Volgers

donderdag 19 oktober 2017

Herfst en KAL

 Wat boffen de kinderen in het zuiden en het midden van het land toch, dat ze deze week herfstvakantie hebben. Prachtig weer om buiten te spelen, lekker door de berg bladeren stappen (of als je een hele grote berg hebt je er lekker in te laten vallen, zoals hierboven)
 Ik bof vandaag ook, ik heb een vrije dag. Vanochtend ben ik eens flink voorraad boodschappen gaan inkopen, we kunnen voorlopig weer vooruit. Afgelopen zondag had ik het gras gemaaid ,maar inmiddels was er niet veel gras meer te zien, zoveel blad was er op gevallen. Dus vanmiddag de hark gepakt, en aan het harken gegaan.
Ik had ook wat zakken tuinaarde gekocht, om het hoekje in de tuin wat we laatst hebben aangelegd nog wat aan te vullen.

Binnenkort start de Mossy Way KAL. Nooit eerder deed ik mee aan een KAL.
KAL staat voor Knit ALong, wat betekent dat een groep mensen allemaal hetzelfde patroon gaat breien. Je betaalt voor het patroon, en krijgt dit dan in delen opgestuurd (via download in dit geval).
We breien allemaal hetzelfde, houden elkaar op de hoogte van hoe het gaat, helpen waar we tegen problemen aanlopen en bewonderen elkaars maaksels.

Toen ik deze KAL tegen kwam, en de foto's van de trui zag, besloot ik om eens een keer mee te doen met zo'n KAL. Het lijkt me heel leuk om allemaal aan eenzelfde project te werken, en elkaar aan te moedigen en van elkaar te kunnen leren.
Het zal voor mij best lastig zijn. Ik houd me doorgaans nooit exact aan een patroon, maar in dit geval zal ik dat wel gaan doen. In ieder geval grotendeels. Want ik zie toch wel wat dingetjes aan de trui die ik liever anders maak. Zo vind ik de lengte van panden en mouwen op de foto's wat kort lijken. Dus misschien pas ik die aan. We zullen het gaandeweg zien.
Bij de beschrijving van de trui staat, dat eerst het halsgedeelte wordt gemaakt, en er van daar uit 2 kanten op gewerkt wordt. Aparte constructie dus.

Nu wordt als garen aanbevolen Bloomsbury DK van The Yarn Collective.
Ziet er heel mooi uit, gemeleerde garens, zoals je op de foto's hierboven ook ziet.
Maar ik wilde liever geen garen bestellen hiervoor.
Ik had deze 2 konen 100% wol nog liggen. Ooit voor een habbekrats gekocht bij de kringloop.
In de koker staan de datum van maken en samenstelling van het garen vermeld.
November 1998 is het garen gesponnen, en nu, 19 jaar later, ga ik er een trui van breien.
 Dit zijn de 2 konen. Het geel is echt superdun, zou ook prachtig zijn voor een kanten sjaal, maar aangezien ik die nooit zou dragen, ga ik zoiets ook niet maken.

De eerste aanwijzingen hebben we al ontvangen, en velen hebben al proeflapjes gebreid.
Bij het patroon wordt vermeld dat het essentieel is om de juiste stekenverhouding te hebben.
Dus daarom hebben we een paar weken de tijd gekregen, om eventueel garen te bestellen en de juiste stekenverhouding te vinden.
De trui op de foto's is gebreid met breinaald nr 4, dus ik besloot om eerst maar eens een proeflapje te breien op die dikte. En wat denk je? Precies, echt gewoon helemaal precies goed!!!
Ondanks dat het zonnetje scheen (of misschien wel daardoor) krijg ik de kleuren niet goed gevangen op de foto, maar zo krijgen jullie toch een beeld van hoe het er uit gaat zien.
Mijn proeflapje was groter hoor, want er zijn 3 stekenverhoudingen: eentje voor tricotsteek, eentje voor boordsteek en eentje met kabels. Ik heb ze alledrie na elkaar gebreid, en was alweer aan het uittrekken gegaan. Oeps, oh ja, een foto maken!!!

Morgen een dagje werken, en dan lekker een vrij weekend. Dochter en ik gaan 1 dag naar de Brei- en haakdagen in Zwolle. Waarschijnlijk wordt het de zaterdag. Gaan jullie ook? Of zijn jullie er al eens geweest? Wij gaan voor het eerst, laatst vroeg ik er hier naar en ik kreeg zulke enthousiaste reacties dat we besloten daar zeker een keer heen te willen gaan.

Ik wil kijken of er Drops Alaska te koop is.
Ik vind dit een erg mooi vest, en zou het graag voor mijzelf breien. Het is gebreid met Drops Alaska, en dat wil ik ook ervoor gebruiken. Dit garen is nu afgeprijsd, maar ik vind het erg moeilijk om een kleurkeuze te maken op het internet. Als ik op mijn laptopscherm kijk, dan lijken bepaalde kleuren mij erg mooi. Maar als ik dan op de laptop van dochter kijk (een dure Apple ivm grafische opleiding, dus veel kleurgetrouwer) dan zien die kleuren er weer heel anders uit.
Ik hoop dat er een stand is die de kleuren allemaal bij zich heeft, zodat ik kan vergelijken, en mijn keuze kan maken.
Verder wil ik kijken naar een dikke tunische haaknaald met zo'n draad eraan. Ik heb er eentje, maat 3 meen ik, maar zonder draad. Ik wil wat kussenhoezen gaan haken, en tunisch haken lijkt me dan leuk, omdat dat lekker stevig blijft. Vorig jaar breide ik wat hoezen, en die zijn helaas nogal gaan lubberen.
Dus die wil ik uittrekken, en er dan een steviger hoes van haken, met zo'n tunische haaknaald.
Maar ik twijfel wel een beetje, las laatst op een blog (weet even niet meer waar) dat die op internet een set van 10 naalden met verschillende diktes had gekocht voor de prijs die je hier betaalt voor 1 zo'n haaknaald. Nou, we zullen het zien.
En natuurlijk krijgen jullie een verslagje van hoe wij de brei- en haakdagen hebben ervaren.

Iedereen alvast een heel fijn weekend gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten