Volgers

woensdag 6 mei 2020

negatief naar positief draaien

Ik was te laat thuis om het begin van de persconferentie te zien, heb net even terug gekeken, en ik ben verbaasd en teleurgesteld.
Want in het OV wordt het dragen van een mondkapje verplicht, omdat daar het soms niet mogelijk zal zijn de 1,5 meter afstand te bewaren. En mensen met contact-beroepen mogen de klant vooraf vragen of ze ziekte-verschijnselen hebben, en mogen dan weigeren de klant te laten komen.
Wat?! De afgelopen 8 weken hebben mijn collega's en ik geen mondkapjes mogen dragen, terwijl we dagelijks honderden mensen op minder dan 1,5 meter afstand spreken. Het is bij ons bijvoorbeeld bij de kassa's absoluut onmogelijk die 1,5 meter aan te houden, en op de vloer houden de klanten die afstand naar het personeel ook beslist niet aan.
Vandaag ben ik letterlijk aangeraakt door meer dan 25 klanten!
En oh, wat wordt het met de dag moeilijker om dan vriendelijk en beleefd de klant te vragen afstand te houden. En oh, wat doet het pijn als ik een collega gewoon helemaal zie doordraaien, omdat een klant hem voor de 3e keer achter elkaar aanraakt, en hij geen kant op kan omdat hij voor een stelling staat en links, rechts en voor hem iemand staat die zijn uitweg blokkeert!
Het is niet meer de vraag of, maar wanneer de eerste van ons thuis komt te zitten met een burn-out.
Leraren kunnen worden getest, voordat zij aan het werk gaan. Maar wij mogen ons niet laten testen, tenzij wij verschijnselen hebben.
Ik dacht dat we in Nederland in een democratie wonen, maar blijkbaar vergis ik mij.

En nu ga ik heel hard proberen om alle rottigheid die vandaag op het werk weer is gebeurd, te vergeten, en te denken aan alle mooie, leuke dingen die ik zag, op weg naar huis:
- het frisse groen aan de bomen
- het fluitekruid en koolzaad in de bermen
- de regenboogkleuren die ik zag in het water dat uit een sproei-installatie kwam
- het baby Alpacaatje dat bij zijn/haar mama stond
- het eekhoorntje dat ik langs een boomstam omhoog zag klimmen
- het zonnetje wat nog zo fijn schijnt
- de Rhododendrons waar elke dag meer knoppen van open gaan

Toen ik thuis kwam, was er leuke post gekomen. Annemarie van het blog dagelijkseonzindingen(het aanraden waard!) had mij een aantal tuinbladen toegestuurd. Wat ontzettend lief he!
Dank je wel, Annemarie, ben er heel blij mee.
Fijne avond allemaal, ik zit met mijn neus in de tuinbladen!

13 opmerkingen:

 1. Ik kan me best voorstellen dat je teleurgesteld bent en ik begrijp ook helemaal niks van mensen die zeker in winkels tegenover de medewerkers daar geen afstand houden en zo vreselijk onbeleefd zijn. Echt belachelijk! Zulke mensen wens ik altijd een week (soms langer al naar gelang de gedragingen) vreselijke jeuk op een plek waar de zon nooit schijnt!

  Veel plezier met de tuinbladen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, wat een mooie verwensing is dat!
   Echt, ik krijg het beeld niet van mijn netvlies, het beeld van mijn collega, een lange vent van 60 jaar die normaal echt wel z'n mannetje staat, en die nu met zo'n angstige blik in zijn ogen, wild met zijn armen om zich heen begon te zwaaien omdat hij het letterlijk te benauwd kreeg.
   Al heerlijk door de bladen zitten neuzen, en heel blij met het zakje zaad!

   Verwijderen
 2. Wat ontzettend jammer dat mensen onvoldoende rekening met jullie houden. en dat aanraken...dat kan echt niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, het kan dus wel, want het gebeurt. En waarom? Geen flauw idee. Het is niet zo dat mensen er even geen erg in hebben, want diezelfde mensen die mij vandaag aanraakten als ik bij sprong bij de kassa's, stonden net daarvoor keurig op 1,5 meter afstand op de klant die voor ze in de rij stond. Op de 1 of andere manier worden wij als personeel niet gezien als mens, maar als meubelstuk of zoiets, stellingmateriaal dat in de winkel hoort en niet besmet kan worden. Raar, maar waar.

   Verwijderen
 3. Ik raak winkelpersoneel nooit aan... Ik zou ook niet weten waarom ik ze aan zou moeten raken en zelfs als ik ze goed ken dat ik dat eigenlijk nooit. Gek, dat er mensen zijn die dat wel doen.

