Volgers

maandag 8 november 2021

Tussendoor breiwerk

Tjonge, anderhalve week geen berichtje hier geplaatst. Niet omdat ik stil zat hoor (doe ik echt nooit 😉), maar met weinig daglicht is het lastig foto's maken.

Ik vertelde jullie dat ik garen moest bijbestellen voor een trui die ik aan het breien was.
Gelukkig had ik bij mijn vorige bestelling ook garen voor nóg een trui besteld:

Dit is de Gardengate, ook een patroon van Jennifer Steingass. Ik vind haar patronen erg mooi, en leuk om te breien. Ik heb de pas nu af, en dus eerst maar eens geblockt, zodat ik weet of de pasvorm goed is, voordat ik mouwen en lijf eraan brei.


Ook deze trui brei ik met Drops Flora, maar nu met een enkele draad en rondbreinaald 3.
Het patroon staat beschreven voor 2 kleuren, maar ik heb ervoor gekozen om de middelste rand in het patroon met 2 andere kleuren te breien. Ik houd van breien met meerdere kleuren, dus 4 kleuren tijdens 1 toer breien vond ik echt leuk om te doen. 
(dit zijn mijn kleuren)

Alleen wat lastig dat dit garen zo graag aan elkaar klit. Twee draden die gewoon naast elkaar liggen, zitten dan opeens aan elkaar vast, en dat moet je dan eerst weer losmaken, voordat je verder kunt breien. Dat betekent dat het breien (voor mijn doen) erg langzaam ging, maar dat maakt niets uit, ik geniet van het breien, het tempo vind ik niet van belang.


Hebben jullie wel eens geteld hoeveel steken er in je trui zitten? Ik nog nooit, natuurlijk wist ik wel dat het er duizenden moeten zijn, en natuurlijk is dat afhankelijk van de dikte van je draad en naald.
Nu kwam ik op Ravelry de NaKniSweMo KAL tegen.
Kal staat voor Knit ALong, meerdere mensen breien gedurende een bepaalde allemaal hetzelfde patroon, en wisselen dan foto's en tips uit. Of, zoals in dit geval, alle deelnemers breien in de maand november een trui, met minimaal 50.000 steken.
NaKniSweMo is gebaseerd op NaNoWriMo, waarbij deelnemers binnen 1 maand een boek schrijven met minimaal 50.000 woorden erin. En NaKniSweMo staat dus voor National-Knit-a-Sweater-in-a-month met minimaal 50.000 steken.

Ravelry is natuurlijk internationaal, dus het zou IntKniSweMo moeten heten, maar wat doet het er toe. Het gaat om de lol! Je mag beginnen op 1 november (proeflapje mag je eerder maken), en dan zie je wel waar het schip strandt. Wellicht krijg je een halve trui voor elkaar, misschien een hele trui, of zelfs meer dan 1 trui. Ik heb nu alleen nog maar de pas gebreid, en zit al over de 25.000 steken! 
Er zijn allerlei apps waar je dit soort dingen op kunt bijhouden, maar ik doe het lekker ouderwets, met pen en papier. Elke keer als ik een toer gebreid heb (dat zijn nu 384 steken) turf ik dat, en zo weet ik aan het einde van de dag, hoeveel steken ik die dag heb gebreid, en hoeveel steken er nu totaal in de trui zijn verwerkt.

Ik heb een cijfertjestik, dus voor mij is dit gewoon grappig om eens bij te houden. Ik kan me goed voorstellen dat een ander er niets aan zou vinden.

Rest mij voor nu om jullie allemaal een hele fijne week te wensen.
We moeten weer de hele dag met mondkapjes op werken, in een pand zonder enig ventilatiesysteem of zoiets, balen, maar het is niet anders. Ach, ik kan 's avonds lekker op adem komen met een breiwerkje
😊.

19 opmerkingen:

  1. Wat is de pas mooi geworden, wel een hele uitdaging, hoor, en al die cijfertjes...
    Jij ook een fijne week gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fair Isle breien doe ik met heel veel plezier, voor mij ligt de uitdaging bij er plezier in houden tijdens die eindeloos lange stukken waarbij je alleen maar tricotsteek breit in 1 kleur...

      Verwijderen
  2. Grappig om bij te houden hoeveel steken er in een project zitten! Je hebt de smaak te pakken wat de Jennifer Weinglasspatronen betreft, deze nieuwe trui ziet er alweer mooi uit. Jammer dat het garen wat plakt, maar gelukkig vind je het niet té vervelend.
    Veel brei- en telplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jennifer heeft standaard een aanbieding, 3 patronen kopen 2 betalen. Vorig jaar koos ik 3 patronen, en breide een Gardengate met korte mouw. Dat patroon beviel me uitstekend. Ik zit nu in een "truien-breien en fair-isle breien" periode 😉 dus de patronen komen goed van pas.

      Verwijderen
  3. Prachtig breiwerk laat je weer zien! En die mooie bolletjes zien er verleidelijk uit...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het er spaans benauwd van krijgen.

    Maar je trui wordt weer mooi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spaansbenauwd van het tellen bedoel ik

      Verwijderen
    2. Kan ik me helemaal voorstellen, maar ik ben een cijfertjesmens, dus ik vind het juist heel grappig om bij te houden.

      Verwijderen
  5. Dat zijn weer mooie kleuren waar je mee werkt! Gaat weer een prachtige trui worden.

    Hier hetzelfde met de mondkapjes: de hele dag dragen in ruimtes waar het gemiddeld 24 graden is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Grappig en interessant. Ik houd ook wel erg van cijfers, maar ik had nog nooit bedacht om het aantal steken uit een breiwerk te tellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het zelf waarschijnlijk ook nooit bedacht hebben hoor.

      Verwijderen
  7. Wat een mooie trui zal dat worden.
    De pas is in elk geval al schitterend !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, het is heerlijk zacht garen, elke keer als ik het oppak kan ik het niet laten om even langs mijn wang te gaan 😊

      Verwijderen
  8. Wauw, wat een mooie trui gaat dat worden. Echt schitterend. Super knap, ik wou dat ik dat kon. haha.
    Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk beslist dat jij dat ook kunt hoor Emily, je bent heel creatief en breien is echt niet moeilijk, gewoon steek voor steek, en als je rond breit alleen maar rechte steken, geen averechte!

      Verwijderen
  9. Mooi patroon en prachtige kleuren gebruik je! Ik heb nog nooit steken geteld van een trui of sok, wel een keer bij gehouden hoe lang ik over een paar sokken brei: 11 uur en 20 minuten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Froukje, ik heb ook nooit eerder steken geteld. En ook nooit echt berekend hoeveel uur ik over een paar sokken brei. Bij Sock Madness op Ravelry gaat het er wel om dat je de sokken zo snel mogelijk breit, om in de wedstrijd te blijven, maar ik heb daarbij nooit bijgehouden hoeveel tijd dat breien vroeg.

      Verwijderen