Volgers

dinsdag 22 september 2020

Herfstblaadjes

 Het was hier even stil. Niets aan de hand hoor, gewoon lekker genieten van het mooie weer en buiten bezig geweest. Zo heb ik gisteren het gras nog gemaaid en de heg gesnoeid, fijn dat dat gedaan voordat het weer omslaat. In de afgelopen weken vierde ik ook mijn verjaardag. 

Ik kreeg o.a. dit prachtige boeket van Sanne.
Nu, twee weken later, staat het er nog altijd prachtig bij! Dat moeten kakelverse bloemetjes zijn geweest! Waar voor je geld! 

Corona-proof verjaardag gevierd, en het was heel gezellig. 
We zijn, voor het eerst sinds Corona in ons land is, weer eens uit eten geweest. Een restaurant dat we goed kennen, en waarvan we verwachtten dat zij wel Corona-proof zouden werken. We waren verbijsterd, er was geen tafel/stoel weggehaald, en het is daar altijd erg krap voor het personeel om tussen de tafels door te lopen! Gelukkig hadden wij een tafeltje in een hoekje gekregen, waar niemand langs liep.
Al met al heb ik weinig gehandwerkt, vandaar dat het hier even stil was.

Ik vind het leuk om rond te kijken op andere (creatieve) blogs, op P.interest en R.avelry.
Een tijdje terug kwam ik op die laatste twee bovenstaande foto tegen.
Het sprak me direct aan. Ik houd van meerkleurig breiwerk, en het blaadjespatroon vind ik ook erg leuk.
Het is anders-dan-anders. De naam: autumn leaves (herfstblaadjes).

Op Ravelry zette ik het bij mijn favorieten. Die heb ik onderverdeeld in thema's, dus bijvoorbeeld alle favoriete trui-patronen bij elkaar, vesten, kabelpatronen, sokken enzovoorts.
Haha, dat zijn er inmiddels zoveel geworden, ik moet wel 150 jaar oud worden als ik dat allemaal zou willen maken.
Maar ik hoef ze echt niet allemaal te maken.
Ik bewaar patronen die ik mooi vind. En als ik dan zin heb om bijvoorbeeld een trui te breien, scrol ik door alle opgeslagen truien, om te zien welke ik wil gaan maken. Nu weten de vaste lezers dat ik niet zo ben van het "me helemaal exact aan een patroon houden", vaak combineer ik ideetjes van verschillende patronen tot 1 geheel.
Ik heb ook een mapje waarin ik steken bewaar, en dan bedoel ik zoiets als hierboven. 

Gisteren (na gedane arbeid in de tuin) besloot ik de steek eens uit te proberen. Als het me bevalt, lijkt het me leuk om er een shawl van te maken.
Ik dook in mijn garenvoorraad, en koos deze bollen uit:
Een bol Lana Grossa Meilenweit (een flinke bol, want deze is 150 gram zwaar), 
en 3 effen kleuren die ook in de Lana Grossa zitten.
Ik wist niet of ik die effen kleuren wel wilde gaan gebruiken.
Misschien had ik genoeg aan de Lana Grossa.
Als je goed kijkt, zie je in de bovenste helft van de eerste foto, dat er een effen garen is gebruikt tussen de blaadjes, en dat vond ik er wel mooi uit zien.
Dus gewoon maar aan de slag gegaan.

Ik heb het patroon in het Engels. Dat is een vertaling van het oorspronkelijk Russische patroon. En volgens mij is dat niet door een persoon vertaald, maar door een computer😀 
Er staat in het patroon dat je vrijwel alles recht breit, alleen die golvende streep er tussendoor brei je 1 naald averecht, waardoor die tricotsteek ontstaat.

Hm, dat ziet er toch echt anders uit hoor! De blaadjes zitten wel in dezelfde volgorde (lijkt misschien niet zo op de foto) maar de steek ziet er anders uit.
Bij de projecten op Ravelry gekeken, een deel heeft hetzelfde als ik, alles recht gebreid, en een gedeelte heeft de baantjes, die je ook in het origineel ziet. Vreemd!!
Ik heb het originele, Russische patroon opgezocht. Niet dat ik Russisch kan lezen hoor, maar op mijn laptop wordt Russisch automatisch vertaald naar het Nederlands.
Hm, in het Engels staat stitches, gevolgd door twist, het vertaalde Russisch zegt personen, beurt.
Ik denk dat het betekent recht, keren. Maar is dat wel zo?
Is er hier iemand die dit ook heeft gemaakt? Of die begrijpt waardoor die streepjes ontstaan op het origineel? Naalden 2 t/m 25 bevatten alleen de tekst x (getal) stitches, twist (of x personen, beurt), verder helemaal niets. 
Hier vind je de Engelse vertaling, en hier het Russische patroon.
Iemand die me op weg kan helpen?
Het origineel, met die streepjes in de blaadjes, vind ik leuker, dus het zou fijn zijn als er iemand is die kan uitleggen hoe ik dat moet doen.
Alvast bedankt!

Geniet vandaag nog lekker van deze zomerse dag, vanaf morgen schijnen we toch herfstweer te gaan krijgen.14 opmerkingen:

 1. Ik kan je niet helpen, maar laat je wel even weten dat het er schitterend uitziet. Een hele uitdaging, ik hoop dat het je lukt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is me veel te ingewikkeld. Het voorbeeld ziet er wel schitterend uit. De letterlijke vertaling van stitches is steken. Twist betekent draaien. Moet je misschien iets draaien op de naald of iets met een kabelnaald?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat draaien noemen we in het Nederlands keren, dus het breiwerk keren en de andere kant opbreien. Er staat dus bijvoorbeeld:
   15 steken, keren. Bedankt voor het meedenken!

   Verwijderen
 3. Ik ga het niet eens proberen te snappen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Anja,
  Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Best raar dat het niet coronaproof was. Ik kan je helaas niet helpen met je breiwerk. Hoop dat het je lukt.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Emily, dank je wel! Wij vonden het ook raar, als daar controle langs komt, zullen ze een fikse boete krijgen, of misschien zelfs moeten sluiten, dat wil je toch niet?!

   Verwijderen
 5. Erg leuk patroon, ziet er ingewikkeld uit, ik zou het geduld niet hebben om dat uit te pluizen.
  En nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  2 weken geleden op uitnodiging van een vriendin wezen lunchen,
  voor het eerst na de lockdown .Prima geregeld, lekker buiten
  gezeten met veel ruimte om ons heen. Jammer van jullie ervaring.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ach, we hebben heerlijk gegeten, en zaten dus in een heel rustig hoekje, dus we hebben er wel van genoten hoor.
   Oh, geduld om zoiets uit te pluizen heb ik wel hoor, ben er nog niet uit, maar gaat vast wel een keer lukken.

   Verwijderen
 6. of een van de breisters op Ravelry die het heeft gebreid zoals jij het ook zou willen een mail sturen en vragen hoe ze het heeft gedaan
  misschien dat ze je wat meer en beter uitleg kan geven
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Daar twijfelde ik even over. Maar heb de stoute schoenen aangetrokken, en iemand uitleg gevraagd. Zij schreef bij haar eigen project dat ze aanvankelijk hetzelfde probleem had, en er uitgekomen is, dus misschien wil zij me helpen. Ik laat het jullie weten!

   Verwijderen
 7. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Ik ben helemaal weg van die gebreide blaadjes, dat is prachtig...
  Helaas ligt er hier nog teveel dat eerst moet worden af gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen