Volgers

maandag 4 maart 2024

het is voorjaar!

Oh mensen, oh mensen, het is lente!! Dit afgelopen weekend is de natuur hier ontploft! Deze narcissen staan te stralen in een verwilderd stukje van de tuin.
We laten delen van de tuin zoveel mogelijk met rust. Er liggen stapeltjes (bak)stenen, hopen takken enzovoorts, die veilige schuilplekken en overwinteringsplaatsen vormen voor allerlei beestjes. 

Deze boom staat te stralen bij onze buren.

Naast die verwilderde plekjes in de tuin hebben we natuurlijk ook het insektenhotel dat ik vorig jaar maakte (wacht, in augustus 2022 alweer):


Het lijkt erop dat die goed dienst heeft gedaan, want wat zagen we al veel vlinders en kapoentjes (lieveheersbeestjes) in de tuin!

Hoe gaat het nu met mij, zullen jullie misschien willen weten. Nou, afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst gewerkt zonder alle braces en spalken. Heerlijk dat dat weer ging! Maar wat maar niet verbeterde, was mijn rechterheup. Daar heb ik al een half jaar pijn in, en die pijn nam alleen maar toe. Bij fibro blijft de pijn een aantal dagen of weken op een bepaalde plek zitten, dan zwakt het daar weer af, en heb je weer pijn op andere plaatsen. Het leek ook eigenlijk niet een spier te zijn waar die pijn in zat. Vanmorgen ben ik bij de huisarts langs geweest, en wat blijkt? Ik heb een slijmbeursontsteking in die heup! 
Tja, dat is een beetje het nadeel van fibro, alle pijn link ik automatisch aan fibro, en aangezien daar niets aan valt te doen, ga ik nooit naar een huisarts daarmee.
Maar omdat dit nu al zo lang speelde, ging ik dan toch maar eens langs. Eigenlijk achterstevoren, want ik verwachtte weer te worden weggestuurd met "tja, fibro, daar kunnen we niets tegen doen".
Ik heb een injectie gekregen in mijn heup, en moet een aantal dagen paracetamol en ibuprofen innemen. Ik ga maar mijn alarm op mijn telefoon instellen, want dat slikken van pillen ga ik beslist vergeten! Ik slik alleen pijnstillers bij hoofdpijn, tegen de pijn van fibro helpt het niet. 

In het najaar laten we al het afgevallen blad liggen in de tuin, pas in het voorjaar ruimen we op wat er dan nog ligt. Rondom de bamboe lag nog veel blad, kwestie van aanharken, en dan ziet het er heel anders uit:

 

Vaste planten die weer boven de grond komen krijgen het zo net even wat gemakkelijker. Van dit:
naar dit:
Hm, 2 nieuwe mini naaldboompjes, ik denk dat er een ijverig eekhoorntje dennenappeltjes had begraven, en ze is vergeten...
Enig idee wat je hier ziet? Compost!! Wacht, ik zoom wat uit, dan zie je het in de kruiwagen liggen:

Heerlijk om te zien wat er is gebeurd met ons eigen tuinafval. Ik maakte vorig jaar een zeef (wat latjes, stukjes kippengaas eraan vast, op maat van de kruiwagen). Die leg ik op de kruiwagen, en dan schep ik er compost uit 1 van de bakken op. De delen die nog niet goed zijn verteerd blijven op de zeef liggen, en gooi ik weer op 1 van de andere bakken om verder te verteren. De compost gaat over de (aangeharkte delen van) de tuin. Zo krijgen de planten voeding, die ze goed kunnen gebruiken nu ze uit hun winterstand komen.

De boeren Hortensia's, de Wisteria (Blauwe Regen) en de rozen werden gesnoeid. Deze roos hierboven was vorig jaar enorm gegroeid, maar hing helemaal over naar 1 kant. Nu is ' ie flink teruggesnoeid:

Ik wil kijken of ik hem wat rechter op kan zetten, want hij helt wel flink scheef. Onvoorstelbaar toch, dat deze over niet al te lange tijd weer volop zal staan te bloeien! 

