Volgers

zaterdag 5 september 2020

poncho

Ik weet niet of jullie het herkennen, maar soms kijk ik naar mijn voorraadje garens, en verbaas ik me erover hoe die maar blijft groeien, terwijl ik toch steeds weer garen gebruik. 
Niet dat ik zo veel of vaak garen koop, zeker niet. 
Maar als mensen eenmaal weten dat je van handwerken houdt, hebben ze opeens iemand die ze blij kunnen maken met bolletjes "wol" die ze nog ergens ongebruikt in huis hebben liggen.
"Wol", bewust tussen haakjes, want het gaat meestal om acryl. 
Nu vind ik dat prima om te gebruiken voor een deken of kussenhoes of knuffelbeest of zoiets, maar kleding wil ik er niet van maken. Omdat het gewoon niet mooi blijft bij het dragen en wassen.
Je mag er anders over denken hoor, ik zie op veel blogs bijvoorbeeld Z.eeman R.oyal en T.weed voorbij komen, en daar is men dan erg tevreden over. Ik probeerde dat een paar jaar geleden uit, in een tweekleurig vest:
Deze twee kleuren werden gebruikt in dit vest:
Het is heerlijk warm, maar dat is dan ook het enige positieve om te melden, het zag er na 1 keer dragen al uit alsof het een jaar lang elke dag gedragen was tijdens hard werken. Nou ja, jullie begrijpen wat ik bedoel.

Afgelopen week was ik bezig in onze hobbykamer, en zocht wat (acryl)bollen bij elkaar.
In de volle zon gefotografeerd, dus wat fletser dan in het echt, maar dat zien jullie straks wel.
Allemaal paars-tinten, mijn lievelingskleur. Ik dacht even "hm, leuk om een vest of trui van te breien, en dan de kleur laten verlopen", maar nee, die zou ik niet meer breien van acryl.
En toen had ik het opeens: een poncho!
Ik vind omslagdoeken erg mooi, maar ik heb er eentje in de kast hangen, en draag die nooit. Mooie speld erbij, om hem bij elkaar te houden, maar dan nog vind ik het gewoon niet praktisch om te dragen. Terwijl ik wel een koukleum ben, en 's avonds op de bank toch graag "iets" om zou willen slaan. Over mijn trui heen, bedoel ik dan.

Ik keek eens rond op Ravelry en Pinterest, maar het viel me op dat bij de meeste patronen de hals zo open is. En ik weet, daar houd ik niet van, veel te koud! En nee, ik ben ook geen mens voor sjaaltjes, hoe prachtig ik ze ook vind (ik trok niet voor niets laatst een sjaaltje uit om er een paar sokken van te breien😉).
Dus dinsdagavond ben ik maar gewoon aan de haak gegaan. Eerst een "nek" gehaakt (en weer uitgehaald, en weer gehaakt, en zo nog een paar keer, tot de kol me beviel)
Dubbel geslagen, hoog genoeg en smal genoeg om lekker om mijn nek te vallen (en rekbaar genoeg om wel over mijn hoofd te kunnen, ook wel handig toch?!).

Daar aan vast ben ik een poncho gaan haken, met de bekende granny steek
 (die je ook gebruikt bij het haken van granny squares).

Ik gebruikte 2 draden tegelijk, zo kon ik de kleuren geleidelijk in elkaar over laten gaan. Twee draden in dezelfde kleur, dan 1 draad vervangen door de volgende kleur, en als de 1e kleur helemaal op is, 2 draden in de 2e kleur enz.
Woensdag- en donderdagavond lekker verder zitten haken, en toen was 'ie klaar.


Ik heb uiteindelijk de laatste kleur niet meer gebruikt, dan zou 'ie gewoon te groot zijn geworden.
En ik wil natuurlijk wel dat mijn handen eruit kunnen steken, want met mijn armen over elkaar zitten?
Nee, dat is niks voor mij.
Op deze foto zijn de kleuren goed te zien.
Ik ben er blij mee, er zijn 12 bollen acryl verdwenen uit de voorraad, en ik zie mezelf al zitten, komende winter, lekker warm op de bank!

Fijn weekend allemaal!

13 opmerkingen:

 1. En zo werd het toch nog kleding 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, dat wel, maar puur om thuis op de bank te dragen.

   Verwijderen
  2. Ik had er 12 jaar geleden één gehaakt van echte tweedwol, viel een paar jaar geleden zomaar uit elkaar.

   Verwijderen
 2. Een poncho.. als een dekentje om je heen. Ja, ik denk dat jij die wel gaat gebruiken. Ik ben er zelf veel te warmbloedig voor.
  Wat je schrijft over acryl, is waar. Ik maak er ook geen kleding van. Maar wel dekens, omdat ze er meestal alleen maar voor de sier liggen. En omdat ik er zo veel maak, blijft het nog een beetje betaalbaar. Het meeste geef ik ook weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk,voor dekens is het prima, en zo kun je grote projecten betaalbaar houden.

   Verwijderen
 3. Grote projecten maken van acrylgaren is wel beter voor je
  portemonnee, maar ik vind het vaak zonde van al het werk.
  Breien of haken met een mooie kwaliteit garen geeft toch een
  mooier resultaat, bovendien vind ik acryl niet lekker aanvoelen.
  Ik maak liever 1 project van duurder materiaal, dan 3 van iets
  goedkopere, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.
  Fijne zondag,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk, ben het helemaal met je eens, en koop (na die ene miskoop van het vest) nooit acryl. Maar dit garen had ik gekregen van een aantal lieve mensen die het goed bedoelden. Natuurlijk had ik het kunnen weigeren, dan zou het in de vuilnisbak zijn beland. Dan ontvang ik het liever, om er zelf iets van te maken, of weg te geven aan iemand anders, die er iets nuttigs mee doet.
   Jij ook een fijne zondag!

   Verwijderen
 4. Wat een mooie poncho heb je gemaakt Anja. Echt schitterend. Heel mooi hoe de kleuren verlopen. Hier ga je vast veel plezier van hebben.
  Fijne zondag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ik wilde geen abrupte overgangen in de kleuren, op deze manier vloeien ze mooi in elkaar over. Ja, ga ik vast plezier van hebben. Jij ook een fijne zondag!

   Verwijderen
 5. mooie warme poncho !!
  en ik ben denk ik de uitzondering die wel kleding maakt van acrylgaren !
  heb er truitjes van en een jurk en rokken enz.. ik draag ze al jaren en ze blijven mooi in de was.
  ik vind juist wol zo moeilijk.. dat kriebelt, vervilt enz..
  ach het is maar net wat je gewend bent denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie poncho! Ik vind het altijd zo knap dat je steeds weer dingen probeert en ook vaak weer uithaalt. Ik zou daar gewoon geen geduld voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, als iets niet naar mijn zin is, kan ik het wel afmaken en in de kast leggen, maar dan komt het er echt nooit meer uit. En geduld? Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met haken en breien, pure ontspanning voor mij. Maar over die poncho deed ik 3 avondjes, een trui is altijd wel binnen een week gebreid. Dat is zo'n 50 truien per jaar, zo veel heb ik er echt niet nodig. Weggeven? Ik ken, naast mijn dochter, niemand die ik daar een plezier mee zou doen.

   Verwijderen