Volgers

vrijdag 5 maart 2021

De E van Een leuk leven (Crea2021)

 De letter E is alweer aan de beurt. Tja, dan denk ik toch direct aan de naam van mijn blog,
                                                    EEN LEUK LEVEN

Toen ik eind 2017 besloot om echtscheiding aan te vragen, moest er heel wat geregeld worden.

Ik had een email-adres, maar dat werd ook gebruikt door mijn man. 
Nu hebben veel mensen zo'n saai email-adres waarin ze hun naam gebruiken, zoiets als janklaassen@.....
Dat vond ik nooit leuk, het email-adres dat ik had bevatte ook al niet mijn naam.
En dat beviel me goed, ook omdat er relatief weinig spam op binnen kwam.
Nu moest ik een nieuw adres verzinnen. Volgens mij heb ik er niet lang over nagedacht, het schoot me al snel te binnen: EEN LEUK LEVEN.

Jarenlang vocht ik om mijn huwelijk te redden. Achteraf gezien is dat nooit te redden geweest, mijn man had NPS (Narcistisch Persoonlijkheid Stoornis). Nooit had ik daarvan gehoord, ik dacht dat een narcist een omschrijving was van een akelig persoon, niet dat iemand daadwerkelijk een narcist in hart en nieren kan zijn. Tot hij zelf daarmee op de proppen kwam. Nee, niet dat hij zei dat hij de narcist was, natuurlijk niet, een narcist beschuldigd zijn partner daarvan, zoals hij zijn partner voortdurend van allerlei zaken beschuldigd (ik schrijf "zijn" omdat het overgrote merendeel van de mensen met NPS man is, maar ook vrouwen kunnen narcist zijn).
Ik was het zo ontzettend zat, om altijd maar onterecht beschuldigd te worden van allerlei zaken, om altijd maar uitgescholden te worden voor alles wat slecht en lelijk is, om niet te mogen doen wat ik wilde, om niet te mogen omgaan met wie ik wilde, om langzaam maar zeker volledig geïsoleerd te worden.

En weet je, dat gebeurt heel langzaam, stapje voor stapje, en die stapjes zijn niet leuk, maar je past je aan, omdat je weet welke sancties er volgen als je je niet aanpast. Dat wilde ik niet langer, ik wilde     EEN LEUK LEVEN!

En zo ontstond de naam van mijn email en van mijn blog. En wat een leuk leven leid ik nu!
Ik heb een leuke baan (maakte de promotie die ik van mijn man nooit mocht maken).
Ik heb een gezellig huis waar rust en vrede heerst (vroeger liepen Sanne en ik altijd op onze tenen, op ons hoede om een fout te maken, want oh wat dat teweeg bracht...)
Ik kan doen en laten wat ik wil, wanneer ik wil, met wie ik wil (Corona-proef natuurlijk!)

Ik geniet van het leven, kan weer zingend en dansend door mijn huis heen gaan, zoals ik dat van kinds af aan altijd al deed. Ik geniet met volle teugen van mijn leven nu, van mijn fantastische dochter, van ons speelse en schattige knuffelpoesje, van mijn huis en tuin, van de natuur, van het leven!

Ik heb eindelijk weer                 EEN LEUK LEVEN!

Zo genoot ik de afgelopen 4 weken van het boeketje dat je op de foto's ziet, de roosjes waren na 2 weken echt op, maar de knoppen van de anjers gingen daarna allemaal nog open, en de takjes die in het boeketje zaten, die aanvankelijk wat saai oogden, kregen blad en een soort van vruchtjes! (weet iemand van welke plant deze takjes zijn?).
Kijk, daar kan ik dan zo enorm van genieten, van zo'n simpel boeketje dat zo verrast. 

Toen ik nog alleen woonde in mijn flat, ging ik op vrijdag tijdens mijn lunchpauze naar de markt, kocht een paar bossen bloemen, zette die thuis in het water, en als ik dan 's middags weer thuis kwam uit mijn werk, maakte ik er boeketten van. Wat kon ik daar van genieten. En wat heb ik jarenlang dat soort kleine geneugten gemist. Net zoals het handwerken, dat was maar verspilling van mijn tijd. Nou en, al was/is het dat, wat dan nog? Ik doe er geen vlieg kwaad mee, en geniet ervan, met volle teugen.

Ik heb                                        EEN LEUK LEVEN!!!

13 opmerkingen:

 1. Wat heb je een nare tijd achter de rug! Reuze knap dat je daar een streep onder durfde zetten en opnieuw durfde beginnen. Natuurlijk ging het niet zo makkelijk als ik hier opgeschreven heb....
  Maar je hebt het gedaan en je kan nu inderdaad echt genieten van een leuk leven! Ik wens je nog heel veel jaren vol geluk en plezier!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef je veel liefde en licht...
  Vanaf vandaag doe ik ook mee aan de crea. Ik ga jou volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je stuk ontroert me heel erg.
  Ik weet er wel iets van af van de karakterkenmerken van een narcist. Het was een onderwerp tijdens mijn meditatieopleiding, niet alleen narcisme trouwens, alle verschillende karakters. Narcisten kunnen alle levensvreugde uit je zuigen. Ze parasiteren op jouw levensgeluk. Ik denk wel eens dat ze juist een partner kiezen die veel te geven heeft.
  Wat fijn dat je zelf weer tot 'bloei' bent gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Respect!
  Wat heb je dit mooi beschreven!
  Zoiets gaat niet vanzelf en is een heel gevecht, wat moedig om het zo op deze manier te verwoorden. En fijn dat het je nu zo goed gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De weg naar het beëindigen van je huwelijk zal vast lang en
  moeilijk zijn geweest, maar wat goed om uiteindelijk te kiezen
  voor jezelf.Het lijkt mij vreselijk dat stukje bij beetje je
  werkelijke "zijn" wordt afgebroken door iemand anders.
  En er geen enkele ruimte meer is voor de dingen die jij graag
  wil doen, dat moet slopend zijn.
  Ik hoop, dat het leuke, fijne leven dat je nu hebt de vervelende
  herinneringen doen slijten.
  Ik vind je een stoere vrouw en wens je, samen met je dochter,
  nog een lang, gelukkig leven toe, het is je zeer gegund.
  Groet, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben erg blij voor je dat je nu Een Leuk Leven hebt, van harte gegunt hoor, samen met je dochter. ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat je uiteindelijk voor jezelf en je dochter hebt kunnen kiezen, dat zal niet eenvoudig zijn geweest!! Mijn petje af voor je.
  En inderdaad respect, liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leven met een narcist is gewoon niet te doen. Goed dat je voor jezelf en voor je dochter gekozen hebt en dat jullie nu een goed en leuk leven hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Anja,
  Jeetje, wat een verhaal. Echt respect voor jou hoe je het verteld en hoe je je uit de situatie hebt weten te redden. Respect voor Sanne natuurlijk ook. En wat fijn dat jullie nu een leuk leven hebben weer. Jullie verdienen het.


  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat dapper om voor hezelf te kiezen wat fijn dat je nu zo van het leven kan genieten respect en omarm je nieuwe leven

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een heftig verhaal! Fijn dat je het nu zo naar je zin hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb je natuurlijk lsng geleden wel gelezen, en gezien hoe je steeds meer je eigen plekje creëerde samen met je dochter.
  Top dat het je gelukt is.!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. fijn dat je leven weer te vieren valt !!

  BeantwoordenVerwijderen