Volgers

dinsdag 27 december 2016

is het al lente?

Tjonge, wat een zalig weer hadden we vandaag. Met kerst was het hier in het noorden nogal onstuimig, maar vandaag leek het wel lente! Gewoon lekker in je trui naar buiten kunnen lopen, waar het zonnetje heerlijk schijnt, dat bevalt mij prima.
Vandaag was ik vrij, en ik heb fijn wat klusjes in de tuin gedaan. Want de natuur is door dit zachte weer blijkbaar ook wat van slag. We hebben rondom onze tuin heggen staan, van coniferen en laurierkers. En daartussen groeien wilde bramen. Ze schieten elk jaar weer uit de grond, en groeien razendsnel. Lekkere bramen zoals op het plaatje hierboven, komen er helaas niet aan. Dus die bramen vinden we echt "onkruid".
Ze groeien echt verbazingwekkend snel, en dan loop je door de tuin, haakt er opeens zo'n tak met al die scherpe haakjes in je kleding. Niet blij mee natuurlijk. En ik zag vorige week al op meerdere plaatsen weer bramentakken uit de grond komen. Vandaag ze weer bij de grond afgeknipt.
Ja, ik weet het, ik zou ze met wortel en al moeten verwijderen, maar dat is ons in de afgelopen jaren nog niet gelukt. Want voor je het weet beschadig je de wortels van de coniferen en laurierkers, en die wil ik toch wel graag houden.

 Ook de eekhoorntjes zijn nog wakker. Ze zijn druk in de weer, op zoek naar voedsel, om hun buikjes lekker rond te eten, en hun voorraden aan te leggen, zodat ze, als het toch winter wordt, goed voorbereid aan hun winterslaap kunnen beginnen.
Ik vind het altijd geweldig om ze bezig te zien, roets de boom in, roets er weer uit, springend naar een volgende tak. Manlief verraste me met een zak eekhoornvoer. Ik wist niet eens dat dat bestond, maar hij kwam het tegen bij... de A.ction! We hebben in de tuin een standaard staan, met een paar bakjes eraan, voor voer en water voor de vogels. Eentje heb ik gevuld met dit eekhoorntjesvoer, maar er zitten nogal veel zaadjes in die vogels ook lekker vinden, dus die hebben het meeste ervan al opgepeuzeld!
Dan toch maar eens aan de slag met wat hout, want ik wil heel graag zo'n speciale eekhoorntjes-voerbak. Ken je die?
Het bakje heeft een klep, die de eekhoorn open maakt, en dan kan hij/zij de lekkere noten uit de voerbak halen.
Doordat de voorkant bestaat uit een plexiglas plaatje, kan de eekhoorn dus zien dat er noten voor hem/haar klaar liggen.
Natuurlijk zullen er mensen zijn die vinden dat dit niet verstandig is, de eekhoorn moet zelf zijn/haar eten vinden in de natuur, maar ik vind dat wij mensen het moeilijk voor ze maken om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Wat is er nog aan natuurgebied over? Wie heeft er nog notenbomen in de tuin staan? Dus als ik ze zo een handje kan helpen, doe ik dat graag. Heb ik er zelf ook nog plezier van, want het is zo schattig om te zien hoe ze dat doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten