Volgers

donderdag 4 april 2024

Lenas socken

Omdat het vest ontzettend langzaam droogt, en ik de knopen er daardoor nog niet aan heb gezet, moeten jullie nog even wachten op de foto's daarvan.
Maar in de tussentijd heb ik alweer een ander lopend project afgemaakt, de Lenas socken van Braillen Fair:


 Dit was een testknit waar ik aan meedeed. De test liep in januari, en de ontwerpster vroeg de testers om 1 sok te breien. Wat een fantastisch patroon is dit! Heel duidelijk beschreven, en met chart, dus een teltekening voor het ingebreide patroon.

Ik had vooraf een proeflapje gemaakt. Jaja, dat is bijzonder, doe ik vrijwel nooit, maar de ontwerpster gaf vooraf al aan dat dat wel heel zinvol zou zijn. Ik had met naalddikte 2,25 de juiste steekverhouding.... totdat ik de sok zelf ging breien, en de voet toch echt veel te lang werd!

Geen probleem, ik besloot eerst een tweede sok te breien, op naalddikte 2. Ik berekende hoe vaak ik het patroon dan moest breien, om aan de juiste maat te komen, en dat kwam perfect uit!

En toen kwam het breien stil te liggen....


Dit was het verschil. Aan de zool kun je het verschil nog beter zien:

Leuk hè, een patroon op de voet! 

Nu ik weer kan breien, besloot ik de te lange sok een stukje uit te halen, en dan de teen er weer aan te zetten. Dit moest eraf:


Dus steken van de voet opnemen op een naald, steken van de teen opnemen op een andere naald, draadjes doorknippen.

Dan krijg je dit. Vervolgens uithalen wat te veel gebreid is, en daarna met de kitchener stitch de teen aan de voet mazen. Ik lees vaak dat mensen het lastig vinden om de kitchener stitch te onthouden, en steeds weer een filmpje moeten kijken hoe die ook alweer moet worden gedaan. Mijn ezelsbruggetje is: RAAR.
Recht insteken, Averecht insteken, Averecht insteken, Recht insteken. En je begint met AR in de eerste steken. 

Klaar! Sanne heeft er weer een fijn paar sokken bij!


Ze moeten nog eventjes geblockt worden, doe ik zelden met sokken, maar ik denk dat het bij dit patroontje wel zinvol is.

Valt het jullie trouwens op, ik zit opeens wel in een erg roze fase 😀



2 opmerkingen:

  1. Mooie sokken, fijn dat je er zoveel verstand van hebt zodat je na een ‘“lichte operatie’ ;) toch 2 fijne sokken voor je dochter hebt. Mooi motief en mooie kleur. Roze is een mooie kleur en je hebt veel verschillende tinten, de kleur roze die je gekozen hebt vind ik ook mooi. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Het zijn inderdaad mooie tinten roze. Een kleur die vooral past bij Sanne en minder bij mij, maar vreemd genoeg blijken de roze tinten van de Love in the mist trui dan weer prima bij mij te passen.

      Verwijderen