Volgers

woensdag 5 augustus 2020

Fabio Jakobsen

Heukelum, tot vandaag voor ons vooral "het dorpje aan de overkant van de rivier de Linge", toen wij nog in Zuid-Holland woonden. Waar de kinderen van de basisschool naar toe over zwemmen in de zomer, om snoep te kopen.
Een ons-kent-ons dorpje, een hechte gemeenschap.
Het dorpje waar een aantal (oud-)collega's van mij wonen
En het dorp waar die wielrenner woont, die aan het begin staat van een mooie wieler-carrière: Fabio Jakobsen.
Vernoemd naar Fabio Casartelli, de wielrenner die tijdens de Tour de France van 1995 verongelukte. Fabio Jakobsen werd ruim een jaar later, op 31 augustus 1996, geboren.
Casartelli was 24 jaar oud, toen hij overleed.
En nu, nu vecht Fabio Jakobsen in een Pools ziekenhuis voor zijn leven. Zal hij zijn 24e verjaardag wel halen? En hoe dan? Zal hij herstellen van de vreselijke val die hij vandaag maakte, tijdens de eerste rit in de Ronde van Polen?
Momenteel wordt hij in een kunstmatig coma gehouden, waarschijnlijk de komende dagen ook. Hij is vanavond geopereerd, en vannacht zal er nog een operatie volgen. Zijn gehemelte en luchtpijp zijn verbrijzeld!
En dat allemaal, omdat een collega en landgenoot de rit wilde winnen, en er bewust voor koos om van zijn lijn af te wijken, en zijn elleboog te gebruiken om zijn concurrent achter zich te houden!
Ik wil zijn naam hier niet eens noemen. Ik ben nooit fan van hem geweest, ik vond hem altijd te fanatiek, geen echte sportman in hart en nieren. En nu heeft hij dit op zijn geweten. 
De afgelopen jaren zijn er een aantal ernstige valpartijen geweest, tijdens sprints om de ritzege. En er leek toch geen discussie meer te zijn: je blijft ten alle tijde in je lijn tijdens een (eind)sprint!!!
De wedstrijdleiding heeft hem voor deze rit gediskwalificeerd, de UCI heeft hij geschorst voor de gehele ronde, en ik hoop, dat zij verdergaande maatregelen zullen treffen. De tuchtcommissie moet een uitspraak gaan doen. 
Ik kan alleen maar wensen dat:
1. Fabio volledig hersteld (het laatste nieuws is dat zijn hart en longen goed werken en hij geen hersenletsel heeft, ondanks het feit dat zijn helm van zijn hoofd is los geraakt); morgen plastische chirurgie aan zijn gezicht)
2. de organisatoren van de Ronde van Polen danwel de UCI deze ronde stopzetten, om een duidelijk gebaar te maken, dat dit gedrag niet langer zal worden geduld in de wielersport
3. dat de aanrichter van al dit leed levenslang zal worden geschorst.
Ik begrijp, hij zal dit nooit hebben gewild, maar hij stuurde tot 2 keer toe heel doelgericht naar rechts, waardoor Fabio knel kwam te zitten (terwijl hij de rit zou hebben gewonnen als hij gewoon rechtdoor was blijven gaan), en hij gebruikte zijn elleboog heel bewust. 
Ik wil iedereen die hier van dichtbij bij betrokken is, heel veel sterkte wensen.

4 opmerkingen:

 1. Ik had het nog niet meegekregen en heb het fragment even opgezocht. Wat een vreselijke val heeft die jongen gemaakt... Ik hoop eveneens dat hij volledig zal herstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is vannacht 5 uur lang geopereerd, momenteel is zijn toestand ernstig maar stabiel. Geen hersenletsel en geen schade aan zijn ruggenwervels mag een wonder heten, zeker omdat zijn helm afvloog en zijn hoofd ernstig beschadigd is. Wel problemen met ademen door verwondingen op zijn borst. Hij schijnt buiten levensgevaar te zijn, en waarschijnlijk gaan de artsen hem vandaag al uit het kunstmatig coma laten ontwaken. Dat is sneller dan gisterenavond werd verwacht, hoopgevend bericht.

   Verwijderen
 2. Ja, wat erg hè?! En ook zooooo onsportief! Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef toe, ik ben nooit fan van Dylan geweest, juist omdat hij op mij altijd al vrij onsportief overkwam. Hij heeft het nu heel erg zwaar, en dat begrijp ik, natuurlijk heeft hij dit nooit gewild, en wonderbaarlijk genoeg verwacht men inmiddels een volledig herstel van Fabio, en dat hij in het peloton zal kunnen terug keren, maar wat Dylan deed, deed hij opzettelijk. Ondoordacht, maar opzettelijk.

   Verwijderen