Volgers

vrijdag 22 december 2017

kringlopen


Vandaag ben ik lekker langs een paar kringloopwinkels hier in de buurt geweest.
Niet voor kerstdecoratie, die hebben we meer dan genoeg, gekocht en ook veel zelf gemaakt.
Nee, ik wilde gewoon even op zoek naar wat spulletjes, en dan ga ik tegenwoordig graag eerst even een kijkje nemen bij de kringloopwinkels.
Het kopen bij een kringloopwinkel vind ik een aantal voordelen geven:
* Als ik daar kan slagen, ben ik zelf goedkoper uit, dan wanneer ik het nieuw koop.
* Het milieu is voor mij ook een overweging om eerst bij de kringloop te gaan kijken. Iets wat er al is en kan worden hergebruikt, geeft dubbel voordeel: het wordt niet weggegooid (en verbrandt met het huisvuil) en er hoeven geen nieuwe materialen te worden gebruikt om het nieuw voor mij te maken

Zoals ik al wel eens eerder vertelde, ben ik gek op spullen die je kunt vinden in een kantoorboekhandel. Papier, notitieblokken, pennen enz. Maar ik heb nog zo'n "tik": ik ben ook gek op opbergdozen. Tja, ik kan er mee leven, er zijn ergere "verslavingen" te bedenken, haha!
Vorige week kocht ik in een kringloopwinkel 2 van deze dozen. Ze kostten 2 euro per stuk, zien er als nieuw uit, en hebben een plaatsje gekregen in mijn kledingkast.
Vandaag kocht ik o.a. dit setje, bestaande uit 4 dozen. Ze stonden in elkaar genesteld in een hoekje. Ik betaalde voor die 4 dozen 1,50 euro.
In het kerstpakket van mijn werk zat ook al zo'n leuke opberger:
Die heeft een plekje gekregen naast de bank. Hij staat nu helemaal gevuld met deze aankopen:
Sorry, niet duidelijk, maar dit zijn 2 zakken wol/acryl. In 1 van de kringloopwinkels bij ons in de buurt verkopen ze zakken met daarin een combi van bolletjes, netjes dicht geniet. Soms is dat een nadeel, zit er in 1 zak een paar bolletjes die je graag wilt kopen, en in een andere zak ook, maar omdat je het alleen in dicht geniete zakken kunt kopen word je dan opgescheept met bolletjes die je helemaal niet aanspreken. Zo'n zak kost altijd 3,95 euro.
In twee zakken trof ik garens aan die ik (bijna) allemaal graag wilde kopen:
Twee bollen Scheepjeswol Ambiance, een grijze en rode bol garen, 2 gemeleerd roze/paars garen plus een effen paarse bol.
En verder:  een gemeleerd garen (dat is dan zo'n "verplicht" garen wat ik nooit zelf zou uitkiezen om te kopen)
 Twee bollen Botter IJsselmuiden Oslo, dat is dikkere sokkenwol, en met mijn maatje 35 brei ik daar minstens 1 maar misschien zelfs wel 2 paar sokken uit.
 En nog een bol sokkengaren. Ik ken het merk niet, de foto doet de kleuren beslist geen recht, het is erg fleurig en heeft een glittertje er in verwerkt.
Voor 7,90 euro heb ik zeker 3 paar sokken en nog wat extra bolletjes die ook echt wel van pas gaan komen. Blijf gewoon langs komen, dan zien jullie vanzelf wel wat ik er mee maak.

Goed, opbergdozen, deze lieverd mocht ook mee naar huis:
Daar passen een hoop theelichtjes in, gemakkelijker dan zo'n open zak die regelmatig omrolt! En voor 75 eurocent vond ik het een koopje.

