Volgers

vrijdag 22 februari 2019

SM13 opwarmsok

De opwarmsok is ontzettend leuk om te breien! Ik houd ervan om met (veel) kleurtjes te breien. En het patroon bevalt me goed.
Het is jaren geleden dat ik sokken breide vanaf de boorden naar de tenen. En een lace-patroon heb ik ook nog niet vaak gebreid in sokken. Maar nu wel. En mooi patroon wat verbazingwekkend eenvoudig is om te onthouden. Ik heb er tot nu toe met erg veel plezier aan gebreid. Het gaat niet snel, maar dat komt alleen maar doordat ik eenvoudigweg de afgelopen weken niet veel tijd had om te breien.
Ik weet het, bij de Sock Madness zal je wel tempo moeten maken bij het breien van de sokken, anders lig je er uit. Maar ach, het gaat mij niet om de wedstrijd, het gaat mij om de patronen, die me ongetwijfeld uit mijn comfort-zone zullen halen. Niet, zoals altijd, van teen naar boord, 2 sokken tegelijk op 1 rondbreinaald. Wat dan wel? We zullen het gaan meemaken!

De sokken van de SM moet je exact volgens patroon breien. Dat betekent dat je niet meer of minder steken mag opzetten dan volgens het patroon.
Standaard patronen schrijven rond de 64 steken voor, voor damessokken. Als ik dan brei met naalddikte 2½ of 3, worden de sokken veel te breed voor mijn smalle voeten!
Dit is op te lossen, door met dunnere naalden te breien.
Naalddikte 2 heb ik wel, maar alleen 1 kort rondbreinaaldje. Daarmee moet ik de sokken één voor één gaan breien. Misschien moet dat toch wel hoor, afhankelijk van het patroon, maar als het kan, wil ik het liefste 2 sokken tegelijk breien.
Naalddikte 2½ heb ik ook, die gebruik ik vaak bij het sokken breien. Maar dat zal bij deze patronen nog te dik zijn. Ik zal 2¼ gaan gebruiken. Die had ik nog niet, maar, dat werd opgelost:
Deze kocht ik afgelopen zaterdag, op de Handwerkbeurs.

Zondagavond had ik al een heel stuk van de voeten gebreid toen ik ze nog eens goed bekeek, en zag dat ik een foutje had gemaakt in het lace-patroon. Ik besloot ze uit te halen tot net na de hielen.
Want ook al hoeven de sokken niet exact volgens patroon gebreid te worden, ik wil wel graag het patroon goed hebben.
Ik besloot om niet alle uitgezochte garens te gaan gebruiken. Ik vond de kleuren vanaf het paars naar geel wel leuk verlopen maar vond de donkere kleuren die overbleven voor de voet, toch echt te donker. Ik besloot om de al gebruikte kleuren ook te gaan gebruiken richting de tenen. Dus weer terug via geel en roze naar paars.

Gisterenavond de laatste steken gebreid, en alle draadjes weggewerkt.
De opwarmsokken zijn dus af!
Ik vind ze erg leuk geworden. Foto's volgen later, het is nu nog donker buiten, en ik vertrek zo naar mijn werk. Als ik thuis kom is het alweer donker. En morgen hetzelfde liedje, dus het zal zondag worden voor ik ze op de foto kan zetten.

Ik wens jullie een leuke dag en alvast een heel fijn weekend!

2 opmerkingen:

  1. Wat zijn opwarmsokken precies? Is dat een speciaal soort sok? Ik vind het knap dat je dit kunt breien!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, sorry, nee, het is niet een speciaal soort sok. Ik doe dit jaar mee aan de Sock Madness, waarbij je steeds een patroon krijgt waarmee je binnen een bepaalde tijd een paar sokken moet breien. Iedereen kan zich inschrijven vanaf 1 februari, en dan rond begin maart komt het eerste patroon. Om de tussenliggende periode zit iedereen min of meer te wachten op de start. Iedereen maakt lopende projecten af, en dan...wachten. Daarom komt er in die periode een patroon uit, als een soort van warming-up, oftewel opwarmsok. Dit patroon doet niet mee voor de wedstrijd, en je mag er aanpassingen aan maken, wat bij de wedstrijdsokken absoluut niet mag.

      Verwijderen