Volgers

zaterdag 18 mei 2019

een voldaan gevoel

Met een heel voldaan gevoel kijk ik terug op deze dag.

Vanmorgen scheen de zon al heerlijk, en ik haalde ons schuurtje leeg.
Toen wij 6 jaar geleden ons vakantiehuisje kochten, stond er een klein schuurtje bij, model blokhut.
Het had z'n beste tijd al wel gehad, maar ach, voor even kon het er wel mee door.
Het bitumen dak was al deels weggerot, maar met een stevig stuk zeil erover gespannen, ging het best.
Inmiddels ging het een stuk slechter met het schuurtje. De vorige eigenaar heeft grindtegels neergelegd, en daar het houten schuurtje op gezet. De binnenkant van het schuurtje werd nooit geverfd, dus het is niet zo vreemd dat de onderste planken wegrotten.
We dachten er nog over om het schuurtje helemaal te slopen en er een nieuwe voor terug te zetten, maar toen we gingen berekenen wat we kwijt zouden zijn aan materiaal, was het duidelijk dat dat hem niet ging worden.
De onderste planken waren afgelopen winter gewoon helemaal scheef gezakt, het geheel bleef hangen, maar hoe vraag je je af.
We hebben de onderste planken vervangen. We gebruikten planken die aan beide kanten geverfd zijn, en dus net even wat meer kunnen hebben.
De rest van de planken gaan we waarschijnlijk ook maar een keer verven, maar nu even niet, want we hadden geen geschikte verf in huis. Ik denk dat we dan ook kiezen voor een lichte kleur, want als we alles donkergroen gaan verven wordt het gevoelsmatig wel erg krap in het schuurtje. Maar als spatrand is een donkere onderrand natuurlijk wel praktisch.

Ik had verwacht dat we wel de hele dag bezig zouden zijn met de schuur, omdat we ook de inrichting wat wilden veranderen. We hebben onze fietsen ophangen, maar ze hingen nogal van de kant af. Dat nam dus meer ruimte in van het kleine schuurtje, dan strikt noodzakelijk was.
Dus ook een nieuw ophangsysteem bedacht en uitgevoerd. En vervolgens alle andere (tuin)spullen weer een plekje geven.
Het ging allemaal zo voorspoedig, dat we om 2 uur al klaar waren.
Poeslief vond het geweldig, met z'n drietjes thuis en lekker buiten, wat wil je nog meer? Dus ze ging, heel strategisch, liggen slapen in de deur-opening van het schuurtje! Niet zo handig bij het naar binnen brengen van alle spullen, maar ze kon er niet wakker van worden. Het onkruid tussen de tegels heb ik weggehaald, op het stukje rondom poeslief na... dat moet morgen dan maar, haha.

