Volgers

zondag 29 mei 2022

HERGEBRUIK IN DE TUIN

Vanmorgen heb ik alweer een aantal projectjes aangepakt in de tuin. 

Het allereerste wat we deden in onze tuin, was het maken van compostbakken.
Met een grote tuin vol achterstallig onderhoud, moest er volop worden gesnoeid.
We willen graag milieuvriendelijk tuinieren, dat betekent onder meer geen gif gebruiken en niets weggooien dat kan worden hergebruikt. Voor die bakken gebruikten we voornamelijk materiaal dat al voor handen was, zoals 2 bedspiralen die we in de tuin vonden.

We maakten daarnaast 4 bakken, als een soort van kruidentuin. Die bakken stapelden we van (bak)stenen, die we overal en nergens in de tuin vonden.
In het midden wilden we "iets", maar wat? Een cirkel van bakstenen maken?
Nee, dat vonden we niet mooi, want dat werd best hoekig, terwijl de bakken juist mooi rond gestapeld zijn.
Een cirkel vlechten van bamboe-takken dan? Nee, zelfde effect, bamboe laat zich niet zo mooi rond buigen als bijvoorbeeld wilgentakken. (als je je afvraagt wat dat zwarte ding is: ook die lag ergens in de tuin begraven. Het is de onderkant van een compostvat, daar zet je zo'n vat overheen. Ook weer handig in het kader van hergebruik 😊).
Vanmorgen toen ik nog op bed lag, kreeg ik opeens een idee. En even later liep ik in de tuin, en maakte dit:
Een cirkel van gevonden bakstenen, met daarop een oude regenton. Die hadden de vorige bewoners laten staan. Hij stond achter het overdekte terras. Nou ja, stond:
Hij was helemaal weggezakt. Bekijken jullie die laatste foto eens goed, valt je dan iets op? Nee? Kijk even beter naar de regenpijp. Juist, de vorige bewoners hebben die doorgezaagd, een aftakking gemaakt die boven de regenton uitkomt (en aan elkaar zit met ducttape). Er zit geen aansluiting meer naar de pijp eronder (die naar de riolering loopt). Dus als de regenton vol zat, bleef al het regenwater toch in de ton vallen, en stroomde het ernaast, de tuin in. Daar ontstond dan een soort moerasje.
We gaan nu een overloop plaatsen in die pijp, en er een grotere regenton plaatsen. In het (waarschijnlijk vrij uitzonderlijke) geval dat die vol raakt, kan het overtollige water worden afgevoerd naar de riolering. Maar veel water zal dat niet zijn, we plaatsen daar een ton waar 200 liter in kan.
De oude regenton had geen deksel, en daarom komt 'ie goed van pas bij de kruidentuin. Daar staat 'ie precies in een open gedeelte tussen de bomen en kan daar regenwater opvangen.
De 4 bakken zijn verhoogd, en dat vergroot de kans op uitdroging van de grond.
We hebben in de 4 bakken terracotta potten ingegraven, met een deksel erop. 
Ze vallen straks nauwelijks op tussen de planten, die groeien er wel overheen. De gaatjes onder in de potten even vullen met (boetseer)klei, en dan vul je de potten met (regen)water. Doordat terracotta poreus is, sijpelt het water langzaam maar zeker de grond in, en krijgen de planten dus voldoende vocht. Door nu die oude regenton in het midden te zetten, besparen we onszelf veel gesjouw met volle gieters, we hebben een tappunt vlakbij om de potten te vullen 😌.

Nog even terugkomen op die compostbakken. Omdat we die nooit eerder hebben gehad, hebben we vooraf ons goed ingelezen. Hoe kun je die het beste maken?  Bijvoorbeeld niet op tegels, want je wilt dat de diertjes vanuit de grond naar boven kunnen kruipen, de bakken in. En op welke plek zet je ze het best, zon of schaduw, in de wind? Nou, ze staan perfect! We vulden de 2 die aan elkaar vast staan. De 3e, die er haaks op staat, wilden we dan gebruiken voor het omzetten. We lazen namelijk dat het belangrijk is voor een goed verteringsproces, dat er lucht bij kan komen, en dat het daarvoor verstandig is om de inhoud na een tijdje over te scheppen in een andere bak. Eerder deze week leegde ik de bak die we als eerste gebruikten, en schepte alles over in bak 3. Wauw! Onderin was er nauwelijks meer iets herkenbaar, het zag eruit als bosgrond! Die werkt dus perfect! Vanmorgen heb ik bak 1 in de lege bak 2 omgeschept, bak 1 is nu weer leeg om te worden gevuld.
Naast de compostbakken staat een strook met brandnetels

Die mogen daar lekker blijven staan! Want die zijn belangrijk voor een aantal vlinders. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder de brandnetel. Hun rupsen eten uitsluitend deze plant, en zonder brandnetels zouden deze rupsen, en dus deze vlinders, niet overleven.

Zo, ik ga de zakken boomschors uitstrooien op hun plaats. Ik wens jullie allemaal een hele fijne zondag!

UPDATE:

Dit wordt leuk!

13 opmerkingen:

  1. Veel werk, maar het wordt steeds mooier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Zeker veel te doen, maar "werk" zou ik het niet noemen, het is allemaal zo ontzettend leuk om te doen 🌞

      Verwijderen
  2. Ik zie het al. Met de tuin net zo creatief als met het handwerken. Leuk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo had ik het nog niet bekeken, zit wel wat in, haha.

      Verwijderen
  3. Jullie hebben al heel wat gedaan in de tuin, leuk zo met die bakken en
    de boomschors. Kennelijk was het motto van de vorige bewoners
    "wie wat bewaard die heeft wat" en daar hebben jullie nu plezier van!
    Lijkt mij een heerlijke tuin voor een paar kippetjes.
    Succes verder,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk over de vorige eigenaren, alhoewel wij ons wel afvragen hoe ze dachten dat het op die manier handig was, want als er een dakpan moest worden vervangen, moesten ze eerst bedenken onder welke heuvel die verstopt lagen 😏. Nu hebben we die uitgegraven, en op een logischer plek, bij de schuur, opgestapeld.

      Verwijderen
  4. Geweldig en wat een ideeën, het wordt echt gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Anja,
    Wauuuuuuuuww, wat zijn jullie druk bezig met de tuin zeg. heel erg gaaf gedaan. Dat wordt echt heeel erg mooi. Zelf van het weekend ook bezig geweest met de tuin. Gebruik ook liever geen gif maar het zat zo vol met slakken die bijna mijn nieuwe planten aan wilden vreten, dat ik daar wel gif voor heb gestrooid haha.
    Ziet er echt goed uit jullie tuin, echt een plaatje gaat het worden.
    Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw terug, dank je voor je complimenten! Heb je naaktslakken, of die met huisjes? Wij hebben huisjesslakken, behoorlijk veel, als ik ze zie pak ik ze op, en zet ze op de composthopen, daar kunnen ze hun buikjes vol eten, en zijn ze voor ons nuttig bezig 🌞

      Verwijderen
  6. Bamboe moet je weken in zout water om het te kunnen buigen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet als je het in je tuin hebt staan, en direct na afknippen verwerkt 😉

      Verwijderen
  7. Wat een orginele tuin wordt het zo zeg. Genieten hoor van je tuin verhalen. Ben alleen benieuwd hoe je nu de regenton vult die in het midden staat.

    BeantwoordenVerwijderen