Volgers

donderdag 23 mei 2024

Help mijn garen bloedt!

Ieks!!! Enig idee waar je naar kijkt? Mijn gootsteen in de keuken!
Gisteren had ik de yoke af van de test knit, en ik besloot om deze eerst te blocken, voordat ik verder brei. Nu maakte ik me een klein beetje zorgen, zou het paarse garen niet gaan bloeden? Voor de niet-handwerkers onder ons, dat betekent dat het kleur los laat, wat zich vervolgens hecht aan het andere garen, waardoor dat verkleurt.

Nee hoor, de Jamieson & Smith 2ply jumper weight bloedde totaal niet, maar het Hema Bamboo garen dus wel!! Ik weet zeker dat ik nog Eucalan had staan, bij mijn wasmiddel, maar het flesje is spoorloos verdwenen, dus ik gebruikte groene Biotex voor dit wasje. Ik deed het breiwerk in lauwwarm water, en haalde het er na 25 minuten uit. Maar toen ik het teiltje waarin het had gelegen leeg goot, zag ik dit. Het was in het blauwe teiltje helemaal niet opgevallen, dan had ik het er echt eerder uit gehaald.

Nou, er lijkt geen schade aangericht. Natuurlijk zie je het waarschijnlijk nauwelijks als het geel wel gepakt heeft op het donkere garen (andersom zou een drama zijn geweest!). Ik noem het paars, maar eigenlijk neigt het naar heel diep bordeauxrood, maar dan weer niet zo rood als dat het op de foto's lijkt. Hoe dan ook, een mooie kleur!

Ik vind het een leuk en duidelijk patroon tot nu toe. Maar wat mij bij het voorbeeld ook al opviel, de meerderingen tussen de patronen zijn wel erg goed zichtbaar. Ik weet niet of ik daar nou zo gelukkig van word. En ik verwacht niet dat ik die er helemaal uit geblockt krijg.

Het ligt nu te drogen, voor het eerst heb ik tussen mijn blockmatjes en mijn breiwerk een plastic zak gelegd. Die tip kwam ik ooit eens tegen bij Andrea Mowry, een ontwerpster die ontzettend leuke y.outube filmpjes maakt onder de naam I'll knit if I want to. Daarin beantwoordt ze vragen van lezers, over haar ontwerpen, haar breien en spinnen. Zeker de moeite waard om haar eens op te zoeken.|
Waarom die plastic zak? Daardoor kan het water er maar aan één kant uit, en daardoor zou het sneller drogen. Geen idee, we gaan het zien. Maar ik word wel heel blij van wat er op de matjes ligt, ik denk dat deze trui heel fijn zal dragen.

Tja, wat nu? Door mijn verplichte rust heb ik natuurlijk heel veel handwerktijd. Ik kan zitten, maar niet echt heel lang achter elkaar, dan speelt die heup weer op. Dus dan loop ik even heen en weer, of ga even liggen op de bank of op mijn bed. Ik heb nog wel wat WIP's (Work In Progress), en ik wil nu eens tijd gaan maken om mijn handwerkboek goed bij te gaan houden. 

 

Ik kreeg deze begin vorig jaar van Sanne, en zoals je ziet is 'ie echt wel in gebruik. Maar wat ik merk, is dat ik er alleen maar in schrijf, en de bandjes die om de garens zitten erin plak. En eigenlijk wil ik het gewoon wat leuker maken, meer een soort Bullet Journal idee. Daar heb ik nu alle tijd voor, dus pak ik dat maar eens op, wie weet heb ik er dan straks zo'n routine in dat ik het blijf doen als ik weer mag werken!


Nog even 2 fotootjes vanaf mijn terras. We hebben een lang terras, dat gedeeltelijk langs het huis en de schuur loopt, dan ga je een trapje af en kom je in de rest van de tuin. Nou, dat trapje af, dat zit er even niet in, maar gelukkig is er ook beplanting op en rondom ons terras. Zo kan ik toch nog een beetje van de tuin genieten. Ik kijk maar even niet voorbij dat trapje, want de tuin leeft zich uit, o.a. met enorm veel vingerhoedskruid dat werkelijk overal op komt, maar natuurlijk ook met van alles dat eigenlijk in toom moet worden gehouden. Het is even niet anders, het hele huishouden komt nu ook al op Sanne neer, dus de tuin laten we maar even gewoon haar gang gaan.






 

8 opmerkingen:

  1. oei dat was dus wel even schrikken...maar gelukkig.
    'k Ben best wel benieuwd naar het bullet journal, dus laat je over een poosje een pagina zien??
    Sterkte alles en geniet van je uitzicht vanaf het terras.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, ik laat mijn bullet journal nooit zien, dus ik weet het niet hoor. Ik ben een perfectionist, en ik kan NIET tekenen, en doe dit echt voor mij privé, maar wie weet kan ik ook hierbij wel uit mijn comfortzone komen?

      Verwijderen
  2. Zie je achteraf geen verschil als je tussentijds blockt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, uiteindelijk block je hele trui nog een keer en dan zie je er niets meer van.

      Verwijderen
  3. Oh, wat zul je geschrokken zijn, gelukkig valt het goed mee, ik had het ooit met sokken, mijn water was toen heel blauw, aan de sokken was eigenlijk weinig te zien.
    Erger was het met borduurwerk, ik had een merklap geborduurd met alleen rode DMC, die ging in lauw water, die bloedde heel erg, had ik nog nooit meegemaakt. Het was niet meer te redden en kon weggegooid worden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh vreselijk, zoveel tijd gestoken in een geborduurde merklap, om hem daarna weg te moeten gooien!!

      Verwijderen
  4. Ik drukte per ongeluk op publiceren.
    Fijn, dat je weer gewoon kunt zitten al is het niet erg lang, gelukkig heb je Sanne, die de boel op orde kan houden.
    Ik ben voorlopig wel " klaar " met breien denk ik. Mijn arm wil nog niet echt, door de zwelling zat ook af en toe een zenuw knel, wordt wel wat minder nu.
    Wat heb je trouwens prachtige rozen, hier bloeit de klimroos volop..
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat akelig dat je arm niet wil meewerken! Jarenlang geleden gaf ik het breien op, het ging echt niet meer. Tot ik rondbreinaalden zag. Ik besloot er eentje te kopen, samen met 2 bollen sokkenwol (had ook al mijn garens weggedaan), en sindsdien is breien weer een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik hoop dat het bij jou toch snel de goede kant op gaat!
      Ik zou zelf nooit een roos in mijn tuin zetten (iets met die akelige naalden) maar er staan zulke prachtige exemplaren in onze tuin, we kunnen het echt niet over ons hart verkrijgen die weg te halen.

      Verwijderen