Volgers

donderdag 11 maart 2021

Eerbetoon George Kooymans

Vandaag is George Kooymans jarig, hij wordt 73 jaar.

Hij is mede-oprichter van de Golden Earring, zanger en gitarist in de band.

Ik ben geboren in 1965, mijn leeftijdgenootjes waren de meiden die volledig uit hun bol gingen bij Doe Maar. Daar had ik niets mee. Maar de Golden Earring, die vond ik fantastisch!

Ik houd van muziek waar gitaar en/of drum een belangrijke rol in spelen. Waar melodie in zit, waar de muzikanten echt hun kunsten op hun instrumenten tonen. En de leden van deze band beheersen heel veel instrumenten, en, zo vind ik, beheersen die ook heel goed.

Neem mede-oprichter Rinus Gerritsen, die zorgt voor de basgitaar, contrabas, mondharmonica, toetsen en speciale effecten. Rinus is tevens de zwager van George Kooymans, die met Rinus zijn zusje Melanie (Milly) is getrouwd.
Rob Gerritsen is de broer van Rinus en Melanie, en manager van de band. Een echte familieband dus.

En wat denk je van Cesar Zuiderwijk? In de ogen van velen de allerbeste drummer ter wereld (ik persoonlijk vind hem veel beter dan Phil Collins, ik houd niet van de stijl waarop Collins speelt).

Maar vandaag draait het om George. Vorige maand werd bekend gemaakt dat de band per direct stopt met optreden. George is ziek, heeft de vreselijke ziekte ALS, en is niet meer in staat om op te treden. Zonder George geen Golden Earring, daar waren de andere bandleden snel uit. Sinds september hadden ze niet meer live opgetreden (agv Corona), een afscheidsconcert blijkt niet meer mogelijk door de ziekte van George.

Vandaag wordt er een eerbetoon gehouden in heel Nederland. Op radio- en televisiezenders, ook op 2 radiostations op Curaçao, wordt het door George geschreven Radar Love gedraaid.
Ook op allerlei stadscarillons zal het nummer te horen zijn, o.a. de Grote Kerk in Meppel, het raadhuis in Hoogeveen, de Martinitoren in Groningen en de Grote Kerk in Den Haag (hun hometown).
De oproep aan alle Nederlanders is, om op hetzelfde moment (17.15 uur) het lied ten gehore te brengen op welke manier dan ook. Door een lp, cassettebandje, cd of dvd te draaien met het nummer, desnoods om op je balkon te gaan staan en het lied te zingen, het maakt allemaal niet uit.

Ik vind het mooi en bijzonder dat dit voor George (en de andere bandleden en familie) wordt georganiseerd. Radar Love vind ik persoonlijk echt niet het beste nummer van de Golden Earring. maar het is wereldwijd wel (één van) hun bekendste nummers. 

Zelf ben ik op dat moment nog aan het werk, dus meedoen zal waarschijnlijk niet gaan. Tenzij ook in onze winkels de muziek op dat moment wordt afgestemd, en ook in alle filialen van onze bouwmarkt Radar Love te horen zal zijn. Dat zou wat zijn toch!

Hoe dan ook, ik vind het een heel mooi initiatief, een gebaar naar dit "stille" Golden Earring-lid, zijn familie, de bandleden. Zestig jaar muziek maken, op zo'n hoog niveau presteren, het is niet niks. En dit moeten beëindigen door deze rotziekte, is zo triest. Heel veel sterkte George, in deze laatste periode in je leven!


2 opmerkingen:

  1. Wat bijzonder om dit te organiseren. Ooit naar een concert van Zuiderwijk geweest, dat was echt fantastisch, moet er door jouw berichtje weer even aan denken. Ik leg een reminder op mijn bureau voor 17:15 uur

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier stond de radio aan en ik heb het gehoord. Het was toch even een kippenvel momentje.

    BeantwoordenVerwijderen