Volgers

zondag 4 oktober 2020

Gardengate 1

Op Ravelry kwam ik de laatste tijd een paar leuke truien tegen. En toen ik er nog eens goed naar keek, bleken ze allemaal van dezelfde ontwerpster te zijn, Jennifer Steingass. Het zijn kooppatronen. 

Een groot voordeel van Ravelry vind ik, dat je op foto's goed kunt bekijken hoe een patroon in de praktijk uitvalt. Want ja, op foto's bij een patroon staat natuurlijk mooie plaatjes, maar die foto's kunnen zijn ge-photoshopt. 
Tweede voordeel is, dat mensen bij hun project vaak nuttige informatie schrijven. Is het patroon duidelijk of niet, valt het klein of groot uit, dat soort dingen. En het viel me op dat bij de patronen van Jennifer zo ontzettend vaak staat dat het patroon duidelijk is en gewoon helemaal klopt.

Gardengate

Goldwing
en Fern & Feather
Degenen die hier al langer lezen, zullen wel begrijpen dat deze 3 patronen echt bij mij passen. Ik houd van truien met een ronde pas, van boven naar beneden gebreid, en met meerdere kleuren. 
Ik besloot om mezelf maar eens lekker te verwennen, en deze alle drie te bestellen. Bofte ik even, als je 2 patronen kocht, mocht je een derde gratis uitkiezen!

Deze mooie patronen verdienen het dat ze worden gebreid met mooi garen.
Volgens mij heb ik hier al eens eerder geschreven dat ik ervoor gekozen heb om in het vervolg mijn kleding te maken met goed garen, en niet meer met acryl te willen werken.
Dat betekent dat ik mezelf ook nog ga verwennen met garen, om deze truien te breien.
Maar, voor 1 trui heb ik nog wel garen liggen. Allemaal sokkenwol, hier zie je alle uitgezochte garens bij elkaar:


Laatst begon ik met breien. Deze zagen jullie al voorbij komen:
Alweer een stukje verder:
Het is echt een heel goed geschreven patroon. Met shortrows in de nek, zodat de trui achter iets hoger oploopt dan voor. Heerlijk, want ik heb al gauw een koude nek. 

En toen...toen liep ik toch tegen een probleem aan. Eentje, die ik al vaker had. Op een bepaald punt moet je panden en mouwen gaan splitsen, en daar apart aan verder breien. Maar, als ik dat doe op de plek waar dit staat aangegeven in het patroon, blijkt dat vaak niet te passen. Het armsgat is dan simpelweg te krap voor mij. Dan kan ik mijn arm er wel doorsteken, maar snoert de trui in mijn oksels.
Ik had gehoopt dat het met zo'n gekocht patroon niet zou gebeuren, maar helaas.
Tja, wat nu? Extra steken meerderen bij de oksels? Die ik dan kort daarna weer moet gaan minderen, anders worden de mouwen te wijd. Of een aantal toeren verder breien, voordat ik ga splitsen? 
Beide oplossingen heb ik weleens eerder gebruikt, en over beide was ik niet heel tevreden.

Deze keer besloot ik het anders te doen. Ik ga de trui, althans het gedeelte wat ik nu gebreid heb, blocken (opspannen met naaldjes, vochtig maken en laten drogen). En zo ligt de trui er nu bij:
Ik hoop dat door het op te spannen, de trui de goede pasvorm krijgt. Dan kan ik gewoon verder gaan met het patroon. Zo niet, dan zal ik toch aanpassingen moeten gaan maken. Ik wacht het geduldig af.

Lieve mensen, het is vandaag dierendag, vergeten jullie niet om de diertjes extra te verwennen?!
Fijne zondag allemaal!

6 opmerkingen:

 1. Ik vind die ronde passen ook prachtig.
  Helaas staat me het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze ronde passen vind ik geweldig, ook de halzen: niet te hoog of te strak.
  Ik ga ook maar eens kijken en wie weet....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd juist wel van een aansluitend halsboord, omdat ik anders snel een koude nek en hals krijg. Maar een poloshirt eronder lost dat probleem eventueel wel weer op.
   Ben benieuwd wat jij gaat maken.

   Verwijderen
 3. prachtige patronen !! hoop dat het met blocken wel goed is geworden...
  zelf brei ik niet zoveel meer maar met haken vind ik het ook fijner om van de hals naar beneden te haken.. dan krijg je hem precies op maat.
  ben nu bezig met een jurk te haken van de nek naar beneden.. eigen verzinsel en ontwerp

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Model is helemaal goed gekomen, maar heb er nog wel een paar extra naalden aan gebreid, voordat ik de armen begon. Zo zit het helemaal goed.
   Knap hoor, zelf een jurk ontwerpen, ik kijk uit naar het resultaat!

   Verwijderen