Volgers

donderdag 11 april 2019

Echoes from a Transylvanian Forest

Schandalig, hoe ik jullie verwaarloos!
Vorig jaar zat ik in een flow van (vrijwel) elke dag een berichtje, dit jaar lijkt er gewoon geen tijd over te blijven voor het bloggen.
Nou, ga ik jullie nu maar bombarderen met foto's, want de Echoes from a Transylvanian Forest sokken zijn klaar!
Tja, ik verzin die namen niet hoor. Het is een prachtig patroon, ik heb al heel veel verschillende kleurcombinaties langs zien komen, en allemaal even mooi.
Deze bolletjes koos mijn dochter zaterdag overdag (bij daglicht) uit. Ik moest die dag werken, maar 's avonds zou ik dan gelijk aan de slag kunnen.
In het echt zijn deze kleuren een prachtige combi, maar toen ik zondagochtend een foto maakte, zag ik dat de kleuren op de foto niet goed te onderscheiden zijn. Dan wordt het lastig de patronen te controleren voor de moderators, zeg maar de wedstrijdleiding.
Je mag overgaan naar een andere kleur, mits je dat na een heel patroon doet.
Ik breide 4 patronen in het eerste garen, en pakte er toen dit garen bij:
Ik breide de rest van eerste sok plus de hele tweede sok met deze combi:
Daarmee is het patroon duidelijk zichtbaar.
Het patroon was L, en zou geschikt voor schoenmaat 43-45. Nou, dat viel anders uit, ik blijk de sokken uitstekend te passen!
Hier moest nog de teen aan de eerste sok gebreid.
Hm, ik baalde wel, als ik had geweten dat de sokken mij zouden passen, was ik met het 2e garen opnieuw begonnen. Nu ik dacht dat de sokken veel te groot zouden worden, en ik ze uiteindelijk dus weer helemaal zou uittrekken, besloot ik verder te breien, zodat ik de sokken op tijd af zou hebben, om door te mogen gaan naar de volgende ronde.
Jullie zien het, ze zijn klaar!

Een uurtje geleden de mail verstuurd, en mijn antwoord kwam heel snel: ze zijn goedgekeurd, ik ben door naar ronde 3!
Wie had dat gedacht?! Ik niet, het is het eerste jaar dat ik mee doe aan Sock Madness, en ik had niet verwacht me te plaatsen in een team, en als dat wel zou lukken, dat ik er dan bij de eerste ronde gelijk uit zou liggen.
Ik brei vrij snel, dat weet ik, maar ja, ik heb ook nog een baan en een huishouden en een tuin enz.
Het patroon werd verstuurd van vrijdag- op zaterdagnacht. Toen ik 's morgens mijn mail checkte, zag ik dat. Hm, ik moest zaterdag werken. Ik kon dus pas 's avonds aan het breien beginnen.
Dat leek me geen goede start, want heel veel mensen zijn natuurlijk het hele weekend vrij, en die zouden op zaterdag al heel veel kunnen breien.
Gelukkig was ik zondag wel vrij, toen heb ik heerlijk wat steekjes kunnen breien, zelfs een tijdje buiten in de zon!

Maandag weer gewoon aan het werk, maar ik was al een eind opgeschoten, de eerste sok was al af en van de tweede sok had ik ook al het been gebreid. 's Avonds de hiel van de 2e sok gebreid, dinsdagavond de voet voor het grootste gedeelte, en vanavond het laatste deel van de voet, en de teen gebreid.

