Volgers

maandag 3 juni 2019

tweede verjaardag

Sinds een paar jaar vieren dochter en ik twee keer per jaar haar verjaardag.
Ik denk dat ik jullie al wel eens verteld heb, dat dochterlief een aantal jaar geleden een serieuze zelfmoordpoging heeft gedaan. Ze was al geruime tijd erg depressief, geestelijke hulpverlening pakte het niet erg best aan: stop er maar lekker wat anti-depressiva in, dan zal het wel verdwijnen, was zo ongeveer wat ze deden.
Ze had akelige bijverschijnselen van de anti-depressiva, maar helpen tegen haar depressie deden ze niet!
Uiteindelijk wilde ze niet meer verder leven, omdat het leven op die manier totaal zinloos was geworden voor haar.
Gelukkig kwam ik op tijd, om te voorkomen dat de zelfmoordpoging slaagde (zij denkt daar nu net zo over hoor!, blij dat het toen niet lukte).
De volgende dag zaten we bij de GGZ, ineens werden haar klachten wél serieus genomen, en kwam er een psychiater bij. Haar dossier werd bekeken, en wat viel ze opeens op? De oorzaak van alle ellende!
Het bleek dat ze nauwelijks vitamine D in haar lichaam had. En dat was al behoorlijk lang zo. Maar geen arts had dat ooit verteld.
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een (ernstige) depressie. En dat was precies wat er bij mijn dochter aan de hand was. Ze kreeg een heel hoge dosis vitamine D toegediend, en moet de rest van haar leven dagelijks vitamine D slikken, omdat haar lichaam dit niet opneemt uit zonlicht of voedsel.
Gelukkig is ze inmiddels helemaal hersteld, en ze is nu een vrolijke jonge vrouw.
De datum waarop dochterlief haar zelfmoordpoging deed, en ik voorkwam dat ze daarin slaagde, valt in de eerste week van juni. Die dag voelt als een soort van weder-geboorte voor haar. Dat was de dag waarop haar leven had kunnen eindigen, maar, gelukkig, doorging. En daarom voelt die dag, net als haar echte geboortedag, als een soort van geboortedag, die we elk jaar vieren.
(op de foto hierboven zie je poeslief op haar schoot liggen; je kunt de tattoo op haar rechterarm zien: be happy; Die tattoo heeft ze na haar zelfmoordpoging laten zetten, de ; staat voor: ik had een punt achter mijn leven kunnen zetten, maar ik ben doorgegaan).

We gingen een tijdje terug op zoek naar een leuke plek om uit eten te gaan op haar "extra verjaardag".
Op social deal kwamen we iets heel leuks tegen: een wandelarrangement, waarbij je vooraf een kopje koffie of thee met appelgebak, of een smoothie met energiereep krijgt. Daarna ga je een wandeling maken. Bij terugkomst krijg je eerst een grote kom soep, en daarna kun je kiezen uit een belegd broodje of een pannenkoek naar keuze. En dat allemaal voor maar € 8,95 per persoon!
De wandeling loopt door het Drents-Friese Wold, het restaurant is in Appelscha. Zoals jullie op de bovenstaande foto's kunt zien, is Nederland echt niet overal helemaal vlak, de foto's nam ik afgelopen zondag tijdens onze wandeling.

We boekten een paar weken geleden al. Gelukkig maar, want een dag of 2 later bleek dit arrangement al helemaal uitverkocht te zijn. Omdat het niet alleen een etentje was maar ook een wandeling, besloten we om het op zondag te boeken. Afgelopen zondag! Ja, de eerste dag dat we dit jaar in Nederland tropische temperaturen hadden. Maar geen punt, want de wandeling liep helemaal door het bos. Heerlijk was het daar. We kregen de langste route mee, die zou 5,4 km zijn, maar we waren al in 40 minuten terug op het vertrekpunt. Nu lopen wij altijd stevig door, maar dit leek ons toch niet te kloppen! Want in verband met de warmte liepen we op een, voor ons, rustig tempo. Geen probleem, we gingen gewoon weer een ander bospad op, en liepen uiteindelijk nog zo'n 2 uur door de bossen.
De tomatensoep en de pannenkoeken die we daarna bestelden, smaakten ons prima.

Natuurlijk weer helemaal vergeten om foto's te maken van de smoothies die we kregen. Het waren heel grote glazen, met heerlijk koele smoothies, leuk versierd met zo'n parapluutje enz.
Ook de soep was al op, voordat ik erg had in foto's maken. Maar zowaar, de pannenkoeken zetten we wel op de foto:
Dochterlief nam de vrouwen-pannenkoek. Serieus, zo heet die! Voorzien van witte en bruine chocolade, vers fruit, en een fikse klodder slagroom in kom. Ik koos voor een steviger pannenkoek, met o.a. paprika, uien, spek, tomaten en champignons:
Ze waren zaaaaalllliiiiiggg!

We hebben een heerlijke dag samen doorgebracht, waar we nog lang van zullen na-genieten!

12 opmerkingen:

 1. Mooi om het zo te vieren.

  De pannenkoeken zien er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker reden voor een feestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heftig verhaal en wat heerlijk, dat jullie ieder jaar
  kunnen vieren, dat je dochter weer blij is met haar leven.
  Je moet er toch niet aan denken, dat je niet op tijd was
  geweest.
  Groetjes,
  Betsy


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, daar denk ik liever niet aan. We hebben een supersterke band en die avond was ik aan het werk. Natuurlijk was het al heel lang mis met haar, maar die avond "wist" ik gewoon dat ik moest maken dat ik supersnel thuis kwam. Ze was toen enorm teleurgesteld dat ik al zo vroeg thuis kwam, en daarmee haar poging was mislukt, maar nu is ze heel erg dankbaar dat ik op tijd was. En dat vieren we elk jaar!

   Verwijderen
 4. Anja, wat erg dat het zover kwam maar wat fijn dat het weer een vrolijke meid is geworden. Groot gelijk, vieren, alles vieren!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, we vieren het graag!
   Dat het zover moest komen voordat de ogen van de artsen open gingen, is inderdaad heel erg! Het is in de geestelijke gezondheidszorg echt wel bekend dat vitamine D van zo'n groot belang is. Het zou verstandig zijn als iemand die met klachten over depressiviteit bij de huisarts komt, standaard zou worden getest op vit. D. Simpel bloedonderzoek, en het zou zo ontzettend veel leed kunnen voorkomen!

   Verwijderen
 5. Wat een heftig verhaal en gelukkig met een goede afloop, geen idee dat vitamine d tekort tot depressies kan leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heftig verhaal en gelukkig met een goede afloop, geen idee dat vitamine d tekort tot depressies kan leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat het niet algemeen bekend is, begrijp ik best. Wij wisten het evenmin. Maar dat het in de (geestelijke) gezondheidszorg blijkbaar wel bekend is maar niet serieus wordt genomen, vind ik heel kwalijk. Als men er geen weet van heeft, is er ook geen schuld, maar dit bleek, achteraf, wel bekend te zijn bij degenen die haar hadden behandeld!

   Verwijderen
 7. fijn dat jullie iets naars hebben kunnen omzetten in iets leuks.. een 2e verjaardag!!!
  en nee ook ik wist niet dat vitemanine d tekort dit kon veroorzaken.. heb ook een paar keer een kuur gehad omdat ik te kort had.. enorme ampullen waren dat die je op een stukje brood of zo moest openbreken.
  ik weet wel dat bijna alle mensen in nederland een vitamine d gebrek hebben... en heb je een kleurtje is dat nog erger!

  BeantwoordenVerwijderen