Hm, pas 2 uur, nog een hele middag te gaan, dan maar gelijk door met de tuin. Onze tuin is omringd door hoge heggen, dus volop privacy in de tuin. Zeker ook doordat ons huisje met de achterkant naar de weg staat, en we dus in de woonkamer op onze tuin uitkijken, en niet op de weg en/of de buren.
De weg loopt naar een parkeerplaats, die gebruikt wordt door de bewoners/huurders van een stuk of 6 chalets en sta-caravans. Je zou verwachten: erg rustig dus. Nou, dat valt nog best tegen. En wat helemaal vervelend is, is dat een aantal (onder)huurders het niet zo nauw neemt met waar de weg eindigt en de tuinen beginnen. Zo ook bij ons. Steeds weer wordt het gras voor onze ingang kapot gereden, diepe sporen in de grond, en bij regen moeten we door de modder waden.
Niet zo leuk.
Nu had ik laatst een gelukje: ik kreeg gratis grote tuintegels en -potten aangeboden. En groot zijn ze!
Tegels van 60x60 cm, en nog wat kleinere tegels erbij.
We besloten die op een rijtje voor onze ingang te leggen.
Er bovenop kwamen 5 grote bloempotten te staan.
Er blijft nog een strook gras over tussen de potten en de weg.
Toch nergens voor nodig dat mensen rakelings langs onze heggen rijden?! Nu moeten ze in ieder geval een stuk verder van de heggen af blijven, hopelijk blijven ze keurig op de weg rijden!
Op de laatste foto rechts zie je nog net de heg van laurierkers. Er stond ooit nog zo'n struik naast, maar die werd per ongeluk weggemaaid door de camping-eigenaar. Wij hebben er toen een nieuwe geplant. Maar die heeft geen schijn van kans. Afgelopen week is er weer iemand overheen gereden, en daarmee ligt de struik weer helemaal plat!
Ik liet jullie al eens een foto zien, hoe het er uit ziet als het heeft geregend:
 Geen onderscheid te zien tussen de weg en de grasstrook ernaast. De modder ligt echt tot aan de heg, en wij moeten hier dan doorheen zien te glibberen en glijden.
We hadden paaltjes staan, aan weerskanten van onze oprit, met daartussen een ketting. Laatst lag de paal bij de laurierkers geknakt op de grond. Blijkbaar had iemand tegen het paaltje aangereden, wat toch echt op het hoekje van de heg stond. Op de foto hierboven zie je het andere paaltje staan, toch echt op de hoek van de heg. Zo dicht werd er dus langs onze heg gereden!
De bloempotten zijn gevuld met aarde, dat we eerst maar even laten inklinken. Onderin hebben we resten van kapotte bloempotten gedaan, voor de afwatering (zodat de gaatjes niet verstopt raken) en om lekker goedkoop die grote potten te kunnen vullen. Als volgende week de grond voldoende is gezakt, doen we boven in de potten een laag potgrond, en kunnen we er plantjes in gaan zetten.
Dat zal er een stuk fleuriger uit gaan zien!

Naast het schuurtje ligt nog een stukje tuin, waar eigenlijk niets mee wordt gedaan.
We hadden er een smalle bestrate strook liggen, waar we potten met planten op plaatsten. Maar daarnaast lag een stukje grond, waar geen gras groeit (achter de coniferenhaag en daarmee te donker).
We hadden nog een aantal van diezelfde keitjes liggen, en die hebben we daar nu neergelegd.
Blijft er vooraan nog een smalle strook over, waar we wat plantjes willen gaan zetten.
Daar komt de zon wel bij, dus daar moeten de plantjes kunnen overleven.
De 2 kunststof potten die links in de hoek staan gaan dan een plaatsje krijgen op de bestrating.

Toen we hiermee klaar waren, hadden we de smaak echt te pakken. We haalden het terras aan de voorkant van ons huisje helemaal leeg, veegden het netjes schoon, en zetten de picknickbank weer terug, met een beetje aankleding.
Zie je die stoel rechts staan? Een heerlijke stoel, en daar is onze poes het mee eens. Als we thuis zijn, leggen we er vaak een dekentje van onze poes in, en dan kan ze urenlang liggen slapen in die stoel.
Ze ligt er nu ook heerlijk een dutje te doen.

Zo, nu voldaan "hangen" op de bank, straks lekker het Eurovision Songfestival kijken. We zijn geen tv-kijkers, en houden niet van "simpel vertier", we kijken liever naar informatieve programma's maar nu gaan we toch maar even lekker voor simpel vermaak zonder nadenken! Wel verdiend na een dag hard werken.
En morgen? De tuin aan de andere kant onkruidvrij maken. Dat is het stukje tuin dat jullie hier al ontelbare keren hebben gezien, waar de standaard voor vogelvoer in staat.
De lavendel loopt er alweer lekker uit, maar het onkruid ook! Die strook ziet er morgenavond hopelijk ook weer helemaal picobello uit.
Fijne avond allemaal!15 opmerkingen:

 1. Wauw hard gewerkt.
  Ik hoop dat ze jullie bloempotten niet omrijden.

  Songvestival heeft last van chronische eenheidsworst.
  Ik heb nog niets gehoord dat blijft hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, veel saaie liedjes, en veel zangers/zangeressen die er regelmatig naast zitten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik begrijp waarom Nederland zo hoog staat in de verwachtingen.

