Volgers

vrijdag 19 februari 2021

D van vitamine D (crea2021)

 Het is alweer vrijdag, vandaag is de letter D van vitamine D aan de beurt!

Ja, dit is voornamelijk een creatief blog, en de Crea2021 is misschien ook wel (uitsluitend) bedoeld voor creatieve deelnames, maar ik maak vandaag bewust een uitzondering.

Vitamine D, het is "maar gewoon" een vitamine. Niets is minder waar!
Vitamine D is heel essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De meeste mensen weten denk ik wel, dat vitamine D goed is voor je botten. Dat klopt, het bevordert opname van calcium, fosfaat en magnesium, vooral in botten, gebit en spieren.
En de meeste mensen weten denk ik ook wel, dat je lichaam vitamine D haalt uit voedsel, maar vooral uit zonlicht. Kort door de bocht klopt dat ook, ultraviolet licht is nodig om de basisstof voor vitamine D aan te maken in de huid; die wordt vervolgens in de lever en daarna in de nieren omgezet in het hormoon vitamine D, dat via je bloedsomloop naar alle lichaamsweefsel wordt vervoerd.

Maar wat veel minder bekend lijkt, niet alleen bij "leken" maar ook bij artsen, is dat vitamine D ook essentieel is voor je geestelijke gezondheid. Een tekort aan vitamine D kan er toe leiden dat het serotonine-gehalte in je lichaam verlaagt. Serotonine wordt ook wel het gelukhormoon genoemd, omdat het je een sereen gevoel geeft, een innerlijke rust en tevredenheid. Serotonine beïnvloedt ook je slaap-waakritme. 
Door een (ernstig) tekort aan vitamine D kan je in een depressie terecht komen. En helaas weten wij uit eerste hand, dat artsen en geestelijk hulpverleners gewoonweg geen verband leggen tussen het tekort aan vitamine D en depressie.

Daarom vandaag geen creatieve uitspatting met de letter D in de hoofdrol, maar een waarschuwing en een oproep: mocht jijzelf of iemand in jouw omgeving zich depressief voelen, neem dat dan alsjeblieft serieus!
Denk niet "ach, iedereen baalt zo langzamerhand van de Corona-maatregelen" of "het wordt straks weer voorjaar, dan kom ik/komt die persoon er wel weer bovenop". Nee, neem het alsjeblieft serieus! Ga naar je huisarts, vraag om getest te worden op vitamine D, vraag ook om de uitslag! Bij mijn dochter is er 2 jaar lang geroepen dat er niets te vinden was in haar bloed, en dat ze dus geen verklaring hadden voor haar depressie. Pas toen ze het leven echt totaal niet meer zag zitten, en een serieuze zelfmoordpoging deed, werd er nog eens goed gekeken naar haar vitamine D, en dat bleek ze nauwelijks in haar lichaam te hebben!!! 
Dat was dus wel bekend bij de artsen, ze was er herhaaldelijk op getest, maar het was nooit benoemd, want dat hield, zo dachten de artsen, geen verband met haar depressieve gevoelens.

Niet iedereen kan uit voedsel en uv-licht voldoende vitamine D opbouwen in het lichaam, dat is het geval bij mijn dochter. Zij fietste indertijd 2 uur per dag van en naar school, en "dus" kreeg ze genoeg zonlicht, zo verklaarden artsen. Ja, maar had even naar haar bloeduitslag gekeken, daar stond dat het niet goed zat! Mijn dochter zal de rest van haar leven vitamine D kunstmatig moeten toedienen in haar lichaam, en dat doet ze door middel van pillen. En ja, ze neemt wel een heel klein beetje uv-licht op, dus in de zomer kan ze toe met wat minder pillen dan in de winter. Ze zit er totaal niet mee, want door zoiets simpels als het dagelijks slikken van wat vitaminepillen, is ze nu alweer jaren uit haar depressie, en geniet ze van haar leven! Maar het scheelde maar een haartje, of we waren haar voorgoed kwijt geweest.

Het is dus niet "maar gewoon" een vitamine, officieel is het zelfs niet eens een vitamine, maar oh mensen wat is het van groot belang!

Ik wens jullie allemaal een goed weekend, geniet van het lenteweer dat we krijgen, ga lekker naar buiten, want dat voorjaarszonnetje is voor de meeste mensen héél zinvol, voor de meesten van ons betekent het dat we ons lichaam weer wat vitamine D kan aanmaken. En dat heeft ons lichaam nodig!11 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat het nu zoveel beter gaat met je dochter! Jullie hebben echt moeten 'vechten' om gehoord te worden en bijna was dat heel fout afgelopen. Ja, ik kan me goed voorstellen dat je iedereen erop wilt attenderen hoe belangrijk vitamine D is.
  Dank je wel voor dit blogje, ik ga het onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik persoonlijk heel goed dat het kan, de D van vitamine D
  Je vindt het belangrijk om met ons te delen en het is leerzaam.
  Bij de C had ik compostvat, dat is iets waar ik warm voor loop.
  Wij slikken al een tijdje vitamine D
  Goed dat je iedereen er op wijst, jij weet immers wat de gevolgen zijn!! Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed van je, die uitleg over het belang van vitamine D.
  Mijn man heeft de laatste jaren veel gezondheidsproblemen
  waaronder spierkrachtverlies, onze huisarts heeft o.a daarvoor
  ook vitamine D voorgeschreven.
  Zelf slik ik ze in de winter ook altijd, zomers niet, dan kan
  de zon zijn werk doen.
  Veel mensen kennen het belang van vitamine D niet en uit jouw
  verhaal begrijp ik ook sommige artsen niet, dat is toch op
  z'n minst erg slordig!
  Fijn weekend, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat ook een potje vit D wij slikken het ook zou ook helpen met de corona ziekte mocht je dat krijgen. Ik heb corona al gehad maar ben o zo bang voor een tweede keer. Ik zet je op volgen Lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heftig verhaal over je dochter en gelukkig dat ze uiteindelijk toch vonden waar het aan lag. Zo zie je maar weer hoe zoiets simpels van grote invloed kan zijn. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er komt wel meer aandacht voor vitamine D is mijn ervaring...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhaal! Fijn dat het nu zo goed gaat met je dochter!
  Wij slikken ook vit., het is onmisbaar zeker als je wat ouder wordt en we nemen ook vit.K voor een betere ondersteuning.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alle vrouwen van 50+ moeten vitamine D slikken. Aldus mijn huisarts. Fijn dat dit bij je dochter ontdekt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook een te kort(13 nmol/l) aan vitamine D. Dochterlief neemt het ook niet op en heeft al jaren ampullen met vitamine D olie die ze elke twee weken moet innemen. Een te laag vitamine D is ook een oorzaak van hartproblemen heb ik me laten uitleggen door de arts. Toen ik mijn vit D liet meten bleek het ook maar 20 te zijn😳. Dus ook ik slik nu vitamine D.
  Blij dat het met jouw dochter beter gaat nu. Heftig verhaal hoor.

  BeantwoordenVerwijderen