Volgers

dinsdag 2 februari 2021

Trui van dikke wol

Twee weken geleden liet ik jullie een foto zien van de dikke en warme Hema Miami bollen die ik had gekregen. Het was toen koud, dus een goed moment om aan een dikke, warme trui te breien.
Ik houd niet van simpelweg tricotsteek breien in 1 kleur. Maar zo'n gedachteloos breiwerkje is wel ideaal om mijn handen bezig te houden, terwijl we kijken naar Wie is de Mol?
Ik gebruikte breinaalden met naalddikte 7. Nu kan ik door de fibromyalgie niet goed meer breien met gewone rechte breinaalden, en gebruik ik eigenlijk alleen nog maar rondbreinaalden. Maar die heb ik niet in deze dikte. Met zulk dik garen op zulke dikke naalden, heb je natuurlijk toch al snel een mouw of pand gebreid, dus ik zag het wel zitten om toch nog eens een trui te breien op rechte naalden.

Tijdens het kijken naar Wie is de Mol op 3 achtereenvolgende zaterdagavonden, breide ik de panden en mouwen. Dat ging, steeds een stukje breien, en dan een hele week niets meer doen met die rechte naalden!
Ik breide 1r 1av, en in het voorpand breide ik in het midden een baan van rechte steken, die bovenin uitloopt naar beide schouders.
Zondagochtend werden we wakker in een witte wereld. Nee, geen sneeuw, alles was gewoon bevroren. Daken van huizen, complete auto's, alle planten in de tuinen, het was allemaal voorzien van een witte laag rijp. Mooi om te zien, maar bbrr, wat was het koud!
Hoogste tijd om de trui in elkaar te naaien. 
Daarna had ik nog 3 bollen over. Het leek me heerlijk om een warme col aan de trui te maken, dan wordt het zo'n echte "het-is-koud-en-ik-kruip-weg-in-mijn-warme-trui"-trui.
Ik pikte steken op, en maakte er een col aan. Om ervoor te zorgen dat de col een beetje stevig is en niet als een aardappelzak aan de trui zou hangen, besloot ik deze te haken. Ik haakte steeds 1 steek in de voorste lus, en daarna 1 steek in de achterste lus van de steek op de vorige rij.
Dat ziet er dan zo uit:
Wat is dit een heerlijk garen, zacht en warm. Dus ik heb nu een heerlijke wegkruiptrui.
Van dichterbij:
Zondagmiddag zijn we er nog een half uurtje voor gaan zitten, om mee te doen aan de jaarlijkse vogeltelling. 's Ochtends zaten de vogeltjes nog verstopt tegen de kou, maar in de middag bezochten heel wat vogeltjes onze tuin. Leuk om eens aan mee te doen.

Nu zijn mijn naalden bijna allemaal vrij. Ik heb nog ergens een zomertruitje liggen, dat niet werd zoals ik voor ogen had. Ga er eens over nadenken of ik dat verder ga breien, of uithaal. En dat is het volgens mij dan wel. Ik denk dat ik de komende tijd geen grote projecten meer ga opzetten, uiteraard wel sokken, dat vind ik een heerlijk werkje om zo tussendoor op te pakken, of lekker gedachteloos aan te kunnen breien als we tv kijken (doen we niet veel, op dit moment alleen op de zaterdagavond Wie is de Mol?). Sokken komen altijd van pas, ik draag ze het hele jaar, en ze slijten nu eenmaal sneller dan een trui of vest.

Daarnaast ga ik lekker bezig met borduren, heb er echt weer plezier in. En ik ga wat kleinere projectjes breien. Ik heb tijdens onze Sint/Kerst van Sanne een paar heel leuke breipatronen gekregen, niet voor kleding maar voor decoratieve dingetjes, en ik heb zin om daar aan te gaan werken. Eerst maar eens op zoek in mijn voorraadje garens, of er iets geschikts bij zit...


11 opmerkingen:

 1. Wow wat een mooie trui! Vooral de col ben ik weg van.
  En lekker warm door de soort steken die je gebruikte.
  Groetjes van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ja, die cowl doet het 'm he. Groetjes terug!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. En vooral lekker warm, die kwam vanmorgen goed van pas, toen het hier sneeuwde.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke trui en wat ben je toch handig. Wat is het trouwens raar verdeeld in de wereld. Je bent super vaardig met breien maar zit met die nare fybromyalgie. Ik zou dagen door kunnen breien maar ik ben er niet meer zo goed in. Vroeger breide ik veel. Nu nooit meer. Pak liever een boek. Misschien, als ik later meer tijd heb, dat ik het weer oppakken en me weer verdiep in de technieken. Ik heb wel veel leuke truitjes gebreid toen de kinderen klein waren. Ik doe het nu niet eens voor mijn kleinkind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, die fibro is vervelend, maar er zijn ergere dingen. Kort nadat ik de diagnose kreeg, kreeg de vader van een vriendinnetje van mijn dochter de diagnose kanker, en hij kon niet meer worden behandeld. Drie maanden is hij overleden, de meiden waren toen pas 9 jaar oud. Dan toch liever fibro.
   Jammer dat het breien je niet meer goed af gaat, zou toch juist leuk zijn als je truitjes zou kunnen breien voor je kleinkind!

   Verwijderen
 4. Ik heb het gewoon te druk met vier dagen werken en een dag oppassen. Ik vind lezen ook erg fijn en in koken en bakken kan ik ook mijn creativiteit kwijt. Het komt wel weer als ik weer wat meer tijd heb.

  Hartelijke groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lezen heb ik vroeger heel veel gedaan, dat is iets waar ik nu geen rust voor heb, dat gaat vast wel weer eens komen. Als jouw uitlaatklep koken en bakken is, is dat toch ook prima. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om iets te hebben, waar je plezier aan beleeft.

   Verwijderen