Volgers

maandag 22 juli 2019

uitzet

Spaarden jullie vroeger voor je uitzet? Ik kan me nog heel goed herinneren hoe vriendinnen van mij Walra- en Tupperware-avondjes hielden, waar de aanwezigen dan geacht werden om weer nieuwe aankopen te doen voor hun uitzet.
Walra heb ik nooit gekocht, en van Tupperware schafte ik pas wat dingetjes aan toen ik al op mijzelf woonde. Toch waren er wel andere dingen die ik kocht, zoals een gebaksschaal met bijpassende schoteltjes (2 sets zelfs, zodat op een verjaardag iedereen eenzelfde donkerbruin schoteltje had, argh). En zelfs een compleet glasservies! En ook de broodtrommel, bewaarblikken en keukenrolhouder van Brabantia kwamen allemaal uit dezelfde lijn (beige met een wit werkje, wat dodelijk saai waren die kleuren indertijd, denk ik nu).
In de Bible-belt waar we voorheen woonden, spaart de jeugd nog altijd de uitzet bij elkaar. Klasgenoten van dochterlief op de Havo waren daar maar druk mee. Dochterlief zeker niet!
Die moet nu nog 1 jaar studeren, en dan gaat ze aan het werk. Dan kan ze op zoek naar eigen woonruimte, en zal ze dus een eigen "uitzet" nodig hebben. Haar kennende zal ze het meeste bij elkaar sprokkelen in kringloopwinkels. Daar kun je prima slagen voor huishoudelijke spulletjes zoals leuke borden en bestek. En natuurlijk meubeltjes! Een leuk model kastje waar de verf vanaf bladdert is voor haar alleen maar een leuke uitdaging. Nee, die gaat er wel komen!
Maar, sommige dingen wil je toch liever nieuw. Omdat het tweedehands niet/moeilijk verkrijgbaar is in een goede kwaliteit of leuke kleur.
Nu is de lievelingskleur van dochterlief groen. En dan niet hardgroen, appeltjesgroen of donkergroen, maar mintgroen.
In de afgelopen weken was er bij de C.oop een spaaraktie, voor hand- en theedoeken en vaatdoekjes.
Wij zijn met ons tweetjes geen grootverbruikers, dus heel veel zegeltjes bij elkaar sparen lukte ons niet, maar een oproepje op een Nederlandse groep op Ravelry hielp haar op weg. En zo heeft ze nu een hele leuke stapel liggen: 8 theedoeken, 5 handdoeken en 4 vaatdoekjes. Of ze de vaatdoekjes daadwerkelijk zal gaan gebruiken betwijfel ik, wij geven toch de voorkeur aan wegwerpdoekjes, niet goed voor het milieu, dat weten we, maar als je zo'n vaatdoekje echt schoon wil wassen moet je het op een temperatuur wassen waarbij het waarschijnlijk een stuk kleiner uit de wasmachine komt). Maar alles in dezelfde kleur zal natuurlijk wel erg leuk staan in haar toekomstig keukentje!

20 opmerkingen:

 1. Sparen voor je uitzet, leuke herinnering, toen ik het huis uitging had ik drie serviezen. Die tik heb ik gelukkig niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, van mijn eerste loon als 15 jarige kocht ik handdoeken. 😜

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bizar toch, en dat vond je als 15jarige dan ook nog heel normaal. Moet je nu de jeugd eens voorstellen, ze weten niet wat ze horen!

   Verwijderen
 3. ja was leuk, ik heb nu(42jaar later) op m'n verlanglijstje staan: 6 ontbijtbordjes en 6 kop en schotels van ons servies....allemaal stuk ;) en nu kijk ik dus in kringloopwinkels...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou wel erg leuk zijn als je in de kringloop bijpassende bordjes en kop en schotels zou kunnen vinden!

   Verwijderen
 4. Ook ik spaarde voor mijn uitzet 25 jaar terug. Lang leve de zegeltjes van Blue Band daar heb ik nu nog spullen van. De Hollandse vaatdoeken is iets wat ik hier juist erg mis, als er visite komt uit Nederland vraag ik ook altijd of ze vaat-en theedoeken willen meebrengen. Gr. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie je maar weer hoe je daarin kunt verschillen. Kennen ze geen vaatdoeken in Servië?

   Verwijderen
  2. neen, begint nu die sponsdoekjes komen in maar ik zelf vindt badstof vaatdoekjes prettiger en die kunnen heet gewassen worden, Theedoeken zijn hier dunne vodjes (mijn mening) die amper vocht opnemen. Gr, Cisca

   Verwijderen
  3. zie nu een fout in de eerste tekst, ik spaarde 55jaar terug voor de uitzet, Cisca

   Verwijderen
  4. Was mij ook niet opgevallen hoor, maar Blue Band zegeltjes zijn inderdaad van langer dan 25 jaar geleden. Pft, 55 jaar en dan nog een deel daarvan hebben, geeft wel aan wat een goede kwaliteit dat is geweest!

   Verwijderen
 5. Nee ik spaarde niet echt voor m'n uitzet.
  Ik ging op kamers met m'n bed, m'n bureau, een stapeltje handdoeken en theedoeken van de Zeeman, twee van een tante geleende fauteuiltjes, en een gigantische stapel totaal niet bij elkaar passend servies en potten en pannen, afdankertjes van diverse mensen.
  Pas later ging ik dingen die bij elkaar pasten stapje voor stapje aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch helemaal niets mis mee? Fijn dat er mensen waren die genoeg over hadden om jou wat te kunnen geven!

   Verwijderen
 6. Nee nooit met een uitzet bezig geweest. Toen ik in 1974 ging samenwonen gingen mijn grootouders net naar bejaardenhuis en kreeg ik daar veel van. Incl 3 blikken koffiebonen, gehamsterd rond 1956 bij een inval in Hongarije en er spanningen in europa waren, ze hadden natuurlijk de oorlogen meegemaakt. De koffie was nog heerlijk, zat ook in vacuumblikken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ouders waren ook zo, geboren in 1930 en beiden aan den lijve de oorlog mee gemaakt, dus mijn moeder had haar voorraadkasten altijd vol staan. Kritische noot mochten broer en ik daarbij niet plaatsen, er werd dan gezegd dat wij hetzelfde zouden doen als wij de oorlog hadden meegemaakt, en misschien had ze daar wel gewoon gelijk in.

   Verwijderen
 7. O ja, heel herkenbaar, servies, glasservies, bestekcassette, enz.Mijn Brabantia spullen hadden roze roosjes, zag laatst een
  paar blikjes bij de kringloop en had een déjà vu.
  Nu is onze schoondochter dolblij met mijn moeders 70 jaar oude
  gebakstel met bloemetjes en ook oma's cassette staat bij hen in
  de kast!
  Leuke spullen in elk geval voor je dochter, een mooi
  beginnetje.
  Groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ontzettend leuk dat de spulletjes van je moeder zo geliefd zijn bij de jeugd.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn moeder spaarde voor al haar dochters (vijf stuks) een grote linnenuitzet bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjonge, daar heeft ze een werk aan gehad indertijd!

   Verwijderen