Volgers

donderdag 1 oktober 2020

kuchschermen

Deze kwam ik ergens tegen op het wereldwijdeweb, en ik vind het een grappige tekst.

Doordat teveel mensen in ons land zich niet hebben gehouden aan bepaalde regels in verband met Covid19, lopen de cijfers veel te hard op. En dus gaan we muilkorven mondkapjes dragen. 

Verwachten jullie dat de mensen die zich niet hielden aan de regels die er waren, nu wel mondkapjes gaan dragen? Ik vrees dat dat niet gaat gebeuren.
Pas als het verplicht wordt ze te dragen in openbare ruimtes, net zoals het nu verplicht is in het OV, zal de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking zich hieraan gaan houden.

Ook op ons werk is het niet verplicht als medewerker of klant om ze te dragen, er wordt alleen met klem op aangedrongen het wél te doen, tenzij we op een plek aan het werk zijn waar we worden beschermd door kuchschermen.

Nou, die hebben ook niet altijd nut hoor. Gisteren nog, een echtpaar komt een keukenkraan kopen (dat moet kennelijk echt samen), mevrouw loopt hevig hoestend door de winkel, zonder een elleboog of hand of wat dan ook voor haar mond te houden. Ze wordt door klanten en medewerkers daarop aangesproken, maar lijkt totaal niet te begrijpen waar men het over heeft.
Bij de kassa bukt ze zich, om onder het kuchscherm door met de medewerkster te praten, en barst uit in een hevige hoestbui. Ze blijft aldoor gebukt staan, en kucht open en bloot onder het kuchscherm door. 

Gelukkig is deze kassa aan een balie, en had de medewerkster de ruimte om een meter of 2 achteruit te stappen. Een andere klant stapte op de mevrouw af, en zei haar even flink de waarheid, maar mevrouw keek nog steeds om zich heen, alsof ze echt, maar dan ook echt niet begreep, wat er nou aan de hand was.
Onvoorstelbaar toch? Ik ben benieuwd wat de komende tijd ons zal gaan brengen.

16 opmerkingen:

 1. Ik vrees, dat de komende tijd ons niet veel goeds zal brengen.
  Na de versoepeling zijn veel mensen zich weer gaan gedragen of
  er niets meer aan de hand was en naar mijn idee heeft al het
  reizen zeker ook bijgedragen aan het toenemen van de besmettingen.
  Het viel mij wel op dat er nu weer meer afstand wordt gehouden,
  maar lang niet door iedereen.Als ik dan jouw verhaal lees vraag ik
  mij af hoe je nog zo onnozel bezig kunt zijn, met hoestbuien
  hoor je toch niet in een winkel te komen!
  Ik hoop van harte voor je dat er niet weer zo'n drukke periode
  aankomt nu veel mensen weer thuis moeten werken.
  Hou het veilig,
  groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met hoestbuien hoor je inderdaad niet naar een winkel te gaan, maar met de herfst en winter in aantocht, verwacht ik dat we dat veel gaan mee maken. En dat kan dan natuurlijk toch ook gewoon een verkoudheid zijn.

   Verwijderen
 2. tja, je van de domme houden is blijkbaar ook een manier om de regels aan je laars te lappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en de mensen komen er mee weg, want omdat het niet een verplichting is maar slechts een dringend verzoek, kunnen wij niet handhaven. Raar beleid!

   Verwijderen
 3. Dat is inderdaad wel heel bijzonder, je buiten om onder een scherm door te praten en dan ook nog te hoesten... Ik snap er niets van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat om een scherm heen praten is "heel normaal", mensen grijpen voortdurend de schermen vast om ze opzij te duwen, stappen er omheen, hangen met hun hoofd er omheen enzovoorts. Vanuit een naïef denken "ik ben heus niet besmettelijk hoor, dus ik mag wel om dat scherm heen, dat hangt er voor andere mensen". Mensen staan er blijkbaar nog altijd niet bij stil dat zij zich helemaal fit kunnen voelen, en het virus dan toch bij zich kunnen dragen.

   Verwijderen
 4. Bij ons in België is een mondkapje in winkels al geruime tijd verplicht. Dat is duidelijk en iedereen houdt zich daaraan. Geen discussies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze regering durft het niet te verplichten, behalve in het OV. Gelukkig heeft onze directie vanmorgen besloten dat wijzelf verplicht zijn ze te dragen (m.u.v. achter een kuchscherm). Voor de klanten geldt die plicht niet, dus dat worden (vrees ik) weer heel vervelende discussies.

   Verwijderen
 5. Het hele mondkapjesverhaal blijft verwarrend.
  RIVM blijft er nog steeds bij dat het niet zinvol is.

  Heb gisteren bij de supermarkt toch maar een pakje gekocht, winkels stellen ze hier de één na de ander verplicht, maar ik kom toch al bijna nergens meer.

