Volgers

vrijdag 15 november 2019

Zorgverzekering

Het is weer de tijd van het jaar: zorgverzekering kiezen!
Drie dagen geleden maakten de meeste zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend.
Ik ben sinds een paar jaar verzekerd bij Anderzorg, en dat bevalt me goed. Voorheen was Zilveren Kruis mijn zorgverzekeraar, maar daar was ik erg ontevreden over. Hoge premies, slechte dekkingen (gewoon heel veel kleine lettertjes waardoor datgene wat je had willen afdekken met aanvullende verzekeringen net niet werd gedekt). En ik vond het ook erg bezwaarlijk dat ik elke rekening moest voorschieten, daarna kon declareren en dan kreeg ik het geld terug betaald.

Anderzorg bevalt me veel beter. Niets voorschieten van rekeningen, het wordt allemaal netjes door ze betaald. De premie gaat van 83 naar 85 euro per maand. Daar moet ik dan wel bij vermelden dat dat is bij maximaal eigen risico van 885 euro per jaar. Bij een eigen risico van 385 euro is de maandelijkse premie 110 euro.
Het is een gok, om te kiezen voor dat maximale eigen risico, ik weet het, maar eigenlijk vind ik het helemaal niet zo'n grote gok. Ik krijg elke maand 25 euro korting op mijn premie, omdat ik het maximale eigen risico heb gekozen. Dat betekent dat ik 12x25=300 euro in mijn zak houdt.
Stel, ik zou in een jaar mijn maximale eigen risico van 885 euro echt opmaken, dan kost deze gok mij uiteindelijk 200 euro. Hoe dan?
Nou, ik moet dan 885 euro betalen in plaats van 385 (wat sowieso moet), dus 500 euro meer.
Maar, ik heb 300 euro aan premies bespaart. Dus per saldo betaal ik maximaal 200 euro per jaar meer.
Dan moet ik echt het volledige eigen risico gebruiken.
Nu heb ik wel een chronische ziekte, maar daar is geen behandeling voor, en er zijn ook geen medicijnen tegen. Dus daar gaat geen geld naar toe. Ik kom zelden of nooit bij de huisarts. Ik haalde elke 4 weken een vitamine B12 prik, maar het laatste jaar merkte ik er helemaal niets van, en uit bloedonderzoek bleek dat het helemaal geen effect meer had, dus ik heb besloten daar voorlopig maar mee te stoppen.

Ik ga nog wel een rondje doen hoor, even zien of ik ergens anders hetzelfde kan krijgen voor minder geld, maar dat verwacht ik niet.
Wat doen jullie? Zijn jullie al ooit eens overgestapt? En welke keuze maken jullie, hoog/laag eigen risico, aanvullend verzekerd, en wat betaal je daar dan voor?


15 opmerkingen:

 1. Ik ben niet overgestapt, zit nog bij anderzorg. Ik word wel elk jaar treuriger van de stijgende kosten. Ik weet niet of ik het aandurf zonder fysiotherapie te zitten volgend jaar (ben daar aanvullend voor verzekerd)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat kost die aanvullende verzekering je aan premie? En hoeveel heb je dit jaar vergoed gekregen daarmee? Kreeg je (veel) meer dan je betaalde, dan is die aanvullende verzekering zinvol, anders niet.

   Verwijderen
  2. Beetje kort door de bocht Anja.
   Je weet immers niet van te voren of je extra kosten krijgt.
   Je kunt niet maar in en uit de aanvulling hoppen.
   Ik heb die aanvullingen er jaren dik uitgekregen.
   Nu al een aantal jaren niet.
   Maar dat weet je immers niet van te voren.
   Morgen kan er weer iets gebeuren dat hoge kosten meebrengt.

   Verwijderen
 2. Komend jaar zit ik veertig jaar bij dezelfde verzekeraar.
  Ik blijf zitten waar ik zit.
  Want als WAOer durf ik geen kant op.
  En ik kan het ook niet meer volgen allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom durf je geen kant op? Waar ben je dan precies bang voor?

   Verwijderen
  2. Wat dacht je van: aanvullingen kwijt raken.
   Dat kun je je als chronisch zieke minima niet veroorloven.
   Vroeger werd dat nog wel eens aangevuld door de sociale dienst, maar dat is vrijwel allemaal wegbezuinigd.

   Verwijderen
  3. Okay, daar ben ik niet in thuis, maar wil er graag meer over leren. Zijn dat aanvullingen die je vanuit je gemeente krijgt? Omdat je onder bijstandsniveau terecht komt? Maar als je minder hoeft te betalen voor dezelfde zorg, houd je toch wat meer over? Zo zit het blijkbaar niet, wil/kun je uitleggen hoe dan wel?

   Verwijderen
 3. DSW is mijn verzekering al tig jaar. Ook max eigen risico plus betaald in een keer. Het in een keer betalen levert een korting van 1% op. Klein bedrag maar wel weer mooi meegenomen. Ik heb jaren geleden het max eigen risico bedrag al bij elkaar gespaard. Als ik kosten maak zorg ik dat sit bedrag weer aangevuld wordt. Heb wel een aanvullende tandarts verzekering. Hierdoor maandbedrag van € 119 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is verstandig, die 885 euro in een apart spaarpotje zetten, en als je dan e.r. hebt moeten betalen het weer zo snel mogelijk aanvullen, zo kun je met een gerust hart voor het hoogste e.r. kiezen.

   Verwijderen
 4. Ik moet nog gaan shoppen, ik vind het altijd weer een bak geld, die zorg. Elk jaar verbruik ik helaas wel mijn eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is ook heel veel geld. Het systeem werd ingevoerd omdat marktwerking de prijzen zouden drukken, dat is helaas totaal niet uitgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Elk jaar maak ik ook een berekening van wat ik voor de aanvullende- en tandarts verzekering heb betaald en heb kunnen declareren en tot nut oe er altijd goed uitgesprongen. Ook krijg ik de behandelingen van de medisch pedicure vergoed zonder problemen.
  VGZ zit ik, en de afgelopen 2 jaar heb ik geen beter geprijsde vooor mij gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is VGZ voor jou de verstandigste keuze. Wordt medisch pedicure dan niet door elke verzekeraar vergoed? Een vriendin van mij is pedicure, en ik had begrepen dat als er een medische noodzaak is, al haar klanten dat door hun zorgverzekeraar vergoed krijgen, maar ik begrijp van jou dat dat niet (meer) zo is?

   Verwijderen
  2. Niet elke verzekering is daar makkelijk mee en moet je elk jaar weer van alles invullen. Bij VGZ eenmaal en klaar.

   Verwijderen
 7. Wij zijn ook bij Anderzorg en ook een groot/hoog eigen risico
  Bevalt tot nu toe prima :)en toch ook wel eens moeten betalen, maar toch voordeliger uit.
  Groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen