Volgers

maandag 18 maart 2019

sokken aangepast

Gisterenavond heb ik de tenen en een deel van de voeten van mijn Smock Madness uitgehaald.
De sokken waren nu eenmaal te groot, zowel voor mij als voor mijn dochter.
Ik kreeg van diverse mensen reacties, waarom zou je meedoen aan een wedstrijd waarbij je sokken breit die niemand past?!
Snap ik wel hoor, die reacties. Maar, het is een wedstrijd, en die moet wel eerlijk gespeeld worden.
Dus moet iedereen aan bepaalde minimum-eisen voldoen.
In dit geval kon je kiezen uit maat S. M of L en daarbij gaat het dan vooral om de omtrek van been en voet. Ik heb kleine voeten en smalle onderbenen, dus voor mij is maat S genoeg.
Vervolgens moet je x toeren boordsteek breien, vervolgens x aantal grote smocks (dat zijn die lusjes) in je been hebben, x aantal grote smocks over je hiel laten doorlopen, en x aantal grote smocks op de voeten hebben. Dat zijn dus de minimum-eisen. Als jij langere benen aan je sokken wilt breien, of langere voeten, dan ben je daar helemaal vrij in. Het betekent dat je langer doet over het breien van je sokken, maar het is een vrije keuze.
Je moet tijdens het breien foto's maken van de voortgang, en aan het einde ook weer. Die foto's moeten aan bepaalde eisen voldoen, zodat de moderators gemakkelijk kunnen beoordelen of jouw sokken volgens patroon gebreid zijn. Om dat te vereenvoudigen, is er bij dit patroon gevraagd om, als de smocks niet overduidelijk zichtbaar zijn op de foto, er een draadje door te halen, zodat ze voor de moderators heel simpel zijn na te tellen op de foto's.
Als je sokken eenmaal zijn goedgekeurd, kun je er mee doen wat je zelf wilt. Je kunt ze weggeven, zelf gaan dragen, langer/korter maken, zodat ze daadwerkelijk iemand passen, en zelfs helemaal uithalen, als de sokken je niet bevallen.
Bedenk wel, de deelneemsters zijn over het algemeen mensen die sokken breien heel erg leuk vinden, en het geen probleem vinden om achteraf aanpassingen te doen.
Zoals jullie zien, kreeg ik met het minimum van 10 grote smocks op de voeten, sokken die voor mij vele te lang waren. Gisterenavond uitgehaald, steken opgenomen, en nieuwe tenen aan gebreid.
Ze zien er op de foto wat hoekig uit, maar bij het dragen passen ze precies om mijn tenen.
Iedereen die door is naar de volgende ronde, wordt nu ingedeeld in een team. Dat is enorm veel werk, er zullen 1500-2000 deelneemsters door zijn.
Waarschijnlijk morgen is dat helemaal rond, dan krijgen we te horen in welk team we zitten, en daarna volgen de specificaties voor het volgende patroon. Dus bijvoorbeeld wat voor garen je moet gebruiken, 1 kleur, 2 contrasterende kleuren, bont of effen enz.
En binnen 48 uur na de specificaties voor het volgende patroon, ontvangen we het patroon zelf, en kunnen we weer aan het breien beginnen.

Het is echt veel leuker dan ik had verwacht! Er wordt volop bericht, zowel in de officiële, Engelstalige Ravelry groep, als het Nederlandstalige schaduwdraadje. En dan zijn de teams nog niet eens bekend gemaakt!
Gisteren lekker wat zitten bij lezen. want er wordt zo ontzettend veel geschreven, daar kom je tijdens het breien allemaal niet aan toe. Ook wat handige tips gelezen over hoe je foto's het beste kunt maken. Zodat de moderators zo snel mogelijk je sokken kunnen goed- of afkeuren. Bij afkeuren moeten ze aangeven wat je nog moet veranderen, en dat wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk weten, om te voorkomen dat je te laat bent en er uit vliegt.
Bedenk dat bij goede, scherpe foto's de moderators ongeveer 2-3 minuten nodig hebben om de foto's te beoordelen. Nu hadden ze soms wel 10 minuten nodig voor 1 paar sokken. Wat een inmense klus bij zoveel deelneemsters!
Ik neem mijn petje voor ze af, ze dus dit allemaal vrijwillig, zijn het hele jaar bezig met ontwerpen (zoeken), zijn van februari t/m mei heel druk met alles beoordelen, maar ook met het beantwoorden van eindeloos veel vragen, en dat doen ze met onvoorstelbaar veel geduld, en super vriendelijk.
Pluim voor de moderators!

Erg voorjaar wil het nog niet worden, maar vanmorgen, toen ik naar de supermarkt fietste, toch even deze foto gemaakt, de natuur loopt al prachtig uit!

9 opmerkingen:

 1. Mijn tuin staat vol met blauwe druifjes en de eerste boshyacinten.

  En wat de sokken betreft: gewoon lekker je passie volgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, het handwerken is mijn hobby en mijn ontspanning, dat doe ik (tegenwoordig) zo vaak als ik wil, en hoe ik het wil. Ik heb er geen enkel probleem iets uit te halen. Zo hangt er een trui in de kast, gebreid van sokkenwol, ziet er leuk uit maar op de 1 of andere manier draagt hij niet lekker, en hangt hij er dus maar. Die ga ik gewoon een keer uithalen, er dan brei ik er weer iets anders van.

   Verwijderen
  2. Herkenbaar, ik breide eens een vest van prachtig garen.
   Het zat voor geen meter.
   Jaar of wat later haalde ik het uit en breide er een trui van.
   Stond me totaal niet.
   Volgende keer dat ik hem tegen kom maak ik er een kussen van.

   Verwijderen
  3. En zo heb je drie keer plezier voor de prijs van 1!

   Verwijderen
 2. fijn dat ze passen!!!! weer een paar mooie sokjes in de sokkenla!

  BeantwoordenVerwijderen