Volgers

zondag 9 augustus 2020

Verbruik afgelopen jaar

 Elke week noteer ik de meterstanden van gas en electra, elke maand van de watermeter.

Nu we een jaar in dit huis wonen, kan ik dus goed zien, wat wij verbruiken, en of dat onder, op of boven het gemiddelde verbruik ligt, in een vergelijkbare situatie.

Waterverbruik: 18 m3, waar 98m3 normaal zou zijn. Dat verbaast mij enorm. Niet dat ons cijfer zo laag is, maar wat doen andere mensen in hemelsnaam om zoveel water te verbruiken? Okay, wij zijn natuurlijk 4-5 dagen per week weg, maar dat scheelt hooguit wat water om te drinken en om het toilet door te trekken. We douchen vaak, heerlijk om als je uit je werk komt en je werkkleding uittrekt, even een verfrissende douche te nemen! We wassen met de hand af, we dweilen de vloer, lappen de ramen, draaien onze wassen, geven onze planten, onze poes en onszelf te drinken ūüėČ En wassen onze handen al maanden lang extra vaak. Nee, ik sproei niet de tuin, maar heb wel wat planten in potten buiten staan die ik van drinken voorzie. Ik zou haast gaan twijfelen of onze meter wel goed werkt.

Dan gas en licht. We verbruikten 729 m3 gas. Volgens het Nibud zou dat voor een tussenwoning 1290 m3 per jaar moeten zijn. Terwijl we toch ook koken op gas, is ons verbruik een stuk lager. Natuurlijk, als wij overdag allebei weg zijn, staan de radiatoren hier niet roodgloeiend, dat zal veel uitmaken. Maar we zitten echt niet in de kou, dus mooi dat ons verbruik zoveel lager uitvalt.

Electra is helemaal een mooi verhaal! Wij hebben een dubbele meter, dus hoog- en laagtarief. In totaal verbruikten wij 464 kWh. Voor een tweepersoons huishouden houdt het Nibud 2860 kWh aan! Okay, wij hebben geen magnetron, geen vaatwasser, geen droger, geen diepvriezer (alhoewel ik binnenkort wel een paar van die apparaten ga bestellen). Maar we hebben wel een elektrische oven die we vrijwel dagelijks gebruiken. Naast natuurlijk het verbruik voor de gebruikelijke zaken zoals verlichting, opladen mobieltjes, laptops, tv/internet enz.
Maar nu komt het mooiste: wij hebben zonnepanelen op ons dak liggen. En die leverden ons dit afgelopen jaar aan terug geleverde stroom maar liefst 1556 kWh op! Het schijnt wat verschillend te zijn per woningcorporatie, maar de onze is zo aardig om de huurders zelf de opbrengst van hun zonnepanelen te gunnen.

Ik stap binnenkort over naar een andere energie-leverancier. Dat loont echt de moeite! Vorig jaar was voor ons Energiedirect de goedkoopste om te kiezen. Energiedirect besloot om mijn maandelijkse voorschot te baseren op de vorige bewoners. Dat betekende een bedrag van € 101,00 elke maand! Ik vond dat nogal veel, maar zij weigerden het te verlagen. Tot zo'n 3 maanden geleden, toen kreeg ik opeens een mailtje, dat ik mijn voorschotbedrag best (flink) mocht verlagen, want ik ging een nogal flink bedrag terug krijgen! Ik besloot dat dat nu ook niet meer zoveel zou uitmaken, en liet het bedrag gelijk. Binnenkort krijg ik dus een flink bedrag terugbetaald, samen met de welkomstbonus. En dan ga ik een jaartje naar een andere leverancier. Die stelde een maandelijks voorschot van € 26,00 voor. Nou, dat is me dan toch wel weer te laag, als we een beetje koude winter krijgen zal ik volgend jaar moeten bij betalen. Bovendien, ik ben nu gewend aan die 101 euro elke maand. Ik denk dat ik het op 70 euro zet, dan blijven er elke maand 30 euro meer op mijn rekening staan, zonder dat ik volgend jaar onaangenaam verrast zal worden bij de volgende afrekening.

7 opmerkingen:

 1. Ik vraag me echt af of die watermeter van jullie wel goed is.
  Ik ben alleen, ben zuinig,douche kort en zit met 38cub ruim onder het gemiddelde.

  Volgens mijn energieleverancier hoef ik maar 56€ te betalen nu, maar laat het toch liever wat hoger. √Č√©n strenge winter en je moet opeens bijleggen. Dan krijg ik liever wat terug
  .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge, wat zijn jullie zuinig! Hoe kan dat nou, als je zelf helemaal niet het idee hebt dat je zò weinig water gebruikt...
  Maar als het allemaal klopt, nou ... dat is dan toch heerlijk!
  Zelf heb ik geen idee. We zijn best zuinig, maar wat moet dat moet.. En met zonnepanelen is het een topjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik heb jarenlang geconsuminderd (er was genoeg te besteden, maar ex was nooit tevreden met wat hij had, dus er moest altijd van alles worden gekocht aan "speeltjes" zoals auto's en gereedschap). En een big-spender ben ik zelf nooit geweest. Maar qua water, gas en stroom denk ik net als jij: wat moet, dat moet.

   Verwijderen
 3. Joh, wat zul je rijk worden van alles wat je terug gaat krijgen!
  Wij hebben ook een laag verbruik,maar niet zo laag als jullie
  hoor, klopt dat water wel? We hebben wel een vriezer en nu met
  de Corona ben ik er extra blij mee, heel handig om een voorraad
  in te vriezen.
  En als ik overal die drukte zie ben ik toch bang, dat we weer in
  een lockdown terecht gaan komen.
  Een vaatwasser gebruiken we ook om de paar dagen, op ecostand
  gebruikt die niet veel energie.
  Geniet je van de warmte? Ik ben er allang klaar mee, had het zo
  heet ook eigenlijk niet verwacht, enfin nog even doorbijten.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me ook af of die watermeter wel klopt hoor. Nu hebben wij (helaas!!!) geen bad, alleen een douche, maar toch, wij douchen allebei wel (bijna) dagelijks.
   Wat ik erg raar vind: ik moest in december mijn meterstand doorgeven, had een voorschot betaald van 66 euro en kreeg 36 terug, maar mijn halfjaarlijkse voorschot ging wel omhoog naar 88 euro?! Nou ja, we zien het wel aan het einde van dit jaar.
   Ik geniet absoluut van de warmte!!! Een flexibel lijf, dat doet wat ik wil, vrijwel geen verkrampte spieren, en ook minder moe! Sterkte jij, nog even een paar dagen volhouden!

   Verwijderen
 4. woon ok met 2 personen... in een oud niet goed geisoleerd beneden huis... gebruik ook minder dan gemiddeld..maar zit nu echt aan het max wat ik kan bezuinigen.. verleden jaar kreeg ik de afrekining van het water.. evides hebben wij.. die was flink hoger dan het jaar er voor.. wat bleek.. zedoen nu net als de gas en elektraleveranciers .. ze slaan transport aan en vast recht en huur van meter diverse belastingen en oja ook dat weinige water wat je gebruikt..de franjes om je gebruik maken de rekeningen hoog .. niet je gebruik !!

  BeantwoordenVerwijderen