Volgers

vrijdag 19 maart 2021

De F van Fair Isle (Crea2021)

 We zijn alweer aangeland bij de 6e letter van het alfabet, en ik kies voor de F van Fair Isle.

Fair Isle is een breitechniek, die vernoemd is naar het eiland Fair Isle, dat tot de Shetland eilanden behoort.

Bij het traditionele Fair Isle breien worden per toer slechts 2 kleuren gebruikt, maar in het hele breiwerk worden ongeveer 5 kleuren gebreid. Je breit alleen maar rechte steken want het hele pand van een trui wordt rondgebreid, dus zonder armsgaten. Hierbij wordt een zogeheten "steek" gebruikt. Dit is Schots voor het woord stitch (grappig dat wij in het Nederlands dan weer "steek" gebruiken!). Die "steek" is een knipbies, die je eerst aan weerszijden dichtnaait, zodat alle draden op hun plaats blijven. Vervolgens knip je de ruimte tussen de stiksels door. Dit kun je dus bij de armsgaten doen, waarna je de mouwen aanbreit, maar ook in het voorpand, als je er een vest van wilt maken.

Ik houd van breien met meerdere kleuren tegelijk. Momenteel ben ik bezig aan een trui in 1 kleur, met een heel simpel patroontje om het breien niet te saai te laten worden. Maar het breien van deze trui duurt eindeloos, daar waar ik, als ik brei met meerdere kleuren, veel sneller brei. Waarschijnlijk komt dat, doordat je steeds "nog even tot die volgende kleurwisseling" breit, en daardoor lekker door breit. Dit effen  breiwerk leg ik gewoon met grote regelmatigheid naast me, omdat het me verveelt. Het wordt wel mooi, ik brei dapper door, maar nee, voor mij is dit te saai.

De foto's die ik hier heb gebruikt, zijn allemaal van meerkleurige truien die ik heb gebreid. 
Geen van alle officieel Fair Isle, het wordt dan stranded genoemd. Je slaat de draden aan de binnenzijde van het breiwerk steeds om elkaar heen, en breit maximaal 3 steken in 1 kleur achter elkaar zonder omhaal, zo voorkom je dat er gaatjes gaan ontstaan, en ook dat je bij het aantrekken van de trui met je vingers achter de draden kunt blijven steken. 
Toen ik opgroeide noemden we dit gewoon een Noorse trui. Het maakt helemaal niet uit hoe je het noemt, het gaat om het plezier om met verschillende kleuren draadjes een kledingstuk te maken.
Echt Fair Isle heb ik nog nooit gebreid, ik heb me nog nooit gewaagd aan een "steek". Het lijkt me best leuk om eens te proberen, maar je kunt dan toch het beste werken met garen dat wat in elkaar haakt, zodat bij het uiteindelijk doorknippen van die bies, geen steken kunnen losschieten. Lett Lopi is bijvoorbeeld heel mooi garen om hiervoor te gebruiken. Maar ik houd niet zo van dit soort garens, ik houd toch meer van een gladde draad. Dus of ik ooit echt officieel Fair Isle zal breien, weet ik niet, maar kleurrijke breisels zal ik zeker blijven maken!

28 opmerkingen:

 1. Wat veel prachtige truien heb je al gebreid Anja, daar kan een
  gekochte trui toch niet tegen op.
  Een vraagje, was jij een trui ook in de wasmachine? Ik durf dat
  nooit zo goed, alleen sokken gaan erin.
  Fijn weekend,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn sokken gaan allemaal in de wasmachine, mijn truien gaan op de handwas, en laat ik liggend drogen. Heb het zo geleerd van mijn moeder, en omdat dat altijd is goed gegaan, heb ik geen reden daar iets aan te veranderen. Jij ook een fijn weekend!

   Verwijderen
 2. Wat een schitterende truien!
  Leuk om alle informatie te lezen en dingen te herkennen. Ja, wij noemden dat vroeger ook gewoon noorse truien; enig verschil zagen we niet, het waren gewoon 'ingebreide' truien.
  Zelf vind ik het breien met twee kleuren ook het leukste wat er is. Ook ik heb een 'recht toe recht aan'vest op de naald staan en inderdaad leg ik die vaker weg dan dat ik bij inbreien doe. Ik denk dat je gelijk hebt; dat we die ene rand nog even af willen maken (en daarna toch nog even een stukje van de volgende doen om te zien hoe dat wordt..... en die dan weer af willen maken ;o)
  Een steek (knipbies) is minder eng dan ik dacht. Nou ja, de eerste keer vergeet ik waarschijnlijk evengoed niet, want die eerste keer je schaar erin dat is wel even spannend.
  Ik gebruik een steek nu heel vaak. Dat doe ik ook bij acryl; mijn ervaring is dat dat goed kan als de knipbies maar wel goed onder de naaimachine is doorgehaald. Maar een extra 'bescherming' met wollig garen is natuurlijk nooit weg.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik brei al zo'n 40 jaar truien, en zelden was er eentje bij in 1 kleur. In de tachtiger jaren waren truien met allerlei diagonale banen en asymmetrische blokken helemaal in de mode, en dan elke kleur met een ander soort garen gebreid, wat heb ik daar veel plezier aan beleefd!
   Ik wil graag eens een trui met steek maken, het is er gewoon nog nooit van gekomen (dat komt vooral doordat ik bijna nooit volgens een patroon brei, zal ik dan toch echt wel moeten doen).

