Volgers

zondag 14 juli 2019

Feest in het dorp

Eerst een stukje geschiedenis: in vroeger tijden bestonden de huidige provincies uit dingspelen. Een dingspel is een rechtsgebied. Elk dingspel vaardigde 4 etten af naar de etstoel, die samen met de drost het gebied bestuurden en recht spraken.
Drenthe omvatte aanvankelijk 3 dingspelen (de naam Drenthe is afgeleid van dat cijfer 3), maar uiteindelijk werden het er 6. De vlag van Drenthe bevat daarom 6 sterren:
Ons dorp is 1 van 8 kernen, die in vroeger tijden 1 dingspel vormden, Zuidenveld. En elk jaar wordt er feest gevierd, in 1 van die kernen. Dit jaar is ons dorp aan de beurt.
Helaas werkte het weer de afgelopen dagen niet erg mee, maar dat deed niets af aan de feestvreugde.
Er was voor elk wat wils, het begon woensdag met een wedstrijd kruisboogschieten (in ons dorp is er een zeer actieve vereniging van deze sport), en de jurering van de tuinen. Want in (vrijwel) alle straten in ons dorp waren de bewoners druk bezig geweest met het versieren van hun tuinen, in bepaalde thema's.
Nu noemt ons dorp zich kunstenaarsdorp, al sinds de tijd dat Van Gogh in ons dorp verbleef en schilderde. We hebben zelfs een wandelpad dat Van Goghpad heet, waar hij daadwerkelijk heeft gewandeld en geschilderd.
Er zijn meermalen per jaar leuke activiteiten die te maken hebben met schilderen, dus het was niet zo vreemd dat het overall thema Zweeloo uit de kunst heet. Maar kunst is natuurlijk meer dan alleen schilderen. Ook muziek vormde in veel straten het thema.
Niet alleen de tuinen waren versierd en verlicht, ook langs de straten was er veel werk gemaakt om alles mooi te versieren. Elke kern heeft een boog gemaakt, die over de straten staan. 
Dit is de winnende boog:
Terechte winnaar! 
Deze muzikant is gemaakt uit 700 pallets! En is maar liefst 9 meter hoog!
Wat een werk hebben ze daaraan gehad!
Maar ook deze boog mag er wezen. Hier is huiskamercafé Perkaan uit Wezup nagebouwd. Daar werden in 1969 foto-opnames gemaakt, voor de hoes van het album Old times Good times van Cuby & the Blizzards. De foto die aanvankelijk was uitgekozen, kwam, door persoonlijk ingrijpen van de toenmalig burgemeester, niet op de hoes te staan. Op de foto van de hoes staan een aantal lokale boeren, die al aardig wat biertjes op hadden. Maar de foto die aanvankelijk was uitgekozen werd genomen op het moment dat een naakte danseres op de tafel sprong. 
In het nagebouwde cafe is het tafereel van de verboden foto nagebouwd, en wordt muziek gedraaid van Cuby& the Blizzards.
De verboden foto werd overigens uiteindelijk 8 jaar later wel gebruikt op de hoes van het album Appleknockers Flophouse, en daar duiden de appel op de boog, en de songtekst op het witte vlak van de poort op.

Er werden deze week nog veel meer activiteiten georganiseerd, zowel voor de kinderen als de ouderen in het dorp, spellen- en sportwedstrijden (vandaag de hele dag op de manege dressuur, springen, tuigpaarden, polocrosse, bixie-wedstrijden, Welsh en schapenkeuring), er is een cross-triatlon, klaverjassen en een seniorenprogramma, er zijn feestavonden met muziek, en gisteren en vanavond is er een lichtroute.
Die reden wij gisterenavond. Gewacht tot het donker was, want dan zie je alle verlichting natuurlijk het beste. De route was maar liefst 18 kilometer lang, en dat is heel wat, voor een heel klein dorpje! Maar we zigzagden dan ook door alle straatjes van het dorp. Wat een werk hebben mensen ervan gemaakt, wat ontzettend leuk om te zien! De route stond keurig aangegeven met bordjes, maar het was gewoon je voorganger volgen, want natuurlijk was het een lange stoet van auto's en fietsers die de route volgden.

Mocht je in de buurt wonen of op vakantie zijn, is het zeker een aanrader om langs te komen. 
Ook overdag is het een leuke route van 18 kilometer, zowel met de auto als met de fiets leuk om te rijden. Leuk en gratis uitje tijdens een bewolkte dag in Drenthe. Veel plezier!8 opmerkingen:

 1. Geweldig, die reuze muzikant is wel heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon zonde als die gitarist weer afgebroken moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Vaak wordt straatversiering en -verlichting weer verkocht, maar dat lijkt me hierbij niet mogelijk. Misschien dat het hout gebruikt gaat worden voor het Paasvuur volgend jaar? Ik heb er nog niets over gelezen wat ze gaan doen.

   Verwijderen
  2. Het zou een prachtige toegangspoort voor een vakantiepark kunnen zijn

   Verwijderen
  3. Dat is zeker zo! En dat hebben we in het dorp, wie weet wordt hij daar gezet. Ik kan me niet voorstellen dat het op de brandstapel gaat!

   Verwijderen
 3. Ik vind het altijd weer leuk om te zien hoe mensen warmlopen voor dergelijke feesten en er moeite en tijd insteken! Dat is toch wel heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook, het dorp is heel actief in dit soort dingen. Er is echt maanden aan gewerkt.

   Verwijderen