   Verwijderen
  2. Oh, en die bloempotten, het zijn krijgertjes omdat er her en der al een butsje in zit of een stukje is afgebroken, daarom durf ik het aan ze daar neer te zetten. Ze zouden anders naar het grof vuil worden gebracht. Zonde toch? Er zijn vandaag overdag maar ook net in het donker al diverse keren auto's langs gereden, ja LANGS niet er tegenaan, haha.

   Verwijderen
  3. Ah ik ben gek op krijgertjes.
   Tip: plak er reflecterende strips op.
   Dan zijn ze ook zichtbaar in het donker.
   Mijn vorige tuin stak uit tov de buren en op mijn hek had ik van die fietsspaakrefectoren geschroefd.
   Heel effectief als een auto in het donker keert.

   Verwijderen
  4. En eigenlijk was het liedje van Estland het enige wat voor mij nog een beetje op viel tussen de rest.

   Verwijderen
  5. Ik had aan weerszijden van de palen extra paaltjes staan met daarop reflectors geschroefd. Hielp helaas helemaal niets, want het was niet dat men ze niet zag staan, blijkbaar hadden sommige mensen er gewoon lak aan.

   Verwijderen
 2. Zooooo blij dat je er weer bent! heb weer genoten van je verhaal.
  Tuin is leuk geworden, straks fleurige bloempotten, mooi hoor
  Fijne zondag,
  groet Roswita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het gewaardeerd wordt, mijn verhaaltjes! De afgelopen weken waren gewoon heel hectisch, en ik had's avonds geen puf over om te bloggen. Ik heb nog wel geprobeerd jullie bij te praten over de sokken van de Sock Madness, maar verder kwam het niet. Van nu af aan hopelijk iets minder hectiek, en wat meer tijd voor verhaaltjes.

   Verwijderen
 3. wat hebben jullie veel gedaan!!! dat ze steeds alles kapot rijden zou ik ook vreselijk vinden, woest zou ik worden ! reflecterende strips op de potten zoals hier boven getipt wordt zou ik zeker doen! heerlijk een schuurtje om je fiets en spulletjes in op te bergen,zeker als je maar over een beperkte ruimte beschikt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat schuurtje is heel fijn, zeker nu het weer netjes is opgeruimd en ingericht. En zoals ik hierboven al schreef, die reflectors hielpen niks, de automobilisten die het betreft zagen heus de palen wel staan, maar hadden er blijkbaar lak aan.

   Verwijderen
 4. Ja, echt om woest te worden als mensen geen respect hebben voor andermans eigendom, kan ik heel slecht tegen. Goed idee van die potten en die reflecterende strips zou ik er zeker op zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, hoeveel moeite is het om respectvol om te gaan met de spullen van een ander?! Er wordt op dit moment in het dorp veel gestolen, uit tuinen maar ook bij plaatselijke winkeliers. Blijf van andermans spullen af! Ben blij dat ik de fietsen en tuingereedschap in het schuurtje kan zetten.

   Verwijderen
 5. Goed idee, die tegels en potten,zeker als er straks bloemen in staan. Zo idioot ook,om tegen andermans spullen te rijden!
  Je bent tegenwoordig bang om iets buiten neer te zetten, of het
  wordt vernield, of het wordt gewoon meegenomen. Dat gebeurt
  helaas steeds vaker.Hopelijk blijven ze nu wat meer op de weg
  bij jullie.
  Gr.Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tot nu toe gaat het goed, iedereen rijdt wonderwel een stuk rustiger, stapvoets, zoals dat hoort op een camping (vind ik). Er blijkt vorige week een fiets gestolen te zijn van de camping-eigenaar. Die hebben hun fietsen altijd voor aan de camping, bij de receptie staan, onder een afdak. Toch niet te geloven dat dat niet meer kan! Onze achterbuurvrouw had haar fiets altijd tegen een boom aan staan (ze fietst elke dag met haar hondje in een mandje naar het bos) maar die zet ze nu toch maar in een schuurtje.

  BeantwoordenVerwijderen