Volgers

vrijdag 30 april 2021

Inspiratie (Crea2021)

 Ik kijk graag rond op blogs van creatieve mensen, op Pinterest, op Ravelry, zien wat andere mensen maken en daar ideetjes opdoen, of chique gezegd: INSPIRATIE OPDOEN !

Het gebeurt niet vaak dat ik een patroon gebruik bij het breien of haken. Soms gebruik ik het wel als een leidraad, een idee, maar het echt van begin tot einde steek voor steek volgen, doe ik zelden.

Dat is niet omdat ik denk dat ik het beter weet of kan, absoluut niet, ik heb enorm respect voor mensen die prachtige patronen voor sokken of truien of vesten kunnen ontwerpen. Het komt vooral, doordat ik het patroon wel leuk vind, maar het graag aanpas naar mijn eigen lichaam.

Zo deed ik 2 jaar mee aan de Sock Madness, heel leuk om mee te maken, maar het 2e jaar koos ik er bewust voor om cheerleader te zijn, en niet echt deel te nemen aan de wedstrijd. De patronen die gebruikt worden bij de SM, zijn speciaal hiervoor ontworpen. Om de wedstrijd eerlijk te houden, moeten die wedstrijdsokken een minimale maat hebben, en dat is ongeveer schoenmaat 38, veel te groot voor onze voeten! Dus had ik aan het einde van de 1e wedstrijd een hele stapel te grote sokken! Een aantal heb ik deels uitgehaald, en de voeten passend gemaakt, andere heb ik zelfs helemaal uitgehaald.

Dit is zo'n paar, mooi patroon, heel veel kabeltjes, veel lace, kralen langs de bovenkant van het boord, en te lange voeten! De naam: INKY MADNESS. Ik zie op mijn Ravelry-pagina dat ik ze in 6 avondjes breien af had. Ik denk dat ik ze de 7e avond al heb uitgehaald. Ik vond de combinatie van kabel en lace gewoonweg te druk, ik vind kraaltjes langs de boordrand van mijn sokken gewoon niet praktisch, en ik vond het daardoor niet eens de moeite waard de lengte van de voeten in te korten.

Ik geniet van sokken breien, en ja, Sock Madness was leuk om eens aan deel te nemen, zeg nooit nooit, maar ik zie mezelf er geen 3e keer aan mee doen. Ik vind het zelf helemaal niet prettig, als de voeten van mijn sokken niet in tricotsteek zijn gebreid. Goed, misschien een afwisseling van 3 of 4 recht 1 averecht, maar meer echt niet, want dat voel ik teveel op de bovenkant van mijn voeten, en dat voelt niet prettig aan.

Mijn oranje sokken zijn af (foto volgt nog), en ik ben alweer begonnen aan een volgend paar, weer met restjes, en de manier waarop ik die brei, is weer eens anders dan ik meestal doe. Ik weet niet meer precies waar ik die manier tegen kwam, ik denk tijdens een rondje INSPIRATIE OPDOEN, op Ravelry.

16 opmerkingen:

 1. Als ik kleding naai is dat altijd vanaf een patroon, maar ik geef er wel vaak een eigen draai aan. Op de taille moet ik patronen altijd aanpassen, want mijn taille is foetsie ;)

  Als ik die sokken zie, dan vraag ik me af of dat lekker zit met zo'n patroon erin. Of heb je daar geen last van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt zo'n patroon met kabels, zoals op de foto? Nee, dat vind ik inderdaad niet lekker zitten. Aan mijn benen voel ik er niets van, maar aan mijn voeten heb ik er wel last van. Ook weer een reden waarom de 2 keer Sock Madness leuk was, maar ik niet verwacht nog een keer mee te doen, die sokken zijn bewust ontworpen met speciale constructies, waaronder vaak kabelwerk e.d.

