Volgers

maandag 22 november 2021

Net op tijd klaar voor de winter

 Brr, was het bij jullie vanmorgen ook zo koud? Bevroren ruiten van de auto's en een witte laag over de planten in de tuin. 


Precies op tijd heb ik mijn Gardengate-trui af. Gisterenavond de draadjes weggewerkt, daarna geblockt. Vanmorgen was de trui droog, en heb ik hem op die arme plantjes gelegd 😂

Ik ben er heel blij mee, het garen is zoooo zacht, dat zouden jullie moeten kunnen voelen. Gebreid met een enkele draad, maar doordat het 65% wol is en 35% Alpaca, is het garen wat "harig" en grijpt het in elkaar, waardoor je een vederlichte maar winddichte trui krijgt.


En dat is precies wat een koukleum als ik nodig heeft! 

Ik heb (uiteraard) het patroon niet exact gevolgd, wel qua steken en short rows e.d. maar ik heb bij de mouwen niet het Fair Isle patroon gebreid, en ik heb de mouwen en het pand voorzien van een boord, met een simpele kabel erin. Die is gebreid over 4 toeren, de eerste 3 toeren brei je 4 recht 4 averecht en in de 4e toer maak je het kabeltje, door de 1e 2 steken voor het breiwerk op een kabelnaald te zetten, de volgende 2 steken recht te breien en daarna de 2 steken op de kabelnaald recht te breien. Ja, ik gebruik nog altijd een kabelnaald. Ik lees vaak dat mensen kabelen zonder kabelnaald (de 2 steken van de naald laten gaan en later weer oppikken) maar ik vind het met een kabelnaald eerlijk gezegd praktischer om te doen.

Ik had mijn Fern & Feather trui aan de kant gelegd, omdat ik daar garen voor tekort kwam. Deze Gardengate werd mijn tussendoor-breisel. Ik besloot hem eerst helemaal af te breien, want ik doe mee aan NaKniSweMo, brei een trui met minimaal 50.000 steken gedurende de maand november. Ik heb nooit eerder de steken van een trui geteld, had geen idee waar ik op zou uitkomen, maar gezien de stekenverhouding (24 x 32) moest het wel gaan lukken, dat zouden veel steekjes moeten zijn. Nou dat klopt, het zijn er 82.316 geworden!

Nu eerst mijn Fern & Feather afbreien. Ik dacht dat ik daarvan alleen de pas en mouwen had gebreid, maar ik bleek ook al een eind op weg te zijn met het pand. Het moet wel raar lopen wil ik die niet deze week af hebben. Heerlijk op tijd, voordat de winter begint!


16 opmerkingen:

  1. Ook deze is weer heel erg mooi geworden, de kleurencombinatie
    vind ik erg goed gevonden.Het garen spreekt mij ook wel aan,alleen ben ik een beetje huiverig voor alpaca.Ik haakte een
    col van 100% alpaca van Drops, heerlijk zacht, maar hij prikt
    enorm en kan alleen over een jas, zodat hij niet tegen mijn huid
    komt.
    Wij hadden geen nachtvorst, maar het was wel erg koud vandaag.
    Zou het een koude winter gaan worden?
    Jij bent in elk geval voorbereid met al die warme truien!
    Groetjes, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp wat je bedoelt met dat prikken, maar ik heb er geen last van. Best vreemd, want ik heb een heel erg gevoelige huid (een losse haar die in mijn kleding zit voel ik beslist!).

      Verwijderen
  2. Wow nachtvorst! Bij ons was (en is) daar nog niets van te merken, vanmorgen is het hier in de Noordkop weer gewoon nat, grijs en saai..
    Je trui is een plaatje! Heerlijk dat hij goed past en dat het garen goed bevalt. helaas, geen alpaca voor mij, maar het lijkt me heerlijk als je daar wel tegen kunt!
    Wat heb je een hoop steken gebreid, grappig eigenlijk om dat te weten. Tijdens het breien zelf valt het hoge aantal niet op.
    Nu nog even de Fern &Feather, die is vast ook snel af!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze trui heb ik gebreid met naalddikte 3, niet superdun, maar de stekenverhouding was 29 x 40, dat levert heel veel steekjes op 😊. De Fern & Feather is inderdaad ook bijna af, de winter mag komen (of toch liever niet, ik ben een koukleum, voor mij hoeft de kou niet).

      Verwijderen
  3. Zooo, jullie tuin ziet er bevroren wit winters uit! Ik vind het zo'n mooi gezicht! Bij ons is het nog niet aan de orde.
    Wat is je trui mooi geworden, Anja. Zo'n pas vind ik het einde en je kunt op de foto's al wel zien hoe mooi het garen is. Leuk detail dat kabelboordje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, tja, weer eens wat anders, zo'n boordje. We hebben de tuin zo nog nooit gezien, toen wij de woning gingen bekijken lag er een heel dik pak sneeuw. Ik kijk nu al uit naar het voorjaar, wat zal er allemaal boven de grond gaan komen?

      Verwijderen
  4. Ja het was knap koud gisteren.
    Voor het eerst mijn echte winterjas en handschoenen aan.
    In het zonnetje was het later op de ochtend wel aangenaam.

    Je trui is weer prachtig geworden.
    Vind het zo jammer dat die ronde passen mij niet staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Er zijn ook prachtige "Noorse" truien waarbij je geen ronde pas hebt, maar rechte panden met ingezette mouwen, zoals de beroemde Marius-trui. Misschien dat die je wel goed staan.

      Verwijderen
  5. Mooi is die trui geworden, zowel de pas als de boorden, die laatste vind ik geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, tja, een patroon echt helemaal volgen zal me vast nooit lukken, ik wil er toch altijd graag een eigen draai aan geven, in dit geval letterlijk.

      Verwijderen
  6. Wat een prachtige trui. Echt heel erg gaaf. En erg modieus, als je nu in de winkels kijkt zie je veel gebreide truien en vesten haha.
    Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, gebreide truien en vesten schijnt weer helemaal hip te zijn. Maar ook veel van die truien met grote geometrische figuren, die ik in de 80er jaren wel veel heb gebreid en gedragen, maar nu toch maar niet meer ga maken (het breien ervan vond ik altijd erg leuk, met allerlei verschillende soorten garens, lintgaren, bobbeltjesgaren enz. maar nee, dat soort truien ga ik nu niet meer aantrekken, ik ben geen 20 meer 😂)

      Verwijderen
  7. Hij is prachtig geworden, en ik vind de kleur ook zo mooi. Past ook goed bij de kleur van je blog : )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat laatste had ik nog helemaal niet gezien, maar ja, het klopt. Verklaart misschien ook wel waarom ik die kleuren koos 😊

      Verwijderen
  8. Wat een prachtige trui is het geworden en je hebt de trui gefotografeerd op een wel heel mooie en toepasselijke ondergrond, ook qua kleur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment! Sta net op het punt een soortgelijke verhaal te plaatsen 😊

      Verwijderen