  In het verzorgingshuis waar ik werk, werken we ook zonder mondkapjes. De cliënten zullen ons momenteel niet besmetten, want die zitten al wekenlang afgezonderd van alles en iedereen. Maar personeel kan deze mensen en elkaar wel besmetten. Wij komen tenslotte wel buiten en in de supermarkt en ook van onze gezinsleden houden wij geen 1,5 meter afstand. De regels zijn best wel onbegrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik raak zelf ook nooit winkelpersoneel aan. Volgens een collega van mij heb ik een hoge aaibaarheidsfactor! Nou, gelukkig aaien de klanten me niet, lol! Zelf komt zij in haar houding wat stug over (is ze overigens helemaal niet hoor), en zij wordt zelden aangeraakt. Als ik op de vloer een klant heb geholpen dan word ik nogal eens bedankt met een klop op mijn schouder of een hand op mijn arm, vergezeld van een hartelijk bedankje voor de goede hulp. Ik vind het niet prettig als klanten mij aanraken, maar ja, ze bedoelen het goed.

   Raar inderdaad, hoe het op jouw werk gaat. Want jullie komen wel buiten, en kunnen besmet worden, en dan de cliënten weer besmetten.
   Het blijft allemaal erg lastig. En de versoepeling van de maatregelen zal eerder verwarring geven dan verduidelijking. Ik kreeg vandaag 2 mails van kappers, dat je weer welkom bij ze bent, en alle regels die ze daarbij hanteren. En beide vermelden dan niet alleen dat de klant zich moet desinfecteren bij binnenkomst, maar ook dat de temperatuur van de klant zal worden opgenomen direct bij binnenkomst, met een contactloze meter. Ik begrijp het wel, maar is dit überhaupt toegestaan? Het betreft een contact-beroep, maar in de praktijk is mijn werk dat ook, en dat van jou al helemaal. Wordt bij jullie bij binnenkomst in het verzorgingshuis de temperatuur gemeten? Wat zouden we voor taferelen krijgen, als wij dat bij onze klanten deden?!
   Je hebt gelijk, de regels zijn best wel onbegrijpelijk!

   Verwijderen
 4. Mijn dochter werkt als bijbaantje in een lingeriewinkel en komt ook regelmatig thuis met verhalen van mensen die zich gewoon niet aan de corona maatregels houden. Onbegrijpelijk echt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nu er wta versoepeling komt, denken mensen dat er helemaal geen regels meer zijn.

   Verwijderen
 5. Hey Anja,
  Ja, wauw. Wat een ontzettend onzinnig iets dat alles weer mag zo meteen. Iedereen mag weer naar de kapper en de nagelstudio, jeej. Uhum. Echt waar, als mensen dat het belangrijkste vinden. Mijn cliënten hebben al weken hun familie en mensen als de fysio niet gezien. Mensen in het verpleeghuis kwijnen weg en dit is waar ze als eerste mee aankomen. Nu zeuren ze alsnog dat de cafe's en restaurants, terrassen eerder open moeten als 'cadeautje voor de klant'. Er komt zo direct een tweede golf en dan loopt iedereen weer te zeiken. Het gaat echt de verkeerde kant op met deze aanpak. Pfffff. Ik ga mijn happy place maar opzoeken haha, ik word zo niet goed van alle corona.

  Hopelijk heb je toch een fijne dag Anja.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Emily, ik ben bang dat je gelijk gaat krijgen voor wat betreft die 2e golf. Vanaf het begin werd gezegd dat gezondheid vóór de economie zou komen, maar daar lijkt het nu niet op, eerst mogen bedrijven weer open om geld te verdienen, in plaats van eerst de verzorgingstehuizen e.d. een kans geven. Helaas, wij hebben het niet voor het zeggen.

   Verwijderen
 6. Dan gaat het er in België beter aan toe. Hier staat bijna aan elke kassa een plexi scherm en velen dragen mondkapjes. De 1,5 meter regel wordt aan de kassa's vrij goed opgevolgd, vooral bij de kleinhandel. Al zijn er altijd mensen die het nodig vinden om de regels aan hun laars te lappen. In de gangen van de supermarkt is het huilen met het mondkapje op. Vreselijk! Goed dat je je nog kan focussen op positieve dingen in je omgeving. Sterkte en stay safe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze Belgische collega's zitten al 8 weken thuis, omdat de Belgische filialen gesloten zijn. Als het aan mij had gelegen, was er ook in Nl een totale lockdown geweest, maar hier is gekozen voor intelligente lockdown. Ik denk dat onze regering een te hoge pet op heeft over de gemiddelde intelligente van de Nederlander.

   Verwijderen
 7. snap totaal niks van de motivatie van de regels..
  rechters zaten thuis.. terwijl er toch makkelijk recht kan worden gesproken op 1,5 meter afstand.
  en tandartsen mochten als 1e weer aan het werk...
  kinderen zijn opeens niet besmettelijk..
  mondkapjes helpen overal behalve in nederland, maar nu ineens wel verplicht in OV en mag je ze zelf maken...dat zal een raar gezicht zijn die mensen met van alles en nog wat op hun gezicht..afgeknipte sokken , onderbroeken,en gehaakte en feestmaskers heb ik al gezien wat duidelijk echt niet helpt

  BeantwoordenVerwijderen