Foto's gemaakt (bij kunstlicht uiteraard, ik zal later deze week proberen bij daglicht foto's te maken).
De foto's op mijn projectpagina gezet, en toen de mail naar de moderators. Daarin meld je dat je sokken klaar zijn, en dan worden alle foto's op je projectpagina kritisch bekeken, om te zien of je wel aan alle vereisten voldoet. Dat waren bij deze sok bijvoorbeeld minimaal 4x het patroon breien in het been en minimaal 4x in de voet; de minderingen aan de zijkanten van de voeten moeten op een bepaalde manier gebeuren, zodat je aan de zijkanten een lijn krijgt lopen in de hoofdkleur.
Hier kun je dat goed zien. En verder moeten de sokken natuurlijk bepaalde minimale maten hebben, moesten in dit geval de boorden, hielen en tenen in de hoofdkleur gebreid worden, enz.

En wat denk je? Binnen 10 minuten kreeg ik een mail terug, met felicitaties omdat ik door ben naar ronde 3! En als bijlage een bonuspatroon.
Dat is leuk bedacht vind ik. Want de snelle breisters zijn nu al klaar met hun sokken, maar de wedstrijd loopt nog een aardige tijd door. Volgens de countdown klok nog 9 dagen en ruim 1 uur.
En dan zitten de snelle breisters al die tijd te wachten op de volgende ronde, met een nieuw patroon.

Het kan gebeuren dat de volgende ronde toch eerder begint, want in deze ronde mogen er per team maximaal 30 mensen door naar de volgende ronde. Als dat gebeurt voordat de countdown klok op nul staat, is deze wedstrijdronde afgesloten, en volgt een volgende patroon.
Maar het zal nog wel even duren. Er zijn op dit moment 276 gefinisht, er zijn nog 504 plaatsen te verdelen.

Nou vooruit, nog 1 laatste foto van dit paar sokken:

Ik ga deze sokken wel weer uittrekken, misschien helemaal, misschien gedeeltelijk.
Uiteraard wil beide benen in dezelfde kleur, maar ik denk dat ik ook wel met andere kleuren wil werken. Voor de foto's zijn dit duidelijk contrasterende kleuren, maar oranje met zachtblauw is nou niet een combinatie die ik in mijn kleding draag, dus deze sokken zouden nergens bij passen.

We gaan het allemaal wel zien, nadat Sock Madness is afgelopen.
Ik wil tot die tijd de sokken die ik gebreid heb laten zoals ze zijn, dat gaat aan het einde een heel aparte foto opleveren. Want dit paar hier boven is niet identiek (wat ik wel wil bij mijn sokken), en datzelfde geldt ook voor de sokken in de eerste ronde):
Als het zo door gaat wordt dat een hele bijzondere foto!

12 opmerkingen:

 1. Mooi patroon!

  En een goed teken toch dat je weinig tijd hebt om te bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je gaat deze wedstrijd gewoon winnen!! ik zit nog steeds met open mond te kijken hoe je sokken breit, de snelheid, de diversiteit, ff uithalen en weer opnieuw beginnen, en dat allemaal in een veel beperkter tijd dan anderen hebben.
  Ik ben ooit begonnen aan een sok, met hulp van een buurvrouw die ook in jouw tempo breide, maar verder dan tot de hiel is het nooit gelukt. Ik hou het maar bij Moebiusshawls haken, dat lukt me beter.
  Veel succes en plezier bij het breien
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, nou dank je, maar winnen ga ik echt niet hoor. Daar doe ik ook helemaal niet voor mee, ik wil gewoon uit mijn comfortzone, eens andere sokken breien dan die ik normaal gesproken brei. En dat is supergoed gelukt tot nu toe! Dit laatste patroon ga ik zeker vaker gebruiken in de toekomst, ook ideaal voor het gebruiken van restjes, en ik houd nu eenmaal van breien met meer kleuren.
   Shawls vind ik prachtig, zeker Moebiusshawls, maar aangezien dochter en ik die zelden dragen, waag ik me daar niet te vaak aan.

