Volgers

donderdag 25 juli 2019

afgelast wegens warmte

In een naburig dorp zou vanavond een braderie worden gehouden. Meer dan 100 kramen zouden gevuld worden met koopwaar. Maar toen ik vanmorgen naar mijn werk reed, zag ik dat er over de aanplakbiljetten een strook geplakt was:
Dit zal gedaan zijn, omdat de markt met deze hitte waarschijnlijk weinig bezoekers zou trekken. Voor de standhouders zal het ook te warm zijn geweest, om hun kramen op te bouwen.

Bij mij op het werk is het warm, heel erg warm. En ja, daar geniet ik van! Want oh wat is dit fantastisch weer voor mij. Daar waar ik het hele jaar pijn heb in mijn spieren, en er altijd wel ergens in mijn lijf 1 of meer spieren verkrampt zijn, waren vandaag al mijn spieren uit de kramp! Allemaal!!! Mens, wat is dat fijn. Nauwelijks spierpijn, soepel kunnen bewegen, een verademing!

Als het onder de 20 graden is, gaat mijn lichaam in protest. Het voelt dan aan alsof ik lichte griep heb, geen hoge koorts maar wel griep. En geloof me, in Nederland hebben we eeeerrrrggg veel dagen waarbij het onder de 20 graden blijft. Dus ik geniet nu even met volle teugen van de warmte-records die we halen.
Nee, ik zit niet te wachten op reacties dat ik wel heel erg aan mijzelf denk, dat het heel egoïstisch van mij is om zo blij te zijn met de hitte, terwijl anderen er erg ziek door zijn. Ja, ik heb echt, oprecht, te doen met iedereen die er last van heeft, heb alle begrip voor de mensen die zich letterlijk beroerd voelen door de hitte, die bang zijn dat hun hart het niet volhoudt. Echt, ik heb echt medelijden met iedereen die lijdt onder de hitte. Maar dit zijn de enige dagen in het jaar dat ik me goed voel! En daar geniet ik van!

24 opmerkingen:

 1. Hier nog een die er best van geniet dit weer. Ik heb niet zo extreem last van verkrampte spieren als jij maar voel me hier best goed bij.
  Als de temperatuur onder de 20 komt heb ik ook al een kruik tegen billen nodig om die niet naar en koud te laten voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier nog nooit iemand jou een egoist zien noemen.
  Wel heb ik je er eens op gewezen dat je wat al te fel reageerde op mensen die niet tegen dit weer kunnen.
  Ik gun je je goeie dagen van harte.
  Maar ik heb deze week alle plannen gecancelled.
  Want de geringste inspanning is nu te veel.
  Volgende week is de verwachting voor jou nog gunstig en voor mij weer iets gunstiger.
  Wat flinke regenbuien tussendoor zou geen kwaad kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Marlien, geen idee waarom je denkt dat ik het over jou heb, dat is beslist niet zo! Ik ben helaas wel eens via mail benaderd door iemand, die mij voor best een aantal dingen uitschold, waaronder egoïst. Ik weet dat jij niet zo over mij denkt, en ik denk eerlijk gezegd deze dagen heel vaak aan je, en hoop voor jou en alle anderen die last hebben van de warmte, dat het snel over is. Echt, oprecht!

   Verwijderen
  2. Ooooooh misverstandje, ik heb geen moment gedacht dat je het over mij had hoor.

   Verwijderen
 3. Wat fijn, dat je zo kunt genieten van de warmte, je hebt al zo
  weinig echt goeie dagen,het is je gegund hoor.Hoewel de fybro
  zich ook bij mij rustig houdt bij warm weer heb ik toch vandaag
  wel veel last van mijn spieren, zou het ook te warm kunnen zijn?
  Vanmiddag stond de thermometer hier op 39,4 graden, dat is toch
  wel heel erg warm.
  Geniet er van zo lang het duurt!
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Te warm is waarschijnlijk niet de oorzaak, ik denk eerder de luchtvochtigheid. En die kan binnen Nederland enorm verschillen. Voor mij was het indertijd (1 van) de reden(en) om van Zuid-Holland naar Drenthe te verhuizen. In de winter liep ik daar vanaf schouders tot polsen ingespalkt, hier heb ik mijn spalken nog altijd maar sporadisch nodig.

   Verwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om even geen pijn te hebben dankzij de hitte! Wat bijzonder dat warmte zo'n effect heeft op je spieren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich niet zo vreemd, massage en warmtepleisters werken net zo uit op spieren. En wat te denken van een warme douche als je last hebt van nek- en/of rugspieren

   Verwijderen
 5. ik gun je dit weer van harte, zo vaak komt het niet voor. ik heb o.a. poly-artrose en had gehoopt dat dit weer goed zou zijn, nee dus. Boven de 20 graden hoeft voor mij ook niet, maar "mijn tijd" komt wel weer.
  Geniet zo lang mogelijk, ik wil best een anti-regendansje doen.