   Verwijderen
 2. De Sock Madness klinkt heel leuk, maar ik vind het wel raar dat je de maat niet aan mocht passen aan je eigen voeten. Ieder kan toch zien dat deze sokken veel te groot voor je zijn en uithalen of aanpassen is volgens mij niet de bedoeling van zo'n challenge.
  Eerlijk gezegd vind ik de kraaltjes aan de bovenkant wat minder mooi, misschien komt dat ook omdat ik ze te fijn vind bij stoere kabels.
  Want de kabels en lace vind ik wel mooi! Jammer dat je het niet fijn vindt voelen aan de bovenkant van je voet. Maar bij sokken is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat ze lekker zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sock Madness is een wereldwijde wedstrijd, waarbij de deelnemers tegelijkertijd een patroon ontvangen, en binnen een bepaalde tijd de sokken af moeten hebben. De deelnemers zijn verdeeld in groepen, elke ronde vallen er per groep mensen af. Dit is gedaan, om het ook voor mensen die niet 24/7 kunnen gaan zitten breien aantrekkelijk te houden om mee te doen (je wordt ingedeeld adhv wat jij aangeeft, je hebt veel/weinig tijd beschikbaar, je bent een snelle/trage breister enz). Het zou niet eerlijk zijn als ik maar maatje 35 zou hoeven breien, en iemand anders maat 42, daarom staat er bij elk patroon aan welke minimale afmetingen de sokken moeten voldoen. Dus bijvoorbeeld minimaal 7 keer een patroon herhalen (terwijl voor mijn voeten 5 herhalingen voldoende zou zijn).
   Als je wel wilt meedoen met het breien, maar niet de stress van de wedstrijd wilt ervaren, of zoals ik niet de vereiste maten wilt breien, kun je als cheerleader mee doen. Degenen die tijdens de wedstrijd afvallen, worden ook automatisch cheerleader. Zij kunnen dus blijven meedoen, en het is vooral de bedoeling dat de cheerleaders de kandidaten aan de wedstrijd aanmoedigen, of helpen als ze ergens niet uit komen of zo.

   Verwijderen
 3. Ja, ik zie er ook wel eens wat van voorbij komen, prachtig allemaal. En toch... ik ben ook te praktisch van aard om aan zoiets mee te doen, denk ik. Ik snap je bezwaren helemaal. Maar je leert er vaak wel veel van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kwam regelmatig prachtige patronen tegen, maar begon nooit aan dergelijke sokken, omdat ik een beetje bang was dat ik het patroon misschien niet helemaal zou begrijpen. Bij SM is er een team van moderators en de ontwerpster zelf, die paraat staan om je te helpen, als je ergens niet uit komt. En alle andere deelneemsters natuurlijk ook nog. Daarom besloot ik toch eens mee te doen. Het is echt heel erg gezellig, er is ook een Nederlandstalig hulplijntje bij de SokkenBreienGroep, ideaal voor het geval je de Engelstalige termen niet zou kennen/begrijpen. Ik kan het iedereen die van sokken breien houdt en wel een uitdaging aan wil gaan, zeker aanraden. Mits je over de praktische "problemen" heen kunt/wilt stappen. Het 2e jaar als cheerleader beviel mij prima, omdat ik de sokken direct op de juiste maat kon maken. Maar, het zijn bijna allemaal patronen met verdikkingen in de voet, en dat vind ik niet prettig om te dragen, vandaar dat ik waarschijnlijk geen 3e keer zal gaan meedoen.

   Verwijderen
 4. Kan me voorstellen dat je die sokken weer uitgehaald hebt, lijkt me niet zo praktisch die kraaltjes aan de boord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit elk jaar wel een sok bij waarin kraaltjes worden verwerkt. Soms hele kleintjes, die ergens in de sokken worden mee gebreid, en die je niet eens voelt. Maar deze vond ik totaal niet praktisch, als de sokken verder goed hadden gepast, had ik toch het boord opnieuw gebreid, dit keer zonder kralen.

   Verwijderen
 5. Het is belangrijk dat sokken goed zitten. En dat is dan soms ook maatwerk, net als bij kleding. Ik vind het juist knap dat je het zo goed kunt aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanpassen is niet zo moeilijk hoor, ik pas gewoon een aantal keren tussendoor. Een tijdje terug had ik een paar gebreid voor Sanne, als aardigheidje, dus zonder haar te laten passen. Haar voeten zijn wat breder dan de mijne, en vrijwel even lang, dus ik dacht dat ik het wel passend zou krijgen door zelf te passen. Niet dus, die moet ik toch net iets korter gaan maken 😃

   Verwijderen
 6. Heerlijk al die inspiratie, leuk dat jij dat met sokken hebt :)
  Ik heb afgelopen week een avondje inspiratie op gedaan, ben op zoek naar een patroon om een trui topdown te breien, mijn eerste dus een patroon dat niet te moeilijk is :) Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag al dat ik niet de enige ben, die dit woord heeft gekozen. Logisch, creatieve mensen en inspiratie gaan nu eenmaal samen.
   Veel plezier bij het breien van je trui, tegenwoordig mijn favoriete manier van truien breien (zonder naden!).

   Verwijderen
 7. Echt knap dat je een patroon als leidraad neemt en het zelf passend kan maken. Het zijn hele mooie sokken met die kabeltjes maar het lijkt me niet lekker zitten in je schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik vind dat ook niet lekker zitten in schoenen. Grappig dat we hetzelfde thema kozen!

   Verwijderen
 8. Knap hoor, als je sokken kunt breien !

  BeantwoordenVerwijderen