Volgers

zaterdag 30 december 2017

opruimen en nieuwe start

Hebben jullie dat ook, aan het einde van een jaar heb ik altijd zo'n zin om dingen af te ronden en een nieuwe start te maken.
De boekhouding (van mijzelf en van het bedrijfje van dochter en mij) wordt netjes afgewerkt, totaaloverzichten worden gemaakt van inkomsten en uitgaven, begroting opgesteld voor het nieuwe jaar.
Maar ook op andere vlakken rond ik dingen af. Voor de kerst aten we ons kleine vriesvakje leeg, zodat we plek hadden voor bijvoorbeeld de Viennetta (die nam haast de helft van het vriesvakje in).
En nu vul ik het vakje opnieuw, met vlees in de aanbieding bijvoorbeeld.
Ook op handwerkgebied houd in van afronden. Ik heb sowieso altijd maar een paar verschillende projectjes-in-uitvoering liggen. Een breiwerk, een haakwerk, en sinds kort dus ook weer een borduurwerk. Zo kan ik, als ik 's avonds lekker op de bank neer plof, kiezen waar ik op dat moment zin in heb, haken, breien, borduren, of in mijn bullet journal werken. Maar ik heb nooit meer dan dat.
Dochterlief heeft rustig 40-50 projectjes op de naalden staan. Ik zou daar slecht tegen kunnen, zou er onrustig van worden, niet eens meer weten waar ik allemaal mee bezig ben.
Het bullet journal werkt voor mij heel goed. De onrust in mijn hoofd van "alles-wat-ik-onthouden-moet" is nu veel minder, omdat ik heel veel dingen toevertrouw aan het papier, en dan hoef ik het niet meer te onthouden in mijn hoofd, maar kan ik het er even bij pakken als dat nodig is.
Elk jaar maak ik ook een rondje op Ravelry. Bekijk de forums waar ik lid van ben, en maak een keuze of ik er lid van wil blijven of niet meer. En nu ik dat heb opgeschoond ben ik nog maar van 8 groepen lid. Meestal komen daar in de loop van een jaar wel een aantal groepen bij, die ik gedurende het jaar tegen kom.
Ik ben van plan om ook in 2018 weer elke maand een paar sokken te breien. Gewoon omdat ik het een heerlijk ontspannend tussendoor-werkje vind, en ik het hele jaar rond hand-gebreide sokken draag. Ik zal zeker weer mee doen met de RestEndGruppe, dit jaar wordt het thema/de kleur bepaalt door een sprookje.
Het thema voor januari is Hans & Grietje, de kleur is bruin, van het koekhuisje uit het sprookje.
Het einde van het jaar is ook een moment van plannen maken voor het nieuwe jaar.
Dat is nu anders dan voorgaande jaren.
Een begroting maken voor mijn privé inkomsten en uitgaven, zoals ik dat al 30 jaar heb gedaan, is nu nogal zinloos. Want ik heb geen flauw idee wat 2018 mij zal gaan brengen. Een echtscheiding, dat zeker, maar wat daarvan de financiële consequenties zullen zijn is echt koffiedik kijken.
Ons huis moet worden verkocht, maar lukt dat en wat gaat het opleveren? Zal ik dit jaar dan nog een ander huis kunnen kopen, of wordt dat pas in 2019? En ga zo maar door.
Het voelt heel vreemd, ik ben nu eenmaal opgeleid tot boekhouder, en houd al vanaf dat ik op mijzelf ging wonen een boekhouding bij, waarin ik elke cent noteer. Gewoon, omdat ik daar plezier in heb.

Er schiet me een liedje in mijn hoofd, dat wij als kinderen zongen: wat de toekomst brengen moge.
Kennen jullie het?
Wat de toekomst brengen moge,
mij geleidt des Heeren Hand;
Moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land.
Leer mij volgen zonder vragen
Vader wat Gij doet is goed!
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig, kalme moed.
Raar, dat zo'n tekst dan ergens in je hoofd is opgeslagen. Ik heb het lied waarschijnlijk al in geen 40 jaar meer gezongen, vond het als kind altijd zo'n mooi gezang!

Nog 1 dag, dan is het jaar 2017 voorbij. Morgen zal ik foto's maken van mijn WIP's. Het zijn maar 3 projecten die ik nog op de naalden heb staan.
* Een trui die ik (dom, dom, dom) dacht te kunnen breien op rechte naalden, maar de fibro speelde op en ik moest het werk weg leggen
* De Mossy Way KAL trui. De KAL is afgelopen, de eerste foto's van kant en klare truien zijn al langs gekomen. Ik heb de afgelopen avonden lekker gebreid aan de trui, en de panden zijn nu bijna af. Dan de mouwen nog, en ik heb er een fijne trui bij.
* het borduurwerk voor mijn handwerkmandje. Ik heb er de hele week niet aan gewerkt, omdat ik niet thuis was bij daglicht, en ik bij kunstlicht het te lastig vond om de kleuren uit te kiezen voor de volgende stukjes

Ik wens jullie een fijne avond, morgen dus nog een laatste bericht, mocht je niet meer langs komen dit jaar, dan wens ik je een hele gezellige jaarwisseling, en doe vooral voorzichtig!

2 opmerkingen:

 1. Enerzijds herken ik het wel, dat afronden... Maar ik doe het zelf niet perse rond oud en nieuw. Bij mij is het meer met vlagen.
  Maar je moet het doen als je het goed voelt, en dat is bij jou blijkbaar aan het einde van het jaar. Eigenlijk wel mooi, gewoon schoon schip maken! Dingen op de rail zetten enzo...
  Ja, dat lied dat ken ik wel en ik vind het een heel mooi lied ook!
  Bedankt voor al je leuke reacties op m'n blog en ik heb genoten van je blogberichten.
  Fijne jaarwisseling gewenst en ik hoop van harte dat 2018 een goed jaar voor je zal worden!
  Lieve groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Elizabeth, dank voor deze en de vele andere lieve reacties die je dit jaar op mijn blog hebt achtergelaten.
   Ik wens jou ook een fijne jaarwisseling en wens ook jou een goed 2018.
   Lieve groet van Anja

   Verwijderen