Volgers

vrijdag 6 december 2019

waterverbruik

Afgelopen week ontving ik een verzoek om de stand van mijn watermeter door te geven.
Ik vulde de stand in op de site van het waterleveringsbedrijf, en wat bleek? We hebben in de bijna 4 maanden dat we nu de sleutel hebben van dit huis, maar 3 m3 water verbruikt.
Er kwam automatisch een melding dat dit lager was dan werd verwacht, en of ik nog even wilde controleren of het klopte wat ik had ingevuld. Ik keek nog eens even goed, maar het klopte. Toen ik "ja" aanklikte, kreeg ik keuzemogelijkheden om aan te geven waarom het verbruik afwijkt van verwacht.
Ik klikte aan dat de woning maandenlang heeft leeggestaan.

Toch vind ik het wel bijzonder weinig. Ik schrijf elke week de meterstanden op, dus ik had wel gezien dat die meter niet erg hard liep (understatement!), maar had me er verder niet in verdiept of het nou echt weinig was wat we verbruiken.

Ik zocht eens op het www op, wat een persoon gemiddeld gebruikt per jaar. Dat is ongeveer 45 m3. Voor 2 personen kom je dan op zo'n 90 m3.
Misschien moet je dan nog wat extra rekenen voor poeslief, die graag water drinkt, en voor een extra wasje zorgt met haar mandjes, en ook nog wat extra voor de planten in de tuin.
Die 90 m3 per jaar komt neer op 7-8 m3 per maand. In 4 maanden tijd zouden we toch op ongeveer 30 m3 verbruik moeten zitten, niet op maar een tiende daarvan!

Nu hadden we in het begin nog geen wasmachine, dus dat beïnvloedt het verbruik wel. Maar lang niet zoveel als ik verwachtte.
Het schijnt dat ongeveer 1/3 van je waterverbruik voor douchen is, ongeveer 1/4 voor toiletbezoek. Een wasmachine is goed voor ongeveer 15% van je waterverbruik.

Hoe het mogelijk is dat wij maar 3 m3 hebben verbruikt in 4 maanden, begrijp ik dus echt niet.
Toen ik de sleutel kreeg, zijn alle meterstanden genoteerd door degene die de woning opleverde. En die klopten echt. Ik (controlfreak) heb er zelfs foto's van gemaakt, en die heb ik toch nog maar eens even goed bekeken deze week. Het klopt!

Nu ben ik wel benieuwd wat het waterleveringsbedrijf gaat doen. Ik zou er niet vreemd van opkijken als ze toch eens even langs willen komen om de meter te controleren.
Ik betaal elke 3 maanden een voorschot, en ben wel benieuwd wat ze daarmee gaan doen. Ik verwacht dat ze het bedrag fors omlaag gaan doen, maar dan zet ik hem weer terug, want ik verwacht niet dat we zo weinig blijven verbruiken. En ik betaal toch liever het bedrag waaraan ik nu gewend ben, met aan het einde van het jaar een beetje geld terug, dan elk kwartaal minder betalen met een onaangename verrassing aan het einde van het jaar.

Hebben jullie enig idee wat jullie verbruik is? En klopt dat een beetje met het gemiddelde?


19 opmerkingen:

 1. Toevallig schreef ik vandaag ook over de meterstand. Wij gebruikten met ons drietjes 63m3. Het Nibud geeft ook veel hogere waarden aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ik las je blog nadat ik het mijne had geplaatst, toevallig! Netjes gedaan hoor.

   Verwijderen
 2. Twee volwassenen 31 m3 de afgelopen jaren. Ik was niet zo vaak, hang graag om te luchten wat buiten. Douchen 2x per week en water vd wasbak in de badkamer loopt onder de bak in emmers waarmee we de wc grotendeels kunnen spoelen. Die emmer onder de wasbak komt omdat de vorige bewoner zo'n rare afvoer had gemaakt, een pijpje dat naar doucheputje liep, dat hebben we gesloopt. Hopelijk wordt de hele badkamer komend jaar vernieuwd.
  We hebben wel veel planten buiten maar ook 3 regentonnen en in de zomer staat er een emmer waar ik bv water ingooi waarin ik groente heb gespoeld.
  Ik heb 25 jaar gewerkt water in de derde wereld gerelateerd en dus zeer bewust van het belang van drinkwater

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig zeg! En je werkervaring zal je zeer bewust hebben gemaakt van het belang van goed drinkwater. Ik wil ook graag regentonnen gaan plaatsen in de tuin volgend jaar.

   Verwijderen
 3. Het lijkt mij inderdaad heel weinig. Ik heb geen idee wat wij verbruiken..., maar het zal best fors wezen. Er wordt hier veel gedoucht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, buiten wonen brengt veel douchen met zich mee, dat is nu eenmaal zo.

   Verwijderen
 4. In mijn vorige huis was het gemiddeld 42,5.
  Mijn eerste jaar hier was geloof ik 38.
  Maar ik woonde er de eerste maand niet.
  En had het eerste half jaar geen vaatwasser.
  En heb geen tuin gesproeid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook geen vaatwasser. Ik heb wel eens gelezen dat je daarmee trouwens minder water zou verbruiken dan met afwassen met de hand. Ik zal het volgend jaar gaan zien of de tuin moet worden gesproeid. Ik denk er wel over om een regenton te plaatsen.