   Verwijderen
 3. ik sta compleet verbaasd, dat je dat kan maken! echt.. ontzettend knap..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, maar het is echt helemaal niet zo moeilijk hoor. Gewoon eens proberen, wie weet raak je er net zo aan "verslaafd" als ik!

   Verwijderen
 4. Prachtige truien laat je zien Anja, echt super mooi handwerk. Ik vind de Fair Isle techniek ook zo mooi al heb ik er nooit mee gewerkt. Wel veel inbreien maar het lijkt me zo eng om die bies door te knippen en dat je dan al je steken onder je vingers uit ziet rafelen. Nu heb ik ook geen naaimachine om de bies te stikken, maar ik geniet altijd erg van het kijken naar dit soort handwerk. Het zijn plaatjes! En ik ben benieuwd naar de trui waar je mee bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Maar de truien die jij voor je kleinzoon breit mogen er ook zeker zijn hoor, die vind ik echt ontzettend leuk!

   Verwijderen
 5. Oohh, je truien zijn echt heel mooi gebreid, mooi al die patronen!
  Ze zijn stuk voor stuk prachtig! ❤

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, ik word haast verlegen van al jullie enthousiaste reacties. Dank je wel voor je lieve woorden!

   Verwijderen
 6. Wat prachtig, maar voor mij allemaal abracadabra !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Abracadabra, in de zin van dat je niet van breien houdt, of nog nooit met meerdere kleurtjes hebt gebreid? Het is allemaal niet zo moeilijk hoor, het blijft gewoon steek voor steek breien😊

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Dank je wel! Ik bewonder altijd jouw naaiwerk, dat vind ik zo ontzettend mooi!

   Verwijderen
 8. ... But you are very good !! I really like your shirts !!
  Hugs, Carmela

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Carmela, welcome to my blog, and thank you so much for your compliment!

   Verwijderen
 9. Prachtig
  Ik heb ooit van iemand een boek met fair isle patronen gekregen, maar nog nooit wat mee gedaan.

  Noorse truien heb ik vroeger wel gebreid, maar in mijn maat staan die ronde schouder passen gewoon niet helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ronde passen staan inderdaad niet iedereen even goed, maar misschien kun je een patroon kiezen met rechte panden, en ingezette mouwen, en dan zo'n meerkleurig patroon inbreien?

   Verwijderen
  2. Tuurlijk, nu eerst maar eens genieten van het maken van Les Petites Choses, dat ziet er al heel mooi uit!

   Verwijderen
 10. Prachtige truien allemaal, wat heb jij al veel van dit soort
  truien gebreid Anja, en allemaal schoonheden, mijn complimenten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn maar een paar van de truien die ik heb gebreid hoor, dank je wel voor je compliment!

   Verwijderen
 11. Wat een prachtige truien heb je gebreid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, al die enthousiaste reacties. Ik zou er verlegen van worden!

   Verwijderen
 12. Ik vind ze allemaal prachtig, ze zullen wel heel fijn dragen, het zachte straalt er van af :) Lijkt me heel leuk om fair isle patronen te breien, maar niet makkelijk, als ik het ooit ga doen, maar met een paar mittens beginnen ;) Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze dragen inderdaad heel fijn. Verstandig plan van je, mittens zijn heel leuk, en daar kun je echt prima mee oefenen. Mag ik je een tip geven? Het schijnt handig te zijn, als je hiermee begint, om binnenste buiten te breien, zo zitten de draden aan de buitenkant en is het makkelijker om overal een gelijke dradenspanning te krijgen.

   Verwijderen
 13. prachtige truien heb je gemaakt..
  inbreien is niks voor mij.. daarintegen heb ik veel truien met mooie voorstellingen gemaasd, dat gaat me veel beter af !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies zoals bij mijn moeder, die vond inbreien helemaal niks, maar ze vond kabels breien ontzettend leuk (en dat deed ze heel mooi). En patronen maasde ze, dat is een nauwkeurig werkje, dat kon ze heel mooi. Het gaat om het plezier dat je beleeft aan handwerken, en dat is voor iedereen weer wat anders.

   Verwijderen