Van handwerken is nog niets gekomen, dat wil ik deze week weer gaan oppakken. Maar wat ben ik blij dat de winter weer achter ons ligt. Natuurlijk kan het 's nachts nog wel vriezen, maar sneeuw en ook overdag temperaturen onder het vriespunt verwacht ik niet meer. Het zit hier nu helemaal dicht van de mist, maar ik hoop dat straks het zonnetje er doorheen prikt. Ik geniet van een vrije dag, en hoop vanmiddag toch nog even lekker buiten te kunnen zijn in de zon!



12 opmerkingen:

  1. Ja geweldig hè, al dat lente gebeuren.
    Sterkte met de pijn en goed idee om een "sein" in te snellen voor de pillen.
    Hartelijke groet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartelijke groet terug! Seintje blijkt te werken, was de eerste keer slikken vandaag al vergeten, haha!

      Verwijderen
  2. Wat ziet het er al lekker lenteachtig uit in je tuin.
    We zijn allemaal blij met het verbeterende weer, maar ik denk dat jij er wel het blijst (😊) mee bent!
    Vervelend dat je een slijmbeursontsteking in je heup hebt, maar gelukkig is daar wat aan te doen.
    Beterschap en geniet van je tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik ben blij dat het een slijmbeursontsteking is, daar kun je namelijk (zelfs vrij eenvoudig) weer vanaf komen!!

      Verwijderen
  3. Ai dat is pijnlijk zo'n slijmbeursontsteking, ik hoop dat de injectie snel zijn werk doet samen met de pijnstillers en dat je van die pijn snel af zult zijn. Ondertussen helpt het genieten van je mooie narcissen misschien ook een beetje. Wat wordt het al weer mooi in de tuin he? Al die vaste planten die hun neuzen weer boven de grond steken. Het is echt genieten. Hier zag ik ook al weer veel lieveheersbeestjes. Eindelijk voorjaar. Sterkte met je heup Anja. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Annemarie. Die heup komt wel goed hoor, het is iets dat behandelbaar is, en al zal dat voor anderen misschien vreemd klinken, voor mij was dat een enorme opluchting. Het is fibro en daar kunnen we niets tegen doen, is wat ik gewend ben te horen.

      Verwijderen
  4. Goed om van je te horen, ja dat is een groot nadeel, je denkt ooo ik zal wel weer wegestuurd worden met niets aan te doen. Gelukkig is er nu wel wat aan te doen, al hielp zo’n spuit (2) bij mij niet, maar een osteopaat wel :) Heerlijk het zonnetje en al wat betere temperatuur. Het tuinieren kan beginnen, heerlijk. Pas goed op jezelf en blij voor je dat het al wat beter met je gaat. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief van je Anita! Er werd ook wel verteld dat, als het niet voldoende helpt, er nog andere mogelijkheden zijn, zoals osteopaat of fysiotherapeut. Het feit dat er i.i.g. iets kan worden gedaan, is heel erg fijn!

      Verwijderen
  5. Ja, de lente is het toch wel het seizoen waar veel mensen naar uitkijken en jij vooral!
    Maar oh, wat is de natuur vroeg dit jaar; ik denk wel een maand t.o.v. normaal.
    Wij hadden gisteren hier een prachtige zonnige dag, maar vanmorgen is het behoorlijk bewolkt.
    Fijn dat je die injectie kreeg. Voor hetzelfde geld moest je het eerst maar weer een tijdje aanzien...
    Handige tip van die zeef voor de compost!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klopt hoor, de natuur loopt dit jaar een paar weken voor (en mij hoor je niet klagen, haha. Ik mocht ook een nieuwe afspraak maken voor die injectie, kon ik er me even op voorbereiden... nee, kom maar op met die prik, hoe eerder hoe sneller het herstel kan beginnen.
    Die zeef werkt heel fijn, er zitten soms toch nog best grotere stukken tussen en dat gaat weer op een andere bak om verder te vergaan tot compost. Bij jullie is er vast ook al veel te doen in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jullie hebben een heel mooi insectenhotel gemaakt! Toch leuk om zelf zoiets te maken, hè?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel erg leuk! We hebben het dakje dat er bovenop ligt gekocht, en de stro voor in de potjes ook, verder is alles van materiaal dat we in de tuin vonden of zelf al hadden (terracotta potjes).

      Verwijderen