   Verwijderen
  2. Mijn vorige vaatwasser was 14 jaar oud.
   Mijn nieuwe verbruikt veel minder water.
   Ik zal na het tweede jaar wel merken of het scheelt.
   Ook had ik bij mijn vorige huis een grotere groenere tuin die om meer water vroeg.

   In je eentje verbruik je relatief meer water.
   Het is niet zo dat het verbruik helemaal verdubbeld als je met twee bent.
   Ik gebruik bv net zo veel pannen als jij om te koken, om maar wat te noemen.

   Verwijderen
  3. Klopt hoor, in je eentje wonen is in veel opzichten relatief duurder dan met z'n tweetjes. Je verbruik in gas, water en licht bijvoorbeeld, zoals je zegt, jij hebt in je eentje net zoveel afwaswater nodig als wij met 2. En wat dacht je van de verwarming? Die brandt hier voor ons tweetjes, als je alleen woont verbruik je net zoveel.

   Verwijderen
 5. Ik woon alleen en verbruik 29 m3 per jaar. Douchen doe ik niet, de douche hangt boven het bad en daarin stappen lukt me niet meer vanwege wat kwaaltjes, maar aan de wastafel wordt een mens ook schoon. Geen afwasmachine, was 2 x per week af. Toen mijn man nog leefde was het uiteraard veel meer, zeker toen hij Alzheimer kreeg en de kranen vaak uren aan liet staan; dat merkte ik pas als ik naar de badkamer ging (1e verdieping). Wassen doe ik om de andere week.
  Gasverbruik is ook laag, ik stook alleen in de woonkamer. Elk jaar krijg ik een leuk bedrag terug, het maandbedrag verlagen wil ik niet, voor het geval er ineens een echt koude lange winter komt, met elfstedentocht (dream on).
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook jij hebt mooie lage verbruikscijfers. En ik vind het verstandig hoor, om je maandbedrag niet te verlagen, liever aan het einde wat terug dan een keer (flink) moeten bijbetalen! En die Elfstedentocht, ik ben bang dat die er niet meer komt, maar dromen mag!

   Verwijderen
 6. ook ik heb pas mijn afrekening gehad....moest 2, 57 bij betalen , maar daar zat ook de nieuwe maand in.
  we hebben dit jaar ook na pas 4 jaar een nieuwe meter gekregen...denk dat de andere teveel draaide.. want de hoeveelheid water dat ik verbruikte is gehalveerd !
  verbruikte ik in 2018 n0g 110 kubmeter, dit jaar slechts 54 kubmeter.
  terwijl we nog steeds met zijn 2en hier wonen, nog steeds iedere dag douchen, nog steeds dezelfde afwasmachine hebben die ik 2 tot 3x per week aanzet, en 1 tot 2 wasjes per week draai. kortom rara hoe kan dat ?
  de tuin sproeien doe ik nooit, dit jaar alleen 1x per week nieuwe aanplant met een gieter begoten, rest moet maar flinke wordtels groeien , vind ik !
  ik heb dus dit jaar 54 kubmeter gebruikt wat bij evides 150,57 euro kost...maar ik betaalde 173,40 aan termijn bedragen...dus de nieuwe maand kost mij maar 2,57.
  de factuur is net als de factuur van het gas en licht erg ingewikkeld en verdeeld in diverse tijdzones die verschillend geprijst zijn en verschillend belast (btw was 6 % nu 9% en mijn rekening loopt van november tot november)
  en net als bij gs en licht betaal je meer aan belasting en zo dan aan eigenlijk verbruik... want zelfs als je niks verbruikt moet je betalen! vastrecht en transport en meterhuur e.d.
  nu betaal ik per maand 4,73 euro aan verbruik en wel 7,89 aan vastrecht !!! samen met precarioheffing en waterbelasting brengt dat mij op een maandbedrag van 15,40 per maand in het nieuwe jaar... ik heb het net weer verhoogd naar 17 euro, het bedrag dat ik verleden jaar betaalde.
  vind het vastrecht wel onevenredig veel !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herstel... kostte me bij evides 160,57...zat een cijfertje er naast in te drukken !

   Verwijderen
  2. Vastrecht is inderdaad in verhouding een heel groot deel van de rekening. Zuinig aan doen levert je wat dat betreft niet erg veel op. Wat me direct opvalt: je schrijft dat je met z'n tweetjes woont. Ik weet niet beter dan dat je man niet in Nederland woont, is hij inmiddels hier? Wat fijn! Of heb je een kamergenoot, of iemand die een kamer huurt of zo?

   Verwijderen
 7. Schandalig, maar ik heb echt geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar is de rekening niet zo hoog dat je er al van geschrokken bent, haha

   Verwijderen
 8. Ik kan me voorstellen dat dit wel vragen oproept bij je. Het lijkt wel erg weinig.

  BeantwoordenVerwijderen