Het beste heb ik tot het laatst gehouden:
Ja, voor wat betreft het deksel: mooi is anders, ik weet het.Maar het stofje wat er bovenop zit, wil ik vervangen door een geborduurd werkje, daar zal de mand van opknappen. Ik nam de mand echter niet mee voor z'n buitenkant, alhoewel ik 1,95 euro niet veel geld vind voor zo'n mooie handwerkmand.
Nee, ik maakte de doos open, om te zien of de binnenkant nog een beetje netjes er uit zag.
En tot mijn grote verbazing was de mand helemaal gevuld!
Dit zat er allemaal in:
 Een borduurwerk, waar een stukje van gemaakt is, met het bijbehorende telpatroon. Het is het leesplankje. Leuk, misschien ga ik dat een keer afmaken.
 Vier pakketjes borduurwerk van Beertje Paddington. Eentje is bijna afgemaakt, de andere 3 zitten nog compleet met garens en telpatroon in de verpakking. Er zitten ook 2 lijstjes met frame bij.
 Dit ingelijste borduurwerkje. Hm, ik kan mij herinneren dat mijn moeder die in een heel ver verleden voor haar zelf maakte, ik heb ooit de A gehad maar twijfel of die nog ergens zit ingepakt, of dat die is weggedaan. Ze vormen samen de letters van mijn 2 voornamen.
 Dan nog een compleet borduurpakketje van Nijntje, en een klein lieverdje met een poes in pot, waar een deel van geborduurd is.
 Dan nog wat borduurstramien, en als klapper:
Deze flinke hoeveelheid borduurgarens! Het moest zo zijn kennelijk, dat ik ruim 20 jaar niet meer borduurde, en net nu ik weer eens een borduurwerkje heb opgepakt, ik zo'n goed gevulde borduurmand vind. Heerlijk, ik kan voorlopig heel wat borduren!
Tenslotte mocht dit lieve kleine poppenstoeltje mee voor 50 eurocent, net als een pocketboek van Agatha Christie (sorry, vergeten op de foto te zetten). 
Ik  vind haar schrijfstijl geweldig fijn om te lezen, had ooit al best wat van die serie pocketboekjes verzameld (vroeg ze als cadeautje voor verjaardag, Sint e.d.).
Maar door omstandigheden had ik er niet 1 meer.
Nu wil ik graag de hele serie aanschaffen, maar dan lekker tweedehands. De boeken zijn dan veel goedkoper, en als ze verder netjes zijn, zie ik niet in waarom ik er meer geld aan zou gaan uitgeven.
Hetzelfde verhaal staat er in, en er hoeft nu geen boom gekapt te worden voor het papier en ik red de boeken van de oud-papier-bak!
Totale uitgaven vandaag bij de kringloop 13,10 euro. Ik heb er meer uitgegeven, want ik kocht er ook nog een kerstcadeautje maar dat ga ik pas hier laten zien als ik het heb weggegeven.

Dochter heeft nu lekker 2 weken kerstvakantie, en zelf mag ik ook niet mopperen, ik hoef de komende 2 weken maar 2 dagen per week te werken. Ik werk altijd op maandag, maar 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag vallen nu op maandag, en dan is de winkel waar ik werk gesloten. Mijn baas is zo lief geweest me niet op andere dagen in te plannen maar me die 2 dagen cadeau te doen (ik krijg ze wel uitbetaald maar hoef er niet voor te werken, wat een bof!).
Vorig jaar werkte ik met Kerst, dit jaar dus niet, dus we kunnen gezellig samen genieten.
Geen grootse plannen, gewoon lekker wat films kijken op de laptop, een spelletje doen, een handwerkje ter hand en lekker maar niet overdadig eten.

Ik wens alle lezers een heel fijn Kerstfeest, 
en voor diegenen die om welke reden dan ook dit jaar niet (kunnen) genieten van Kerst:
veel sterkte in deze donkere periode!

4 opmerkingen:

 1. Wat ben je goed geslaagd zeg! Ik vind die mand met de leren hengsels prachtig 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vorig jaar alleen een flesje wijn, dit jaar weer een mooi kerstpakket, en die mand staat te pronken in de woonkamer!
   Fijne feestdagen!

   Verwijderen
 2. Oh, wat een heerlijk lang blogbericht weer!
  Mooie kringloopvondsten hoor... ik begrijp het wel.
  En die mand spant de kroon natuurlijk. Zouden ze geweten hebben dat er allemaal van die prachtige werkjes in zaten?
  Ik wens je hele goede kerstdagen toe!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, jij, ik houd van schrijven, dus mijn blogberichtjes worden meestal best lang.
   Ik heb geen idee of ze bij de kringloop hebben geweten wat er allemaal in zat, misschien hebben ze er nooit in gekeken maar ik denk eerder dat ze er de waarde niet van hebben ingezien. En dan niet eens zozeer waarde qua geld maar wat iemand daar allemaal mee kan doen! Ik ben er echt heel blij mee!
   Fijne kerstdagen!

   Verwijderen