Volgers

zaterdag 30 november 2019

Gees in wintersfeer

Gees is een brinkdorp in Zuid-Drenthe. Het heeft een beschermd dorpsgezicht. De naam van het dorp verwijst naar de onvruchtbare grond in het gebied: gies.
Gees is de moeite waard om eens te gaan bezichtigen. Er staan prachtige, oude boerderijen, en veel daarvan zijn prachtig gerestaureerd. Veel schuren zijn voorzien van prachtig vlechtwerk, zoals op bovenstaande foto. Ook is er een beeldentuin.
En elk jaar, eind november/begin december is er Gees in wintersfeer.
Bewoners van de boerderijen stellen hun huizen en stallen open, waar zijzelf of anderen producten te koop aanbieden, waar je de dieren mag zien en aaien, en waar je even kunt opwarmen als je het koud hebt gekregen.
 Tuinen en straten zijn feestelijk verlicht
Leuke tafereeltjes worden in de spotlights gezet.
 En er staan overal kraampjes met koopwaar, en natuurlijk kun je er ook even opwarmen met warm eten of drinken. Op diverse plekken treden muzikanten op, en zijn ambachtslieden bezig met bijvoorbeeld manden vlechten.
En veel van de mensen zijn verkleed.
Gisteren en vandaag was er weer Gees in wintersfeer.
Gisterenavond bezochten Sanne en ik het. Je kunt aan het begin van het dorp instappen in een huifkar, daarmee wordt je dan naar de andere kant van het dorp gebracht. Vervolgens kun je dan de route door het dorp terug lopen. Alles is bewegwijzerd, maar je hoeft maar gewoon de lichtjes te volgen, dan mis je niks.

Alles is gratis toegankelijk, ook de huifkar kost je niets. Kortom: de mensen uit het dorp (en omgeving) doen hun uiterste best om bezoekers een gezellige avond te bezorgen. Ze verdienen een dikke pluim!

Het was ontzettend leuk om te zien, er hing een heel gezellige, gemoedelijke sfeer, en al met al waren we bijna 3 uur onderweg. We hebben volop genoten van het dorp en de bewoners, en volgend jaar komen we zeker weer terug!

Disclaimer: niet alle foto's maakte ik zelf, de meeste komen van de website geesinwintersfeer, mooiere foto's dan ik kan maken met mijn telefoon

11 opmerkingen:

 1. Mooie foto,s, wat heeft Drenthe toch prachtige dorpen en nu
  vooral met de Kerst in aantocht zo sfeervol.Ik kan me
  voorstellen, dat jullie genoten hebben.Dochterlief heeft maar
  een prachtige plek gekozen als leefomgeving en zal er niet
  snel weggaan, mede door de gemoedelijkheid van de Drenthen.
  Fijne zondag,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder kreeg in de oorlog onderdak in Drenthe en ze hield altijd contact met dat gezin. Voor mij een soort opa en oma. Als kind hoopte ik al ooit in Drenthe te gaan wonen. Die wens is uitgekomen. Naar Zuid Holland willen we beiden nooit meer terug. Jij ook een fijne zondag.

   Verwijderen
 2. Dat ziet er allemaal mooi en gezellig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er gezellig uit! Creatieve mensen hoor....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel gezellig, en zeker creatief, de bewoners moeten er heel veel werk aan hebben, en dat voor 2 avondjes in het jaar!

   Verwijderen
 4. Ik ben daar eens geweest met mijn zus die in Drenthe woont. Prachtig dorp, leuke markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk!
  Ik ken Gees niet.
  Zal het eens aan m'n vriend vragen die een Drenth is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een erg klein dorp tussen Coevorden en Emmen, zou me niets verbazen als hij er ook nooit van heeft gehoord.

   Verwijderen
  2. We hebben het op moeten zoeken.
   Zo ver is het voor ons ook niet.

   Verwijderen