voor een standaard kasboek, kwam ik (uiteraard zou ik haast zeggen) heel veel bullet journals tegen.
Leuk, sommige echt heel erg leuk, maar....
Ja, ik ben best een beetje eigenwijs. In ieder geval wil ik dingen graag op mijn eigen wijze doen.
Ik houd dus al niet van dingetjes zoals je op het plaatje hierboven ziet: tekentjes die stuk voor stuk een bepaalde betekenis hebben. En die dan ook eigenlijk al min of meer vastliggen in bullet-journal-land.
Tweede punt: ik kan absoluut, maar dan ook echt ABSOLUUT niet tekenen. Dat is een talent wat dochterlief heel duidelijk van haar vader heeft ge-erfd. Ik vind het dan ook helemaal niet leuk om te doen, omdat hoe vaak ik het ook probeer, het echt absoluut niets wordt!
En dus wordt een "gewoon"bullet-journal geen succes voor mij.

Maar ondanks de bezwaren tegen het bullet-journalen (is dat een werkwoord?), vind ik het wel een heel leuke basis hebben. Het idee is namelijk heel praktisch ontstaan: niet overal verschillende post-it blaadjes en notitieblokjes en agenda's enz voor hebben, maar alles wat je wilt noteren, bij elkaar in 1 opschrijfboekje.
Kijk, en dat past wel heel goed bij mij! Ik schrijf altijd overal verschillende briefjes voor, ik heb altijd overal lijstjes liggen, en dat is gewoon niet handig. Hier heb je alles bij elkaar staan, in plaats van losse boodschappenlijstjes, to-do-lijstjes enz.

Ik heb zoiets al wel gedaan op handwerkgebied.
Ik heb een A5-notitieblok (gekocht voor maar 2 euro bij de H.ema), met iets van 1000 bladzijden. Voorkant een leuke print van een breiwerk, en verdeeld in 4 tab-delen. Daarin staat alles wat ik wil onthouden over handwerken, dus een tab voor patronen (met de links waar ze te vinden), eentje met mooie haak- en breisteken (idem), eentje met leuke sites en blogs enz.

Vorige week ben ik maar eens begonnen in een A5 notitieblok dat ik nog had liggen. Ook met een aantal tabbladen (tja, een tik, goede organisatie is het halve werk).
Ik heb een tabblad voor het kasboek, voor to-do-lijstjes enz. De to-do-lijstjes krijgen ieder een eigen bladzijde per onderwerp, dus bijv. eentje voor WIP's en handwerkplannen, eentje voor de tuin, voor in het huis, spullen die van/naar het vakantiehuisje moeten enz.

En ik ben om!!!
Was ik altijd wat sceptisch, toch een beetje bang om tijd te verspillen die ik beter aan handwerken zou kunnen gebruiken. Maar het werkt juist andersom! Doordat ik nu alles wat in mijn hoofd schiet (tijdens het handwerken), direct opschrijf in mijn boekje in plaats van het probeer te onthouden, is mijn hoofd een stuk leger en rustiger. En kan ik na het opschrijven gewoon weer lekker ontspannen verder haken, breien enz.
Nooit gedacht dat het dat effect zou hebben, dan was ik er veel eerder mee begonnen.

Een echt bullet-journal zal het nooit gaan worden, maar ik ga dit zeker blijven gebruiken. En misschien ga ik, als dit notitieblok vol is en er een nieuwe in gebruik wordt genomen, ook nog wel wat versieringen aan brengen. Een kaftje haken/breien, een koordje vlechten als bladwijzer, misschien wat stickertjes of washi-tape gebruiken? Dat lijkt me eigenlijk best leuk, en ook dat is handwerken/hobby-en en dus ontspannend, en daar gaat het tenslotte toch allemaal om?!

Vraagje: hebben jullie een bullet journal, en bevalt het jou?

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk blogbericht heb je geschreven! En zo goed dat je niet klakkeloos volgt wat anderen doen, maar je eigen weg daarin gaat. Dan past het helemaal bij jou en houd je het ook veel langer vol en is het functioneel!
    Een bullet journal is ook niet mijn ding; ik heb gewoon een kliederschriftje waar ik m'n lijstjes soms wel/soms niet in maak of m'n dagindeling of m'n plannetjes...

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewoon een kliederschriftje, helemaal prima toch, als dat precies is wat bij jou hoort, dan is het ook functioneel.

    BeantwoordenVerwijderen