   Verwijderen
 3. Waar haal je de moed vandaan om die mooie sokken weer te
  gaan uittrekken? Op deze manier brei je ze misschien wel 3 keer.
  Maar ja, jij hebt met breien letterlijk de sokken erin.
  Hoe breit de Durable? Mooie kleuren heb je gebruikt.
  Gr. Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, daar heb ik helemaal geen moed voor nodig. Sokken breien vind ik ontzettend leuk om te doen, en dit patroon roetst echt van je naalden af. En ja, dan brei ik ze 3 keer, geeft toch niks? Heb ik gewoon 3 keer plezier van hetzelfde garen! Lekker goedkoop, haha.
   De Durable voelt erg prettig aan, zowel in de hand als aan de voet, en het is natuurlijk afwachten hoe de slijtvastheid is, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Helaas is het weinig getwijnd, waardoor je vrij gemakkelijk in de draad steekt. Voor mij geen probleem, maar voor een beginnend breister/haakster toch wel een dingetje om rekening mee te houden.

   Verwijderen
 4. Wat een ontzettende leuke wedstrijd om aan mee te doen. En ik vind het patroon heel mooi. Inspirerend hoor en knap hoe snel je de sokken breit. Ik kijk alweer uit naar het volgende bericht over de sokken.
  Fijn weekend. Marie-Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, het volgende bericht zal nog wel even op zich laten duren, want deze ronde kan nog 6 dagen duren. Daarna komen de specificaties voor de volgende ronde, en dan binnen 48 uur daarna het patroon. Aangezien het volgend weekend ook voor de moderators Pasen is, kan het zomaar zijn dat ze ervoor kiezen om het patroon pas na Pasen uit te brengen, zodat zij en hun gezinnen kunnen genieten van een rustige Pasen.

   Het is echt een ontzettend leuke wedstrijd om mee te doen. Het voelt helemaal niet als een wedstrijd, iedereen helpt elkaar, als je ergens niet uitkomt en je stelt een vraag krijg je in no time allerlei tips en adviezen, en ook al blijft er uiteindelijk maar 1 deelnemer per team over, de teamleden zien elkaar niet als concurrenten, maar als team-maatjes, het is echt superleuk hoe mensen van over de hele wereld zo met elkaar in contact komen. Naast de inspirerende patronen was dit mijn tweede reden om me op te geven, ik las de afgelopen jaren regelmatig over die contacten, en dat leek me erg leuk om eens mee te maken. Het bevalt me heel erg goed!

   Verwijderen
 5. owwwwww ik vind dat oranje en lichtblauw prachtig!!!!! als ik sokken draag dan maar een paar bijzondere! wat een leuk patroontje zeg!maar inbreien is absoluut mijn ding niet jammer genoeg..het blijft trekken en met gaatjes bij de overgang naar een andere kleur dus laat ik dat maar aan experts zoals jij over !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ieder z'n ding. Ik vind dit nou juist de leukste techniek die ik ken bij sokken breien. Het lace breien (we noemden dat vroeger in Nl trouwens gewoon ajour breien), daar had ik nooit wat mee. Maar nu heb ik 2 paar sokken gebreid, met lace, en ik heb de smaak te pakken! Naast het contact met andere Ravellers was dit de 2e reden om mee te doen, uit mijn comfortzone van alleen maar rechte steken op 1 rondbreinaald, vanaf de teen naar boord, met liefst meerdere kleurtjes. ongeacht hoe ver ik ga komen in de wedstrijd, is mijn missie al volop geslaagd.

   Een tip voor als je toch nog eens wilt inbreien: brei binnenste buiten. Als je sokken binnenste buiten breit, dan zorg je er automatisch voor dat de draadjes tussen de steken ietsje langer worden, en allemaal van gelijke lengte, en dat voorkomt het trekken. De gaatjes tussen de overgangen kun je heel simpel voorkomen, door de draadjes om elkaar heen te slaan.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Het valt op het moment nogal mee met de productie hoor, de afgelopen week nauwelijks een handwerkje in de handen gehad. Maar breien is voor mij pure ontspanning, dus ik kijk uit naar het volgende patroon.

   Verwijderen