Volgers

vrijdag 25 september 2020

Het glas is half vol

 Bij sommige mensen is het glas altijd half leeg, ik probeer alles wat optimistischer te bekijken, dus bij mij is het glas half vol. Of, om met Van Hanegem te spreken (alhoewel bekend geworden als uitspraak van Cruijff): elk nadeel heb z'n voordeel.

Waar heb ik het over? Nou, fibromyalgie kent nogal wat bijverschijnselen, en eentje daarvan is dat je hersenen geen of te weinig melatonine omzetten in serotonine. Serotonine wordt ook wel gelukshormoon genoemd. Een gebrek hieraan kan ervoor zorgen dat iemand depressief wordt. En, serotonine zorgt ervoor dat je lichaam in slaap valt/blijft. Nu is dit zo'n bijverschijnsel waar ik "last" van heb. Zonder medicatie valt mijn lichaam niet in slaap, gewoon niet, helemaal nooit. Met medicatie sliep ik voorheen 7-8 uur per nacht, en dan sloeg ik zo eens in de 9-10 nachten een hele nacht over. Dan viel ik dus helemaal niet in slaap. 

Het nadeel van de medicatie vind ik, dat je zo moeilijk wakker wordt 's morgens, en je een soort van zombie voelt. In het weekend sliep ik dan ook graag uit.
Maar in de afgelopen jaren merk ik langzaam maar zeker een verandering. Die komt er op neer, dat ik mét medicatie nu nog maximaal 6 uur per nacht slaap. En ook nu sla ik na 1,5 week steeds een nacht slapen over. Uitslapen? Al zou ik het willen, lukt me dat niet meer.

Oké, wat heeft dat nu te maken met dat halve glas, zul je je afvragen. Nou, ik heb dus meer uren waarin ik wakker ben dan de meeste mensen. En die uren ben ik dan ook echt klaarwakker, ook als ik zo'n hele nacht over sla. Kijk, ik ga natuurlijk niet midden in de nacht stofzuigen, omdat ik nu eenmaal toch wakker ben. Dat zullen de buren vast niet waarderen! Maar, er zijn genoeg klusjes te doen waarbij ik geen geluid maak, en niemand er dus last van heeft als ik die midden in de nacht doe. Waardoor ik overdag tijd overhoudt voor leuke dingen! Of ik doe de klusjes overdag, en die leuke dingen gewoon 's nachts. 

Kortom, ik heb meer tijd voor mijn hobbies! En zo kon het gebeuren dat ik deze week, tijdens zo'n nachtje niet slapen, een WIP afmaakte. Een trui die ik in april 2019 op de naald zette (zo handig dat ik dat op Ravelry kan opzoeken😉). Maar omdat ik er mohair voor gebruik, werd het al snel te warm om aan verder te breien. We verhuisden, het breiwerk werd in een doos gepakt, en daar bleef het een hele tijd. Laatst heb ik het weer tevoorschijn gehaald. Nu de hele warme zomer voorbij is, is het weer fijn om met zulk warm garen te breien. Met dubbele draad, die gaat me lekker warm houden in de winter.

Ik gebruikte een warm-groen mohair, samen met een goudgeel garen. Op de linker foto zijn de kleuren zoals ze echt zijn, het goudgeel lijkt te stralen als de zon. Beide garens kocht ik in een kringloopwinkel, apart van elkaar. Thuis zag ik dat ze goed bij elkaar zouden passen. Kosten van de garens: €2,50 voor 4 bollen groen en € 4,50 voor 4 bollen goudgeel garen. Ik heb van beide net geen 2 bollen gebruikt, dus deze trui heeft me aan garen € 3,50 gekost. Dat is zo ongeveer het enige wat ik mis door Corona, het bezoeken van kringloopwinkels. Ik vind het heerlijk om er rond te struinen, en leuke spulletjes te vinden voor in ons, of garens. Maar ik houd me nog altijd aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Buiten mijn werk en een wekelijks bezoek aan de supermarkt op een rustig tijdstip, kom ik niet in winkels. Ik ga fietsen of wandelen, genoeg moois te zien hier in de omgeving, en ik kom zelden iemand tegen.

Ik heb alweer een andere trui opgezet. Dit keer worden het geen strepen, die heb ik nu wel even genoeg. Uiteraard wel een trui met meerdere kleuren, dat vind ik nu eenmaal het leukste om te breien:

Het patroon was, samen met nog 2 andere patronen, een verjaardagscadeau. Ben er heel blij mee!
Ik zal er binnenkort een apart blogje aan besteden. 
Het begin is er.

Afgelopen woensdag zou het weer omslaan, maar daar hebben we hier nog niet veel van gemerkt. Toen ik 's avonds zat te eten op mijn werk, brak er een korte maar hevige regenbui los. Thuis was er een heel klein beetje miezer gevallen. Gisteren was het droog, en ook vandaag ziet het er prima uit. Het zonnetje schijnt, en ik heb een vrije dag, dus straks maar even fijn aan de wandel of op de fiets.
Ik wens jullie allemaal alvast een heel fijn weekend, hopelijk met lekker buitenweer!
6 opmerkingen:

 1. Wat hebben die strepen een mooi effect!


  Jij ook prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het is heel eenvoudig, 13 naalden kleur A, 1 naald kleur B, en dan steeds kleur A 1 minder (dus 12, 11, enz) en B juist steeds eentje meer.

   Verwijderen
 2. Dat weinige slapen herken ik wel en uitslapen lukt mij al jaren
  niet meer.Die extra uren vind ik ook geen probleem, je hebt
  lekker veel tijd om te doen wat je leuk vind. En zo brei jij
  weer een leuke trui.Nou hier is het geen lekker weer meer, het
  regent al de hele middag en begint nu erg hard te waaien.
  De poes is ook gelijk in de winterstand en zou het liefst de
  hele dag op schoot liggen, graag met een breiwerk erbij, ze is
  gek op breinaalden.
  Binnen of buiten, een fijn weekend gewenst!
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verschil in weer in zo'n klein landje toch. Hier is het heerlijk zonnig geweest vandaag (ze gaat nu onder), het is bijna windstil en geen spatje gevallen, een heerlijke nazomerdag. Oh heerlijk, een poes op schoot terwijl je zit te breien!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Vind ik ook, als kind hield ik al van "noorse truien" zoals we het toen nog noemden. Heb er niet meer zoveel, hoogste tijd dat er weer eens zulke truien bij komen!

   Verwijderen