  En zo'n vrouw snap je inderdaad niet.
  Wat jij in je werk mee maakt heb ik gelukkig nog nergens gezien.
  Op de horde duitsers na die op hun nationale feestdagen en mass hier in de supermarkt hun boodschappen komen doen en zich nergens aan houden.
  Toen heb ik de paniek gevoeld die jullie moeten voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou de verspreiding van het virus wel tegen houden, het gaat er niet om dat je niet besmet raakt, maar als je besmet bent (zonder dat zelf te weten) verspreidt je het tenminste niet. Dus wij gaan ze dragen om te voorkomen dat wij onze klanten zouden besmetten. Helaas mogen wij niet van onze klanten verlangen, dat zij ze dragen, om te voorkomen dat wij besmet raken. Wij zijn ook weer alle avonden open, de jeugd die 's avonds de vakken vult is blij dat ze weer wat centjes verdienen, maar zouden liever vullen terwijl de winkel dicht is, en de klanten niet aan alle kanten over ze heen en voor ze langs producten grijpen.

   Verwijderen
  2. Sinds gisteren zie ik op fb van de ene na de andere winkel in ons stadje meldingen dat je niet meer naar binnen mag zonder.

   Verwijderen
 6. Ja dat plaatje kwam ik vanochtend ook tegen...ik vind hem geweldig.
  Vanochtend heb ik boodschappen gedaan (J...o) en alle personeel en op 3 klanten na, die dus ècht opvielen, had iedereen een mondkapje op)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop echt dat het nu bij de grote meerderheid van de Nederlanders door gaat dringen, dat het een kleine moeite is om te doen, om (nog) erger te voorkomen. Want dat we in een ikke-ikke-ikke maatschappij leven is me sinds maart helaas wel heel duidelijk geworden. Gewoon respect hebben voor je medemens is toch niet zoveel gevraagd?!

   Verwijderen
  2. Eerlijk gezegd hoop ik dat Nederland weer gauw met beide beentjes op de grond komt, want het slaat volkomen door.
   Als je de cijfers een beetje verder onderzoekt, dan klopt er geen hout van.
   Er worden appels met peren vergeleken, oude gegevens als nieuw gebracht en verkeerd opgeteld.
   Zo had Overijssel opeens meer dan honderd nieuwe overlijdens en het bleek niet de helft te zijn.
   De media blaast alles op met tegenstrijdige berichten.
   En steeds meer mensen gaan psychisch kapot.

   Ik geloof nog steeds niet in het nut van mondkapjes.
   En dat heeft niets met ikke ikke ikke te maken, maar met het feit dat er nog steeds geen enkel bewijs is dat het helpt, en ook het RIVM nog steeds aangeeft dat het nutteloos is.
   Ook komen er steeds meer berichten van artsen die het afraden.
   En niet alleen in Nederland.
   Ik heb ze nu wel bij me, maar dat is puur uit angst voor escalatie.

   Verwijderen
  3. Marlien, ik respecteer ieders mening, maar ben het in deze niet met je eens. Ik ken 2 jonge mensen, beiden behoorlijk ziek door Corona, al bijna 2 weken, en in alle overzichten staat dat er in hun gemeente nog altijd geen besmetting heeft plaatsgevonden. Dit is een voorbeeld van de media die niets opblaast, integendeel. En dit is een concreet voorbeeld van mensen die ik ken, niet " ik heb gehoord dat...", of "ze zeggen dat...".
   Jij gelooft niet in het nut van mondkapjes, prima, dat staat je vrij. Maar het RIVM geeft NIET aan dat het nutteloos is, en bovendien, voorkomen is beter dan genezen. Dit is een nieuw virus wat in korte tijd de hele wereld in z'n greep heeft gekregen. Al wordt er over de hele wereld onderzoek naar gedaan, er is gewoon te weinig kennis over het virus, om met zekerheid te kunnen zeggen wat wel/niet helpt.
   Naar mijn mening getuigt het van respect voor je medemens als je uit voorzorg afstand neemt en maatregelen neemt die misschien niet leuk zijn, maar hopelijk wel doeltreffend.
   Kijk jij liever over een jaar (of 2) terug, met de conclusie: waren we allemaal maar voorzichtiger geweest, hadden we maar afstand gehouden en een mondkapje gedragen, dan waren we nu met z'n allen er beter aan toe geweest? Ik niet.
   Denk je dat Trump blij is, nu hij zijn verkiezingscampagne gehinderd ziet door het virus? Hij zat er echt niet op te wachten om besmet te raken, en toch gebeurt het.
   Ik wil hier niets mee afdoen aan de psychische kant, ik begrijp dat dit voor jou, en velen met je, psychisch enorm zwaar is. En dat is gewoon KL.TE!

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen