Volgers

vrijdag 28 juni 2024

rondjes breien totdat je sokken hebt

 

Zo irritant, deze rondbreinaald wilde zelf ook graag heel veel rondjes zijn!! Dat breit niet lekker, dus heb hem even in heet water gelegd, en vervolgens buiten in de zon gelegd (nou ja, dat laatste deed Sanne voor mij 😉). Hier en daar een steen erop om hem recht te houden, en na een paar uur was 'ie weer "recht" :

Fijn, kon ik er weer mee verder breien aan de ganzensokken. 
Als ik niet voor een wedstrijd een patroon voor sokken volg, brei ik sokken altijd volgens mijn eigen patroon. 
Dat is:

- opzetten met Judie's Magic cast-on. Ik vind het zo'n gemakkelijke en mooie manier, dat ik alleen daarom al veel liever vanaf de teen brei (hoef ik niet de tenen te sluiten met de Kitchener Stitch, haha).

- dan meerder ik, afhankelijk van het garen dat ik gebruik en de naalddikte, tot het benodigde aantal steken. Ik tel niet het aantal toeren, ik brei mijn sokken 2 tegelijk op 1 rondbreinaald, dus ze worden sowieso even lang. 

- de hiel varieerde ik wel, maar ik denk dat ik het voortaan houd op de shadow-wrap-hiel. Dit levert namelijk "gegarandeerd" een hiel op zonder van die gaatjes.
Ik zet het tussen haakjes want het schijnt dat er mensen zijn die toch gaatjes krijgen, ik begrijp eigenlijk niet goed hoe ze dat lukt, misschien doen ze toch iets verkeerd. Zo ziet die hiel er uit:


Mocht je er niet bekend mee zijn, maar het wel willen leren, Mr.Knitbear heeft een hele duidelijke tutorial gemaakt, waarin hij je stap voor stap mee neemt, en dat doet hij in het Nederlands. Eerlijk is eerlijk, ik kijk nu best veel filmpjes op y.outube die brei-gerelateerd zijn, maar wel voornamelijk in het Engels. Ook op Ravelry is de voertaal in de meeste groepen Engels, en ik ben zo gewend aan die Engelse terminologie, dat ik vaak niet eens weet hoe het in het Nederlands heet. Zo heb ik geen flauw idee of er een Nederlandse benaming is voor deze hiel, Mr. Knitbear gebruikt ook de Engelse naam, misschien heeft het nooit een Nederlandse naam gekregen 😁.

- vervolgens de benen, in tricotsteek als ik er meerdere kleuren in gebruik, of met een eenvoudig ribbeltje zoals 3 recht 1 averecht als ik met 1 draad werk (om te voorkomen dat het saai wordt, ik houd ervan als er iets meer te doen is dan alleen maar alle steken recht breien). 

- het boord maak ik nooit zo spannend, meestal 2x2 rib, dus 2 recht 2 averecht afwisselen. Je kunt er leuke kabeltjes in maken, of het koffieboontje, maar meestal vind ik dat alleen mooi als je zoiets ook in de sok hebt verwerkt.

Ik zal vandaag vast wel weer wat steekjes gaan breien, en wat (brei)filmpjes kijken. Heel veel anders lukt nog altijd niet. Ik zou bijvoorbeeld graag lezen (heb er nu alle tijd voor 😏), maar de letters vloeien in elkaar, en als ik wel wat helderder ben, sla ik gewoon niet op wat ik lees. Een berichtje als dit schrijf ik echt in heel veel etappes 😁

Ach, heel langzaam went mijn lichaam wel aan de medicatie, ik ben wat minder vaak misselijk, en dat is al heel fijn! Ik wens jullie allemaal een fijne dag, en alvast een goed weekend!

1 opmerking:

  1. Allereerst ondanks alles toch een goed weekend gewenst.
    Fijn tip en mede dankzij de warmte goed uitvoerbaar.
    En ik ben benieuwd naar het vervolg van de sokken 😉

    BeantwoordenVerwijderen