Volgers

maandag 5 april 2021

Opal Abo sokken af

 De titel zegt het al. de eerste sokken, gebreid met garen van het Opal abonnement zijn af.

Tevreden? Ja..... en nee! Het is heerlijk garen om mee te breien, en voelt heel prettig aan mijn voeten. Dat is het goede nieuws. Waarom dan toch ook een nee? Als je hier al wat langer mee leest, weet je het wel, ik ben een perfectionist. Onder andere om die reden, brei ik mijn sokken altijd 2 tegelijk op 1 rondbreinaald. Zo zou er geen verschil mogen ontstaan, wat je wél zou kunnen krijgen als je ze niet tegelijkertijd breit (je hand van breien kan dan net iets verschillen, of je gebruikt een andere naald, die wel dezelfde dikte zou moeten hebben, maar toch...).
Tijdens het breien van de sokken, viel het me een aantal keren op, dat ik net een toer had gebreid van sok 1 met bijvoorbeeld effen blauw, maar bij sok 2 nu al het blauw-witte deel van het garen aan de beurt was. Hoogst irritant (vind ik dan). Er zat niets anders op, dan bij 1 sok een gedeelte van het garen niet te breien, en weer verder te breien met hetzelfde deel in het garen, als bij de andere sok. Gevolg is dat ik op maar liefst 4 plaatsen best lange stukken garen als een lus heb laten hangen (zie de 4 cirkels op bovenstaande foto). Uiteraard aan de binnenkant, en ik zal ze nog wegwerken, maar voor de foto eerst even zo gelaten.

Ik heb bewust gekozen voor deze bol, omdat het kleurverloop van deze mij het minst spectaculair leek, of eigenlijk gewoon saai. Ik ken mezelf, zo'n bol blijft dan maar liggen in mijn doos met sokkenwolletjes, en ik ga er nooit iets mee doen. Dat probleem had ik voorkomen.
Maar, de sokken wegen samen 60 gram, en de bol woog 100 gram, dus ik bleef zitten met 40 gram prettig-voelende-sokkenwol-die-ik-niet-zo-mooi-vind-als-het-is-verwerkt-tot-sok.
Die 40 gram zouden voorgoed deel gaan uitmaken van mijn voorraadje sokkenwol, en dat wilde ik niet!
Enige oplossing: het garen direct opmaken.
Ik pakte wat witte en donkerblauwe sokkenwol uit mijn voorraad, en ging aan het breien. De tenen, hielen en boorden met donkerblauw, de rest van de sokken afwisselend 8 toeren Opal, 3 toeren wit. 
Dit is wat daar nu nog van over is:
Van de 100 gram Opal is er nu nog maar 5 gram overgebleven. En de sokken die ik ervan heb gebreid?
Die vind ik veel leuker, dan de sokken waarbij ik alleen maar met de Opal heb gebreid.
Het strepenpatroon van dichterbij:
Al met al hoor je me niet klagen, ik heb er 2 paar sokken bij, die prettig aanvoelen.
Ik maakte de foto's vanmorgen vroeg. De eerste hagel en sneeuw waren al gevallen, maar ook alweer weggesmolten. Nu begint het buiten een witte wereld te worden, afwisseling van hagel en sneeuw.
Tja, april doet wat het wil! Ik had gehoopt deze vrije dag nog wat in de tuin te kunnen werken, en een wandeling door bos en over de heide te doen, dan zal het weer vanmiddag toch wat beter moeten zijn.
Ach, binnen vermaak ik me ook prima, misschien ga ik wel een volgend paar sokken opzetten.
Fijne 2e Paasdag allemaal!


16 opmerkingen:

 1. Ik kom hier via via. Maar wat heb je dat mooi opgelost. Hele mooie sokken zo. Fijne tweede Paasdag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Gerda, en van harte welkom op mijn blog. Ik vind het ook altijd leuk om via via toch weer (voor mij) nieuwe blogs te ontdekken.
   Jij ook een fijne 2e Paasdag!

   Verwijderen
 2. Heel mooi gedaan met dat donkerblauw.
  Ik herken het perfectionisme, bij mij zou het ook gelijk op moeten gaan,
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het donkerblauw valt heel erg op, maar het wit heeft er voor gezorgd dat de streepjes gelijk lijken. Van dichtbij zijn ze dat niet, maar het is zo minder storend zichtbaar dan in het andere paar.

   Verwijderen
 3. ja... de restjessokken vind ik ook leuker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo maak ik mijn sokken ook het liefste, dus dat zal ik zeker nog vaker gaan doen.

   Verwijderen
 4. Wat een leuke sokken. Blauw- wit, mijn lievelingscombinatie, dus ik vind beide paren leuk. Maar vooral knap hoor dat je meteen het tweede paar breide.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er veel plezier in om met meerdere kleurtjes te breien, sokken brei ik graag met restjes van andere sokken, dan haalt het creatieve in je naar boven (bij mij in ieder geval wel).

   Verwijderen
 5. Als je van elke bol 40 gram overhoud levert dat nog aardig wat
  extra sokken op.Ik moest wel lachen om je sokkenverhaal, bij mij
  moet ook elk streepje exact hetzelfde zijn, dus zag ik een
  geïrriteerde blik zo voor me.Maar je hebt het weer leuk opgelost!
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, tja, als er wordt beloofd dat het patroon steeds identiek herhaald wordt, dan reken ik erop dat dat ook echt zo is.

   Verwijderen
 6. Enige sokken! Ik houd van dat blauw... Hopelijk verloopt het garen met de andere bollen wel gelijk op, anders heb je nog wat 'ergernisjes' te verwerken, Anja:) Ook je tweede paar sokken vind ik leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is de ergernis niet heel groot, dat zou het plezier in breien wel wegnemen. Ik ben nu met een tweede bol van het pakket bezig, en daar had ik in het begin 1 keer hetzelfde, daarna tot nu toe niet meer, dus duimen dat dat zo blijft!

   Verwijderen
 7. Wat jammer dat het (perfectionistische) gevoel ervoor zorgde dat je met minder plezier je sokken breide! Misschien is het een idee om het ook aan Opal te laten weten?
  Voorheen was ik ook erg perfectionistisch, maar door het handwerken met onregelmatige materialen (gesponnen wol, garen in onregelmatige kleuren) kan ik het nu aardig van me af zetten. Al zijn er periodes/momenten dat het weer naar boven borrelt en dan zit ik mezelf aardig in de weg...
  Je eerste paar sokken is mooi, ik hoop dat je je er blijer over gaat voelen tijdens het dragen. Het tweede paar is mooi én leuk, de kleurverschillen maken het extra vrolijke sokken.
  Veel draagplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjan, ik heb altijd plezier van het breien hoor, zelfs als ik zoveel fouten in een verloopgaren tegenkom. Ik heb het gevraagd op de Ravelrygroep van Opal, en daar waren de reacties: het hoort niet, het gebeurt niet zo vaak, maar Opal doet er niets mee als je hierover klaagt. Ik vind het vooral vreemd, want dat kleuren gaat allemaal machinaal, en er zaten geen knopen in het garen, dus hoe het kan begrijp ik niet zo goed.
   De sokken dragen heerlijk, gisteren het "saaie" paar aan gehad, zitten prima, dus ik zal ze zeker met veel plezier dragen.

   Verwijderen