  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je, zo'n anti-regendansje als jij er zelf juist bij gebaat zou zijn! Zondag komt naar verwachting weer regen

   Verwijderen
  2. Bij poly-artrose heb je niets aan dit weer, weet ik van een tante die dit heeft. Sterkte!

   Verwijderen
 6. Het is maar een geluk dat we het weer niet zelf kunnen bepalen, anders waren er iedere dag heel veel ruzies. Het kan te koud, te warm, te droog, te nat zijn en iedereen voelt zich weer goed bij een andere weertype. Maar ik vind het niet kunnen om iemand een egoïst te noemen omdat ze geniet van dagen dat het echt heel erg warm is. Ik vind dat een hele rare reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook een erg vreemde reactie toen. Begrijp best waar het vandaan komt, als je erg veel last hebt van de warmte en iemand zit dan te juichen omdat ze zo blij is met dit weer, wekt dat bij een enkeling blijkbaar irritatie. Maar na mijn eerste verbazing over woorden als "egoïst" besloot ik het maar naar me neer te leggen. Wat je zegt, gelukkig kunnen we het weer niet sturen, want dan zouden daar zeker oorlogen over worden gevoerd!

   Verwijderen
 7. Dat is altijd met mensen die graag in de kou leven, die zien warmte als een soort aanval. Ik zie het ook op mijn kantoorbaan, merendeel van het jaar zet collega het raam open want het is warm/benauwd en ik verkleum. Zeg ik er iets van, dan moet ik maar een dikke trui aantrekken (zeggen ze). Nou die trui had ik al aan maar het helpt niet genoeg omdat mijn benen af lijken te sterven van de kou. Met warm weer komt er natuurlijk airco (die te koud staat) en die collega gebruikt ook nog een ventilator (in mijn richting). En ondertussen zit ik daar in de koude wind en moet ik het maar goed vinden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dat bizar, waarom is het gevoel bij kou en warmte van jouw collega bepalend?! Waarom wordt er met jou geen rekening gehouden? Jullie zouden toch kunnen gaan voor een gulden middenweg? Is er geen leidinggevende die je hierover kunt aanspreken?

   Verwijderen
  2. Het is een kantoortuin. Het merendeel van de collega's vinden een raam open geen probleem, of zelfs fijn. Ik heb hier een leidinggevende over gesproken en ik zou op een andere plek mogen zitten, alleen zitten deze ook allemaal op de tocht van ramen die vaak openstaan. Dan ben ik wel weg van de ventilator maar is ook een potentieel risico. Ik overweeg serieus om gewoon ontslag te nemen (ik werk er nog niet heel lang) Mijn ervaring is dat mijn gevoel bij kou niet serieus wordt genomen. Ook bij andere werkgevers niet. Ik heb dit probleem bij eerdere werkgevers gehad (niet alle, hangt van het gebouw en collega's af)

   Verwijderen
  3. Dat is toch eigenlijk te zot voor woorden, dat je ontslag zou nemen vanwege de kou! Maar ik begrijp best dat je dit doet, als er geen goede oplossing gevonden kan worden. Mensen realiseren zich vaak niet hoe akelig kou voor een ander kan zijn. Ik wens je er sterkte bij!

   Verwijderen
  4. Ik overweeg het omdat ik de stressklachten die hierdoor ontstaan gewoon niet aankan. En als ik erover begin word ik vooral meewarig aangekeken alsof ik me aanstel. Mijn ervaring is ook dat als dit speelt bij een werkgever, je moet regelen op een andere plek te komen of ermee te kappen. Meestal is het niet op te lossen op locatie. Soms vraag ik me af of het niet aan mij ligt... Maar ik heb er thuis geen last van. Ik heb gewoon een temperatuur van 21-23 (mag zelfs hoger maar ja je weet hoe mensen gaan zeuren dan) graden nodig zonder tocht.

   Verwijderen
 8. Geniet maar lekker hoor, van die warmte, ik gun het je van harte,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, lief van je! Ik durf het bijna niet te schrijven, maar toen ik vanmorgen om 8 uur op mijn terrasje ging zitten vond ik het maar fris (en nee, hier in Drenthe is nog geen druppel regen gevallen dus ook vandaag gaat het weer boven de 30 graden uitkomen).

   Verwijderen
 9. Ik kan juist niet wachten tot het weer een beetje minder wordt. Met dit weer zit ik als een dood vogeltje op de bank. Inde middag Dan. In de ochtend zwem ik of doe ik het noodzakelijke in het huishouden. Maar verder..... En als ik werk is het echt afzien.
  Ik heb al eens gehad dat ik e ht moet zitten met een koude lap in mij nek.anders val ik flauw. 😏

  BeantwoordenVerwijderen