Volgers

woensdag 3 april 2019

Demogorgon's Lair

Het verhaal van de Demogorgon's Lair. Ja sorry, ik heb de naam niet bedacht, maar zo heten de sokken uit de eerste ronde van de Sock Madness.
Leuk, een lace-patroon! Oh, allebei de sokken hebben een ander patroon. Hm, niet echt mijn ding, ik houd van 2 identiek gelijke sokken. Maar, ik doe mee aan Sock Madness om nieuwe dingen te leren, en wat een leuke bonus om 2 verschillende lace-patronen te kunnen uitproberen!

Ik ging voortvarend van start. En breide 3,5 keer het patroon. Toen zag ik een foto voorbij komen, van iemand die zich af vroeg of ze het wel goed deed. Ik dacht nog even: ja, het ziet er precies zo uit als bij mij! Maar toen kreeg ze het antwoord dat dit niet klopte! Het patroontje wat je boven in de bovenste foto ziet, is anders dan zou moeten. Maar wat ik dan verkeerd deed? Geen flauw idee!
Ook diverse Ravellers gingen op zoek naar wat er mis ging, en kwamen er niet uit. Uiteindelijk kwam ik er toch achter, weer zo'n dingetje wat je krijgt als je linkshandig bent maar rechtshandig breit!
Ik sla de draad anders om dan je moet doen om het juiste patroon te krijgen.
Afijn, ik trok de sok weer uit, en na heel veel pogingen lukte het me eindelijk om de steken op de juiste manier te breien. Ik vond het een erg leuk patroon om te breien. Maar tjonge, wat een grote sok werd het! Ik keek keer op keer het patroon na, ja hoor, het stond er echt: minimaal 5 keer het patroon breien.
Waarom maakten mijn hersenen daar nou van: 5 x voor de voet EN 5 x voor het been? Want er werd bedoeld: minimaal 5 x het patroon breien voor de HELE SOK!!!
Een hele week had ik letterlijk geen steek gebreid. Simpelweg geen tijd gehad. Afgelopen zaterdagmiddag pakte ik mijn breiwerk weer op. Ik bekeek de sok eens goed Serieus? Ik weet het, ik heb kleine voetjes met mijn maatje 35, maar dit werden toch wel erg grote sokken. En toen viel opeens het kwartje. Ik had toen al wel 8 patronen gebreid. Ik vroeg van de moderators toestemming om het boord eraan te gaan breien. In het patroon is niet voorgeschreven hoeveel van de patronen aan de voet of het been moeten zitten, dus dat werd toegestaan.
Zaterdagavond ging ik eerst maar eens mijn rechter sok breien. En dat ging verbazingwekkend snel. Ik heb die avond de hele sok gebreid, met uitzondering van het boord en de hiel.
Zondagochtend heb ik aan beide sokken de boorden gebreid, en daarna de hielen. Dit is namelijk een hiel die je er later in breit. Niet helemaal mijn dingetje, het breit heel gemakkelijk, maar ik vind de hiel er niet zo mooi uit zien. Dat heb ik dan ook weer mooi geleerd!

Op de foto verder omhoog waar  je die zwarte draad ziet zitten, dat is hoe je tijdelijk een draadje plaatst, de sok eerst verder af breit, en dan de hiel gaat breien. Je haalt het draadje eruit, zet de steken op de naald, en dan kun je de hiel gaan breien. In dit geval met minderingen die elk een andere kant op gingen:
Zondagmiddag scheen het zonnetje heerlijk, en kon ik duidelijke foto's maken. Ingestuurd, en ja hoor:
goedgekeurd!! En zo ben ik tegen al mijn verwachtingen in, door naar de tweede ronde.
Ik had niet eens gekeken of er nog een plek te verdienen was in mijn team, als je een hele week niet breit tijdens de Sock Madness, lig je er normaliter echt uit.

Nu heb ik dus een rechter sok, die te groot is voor mij en mijn dochter, omdat die een maat 39-40 is, en een linker sok die alleen een clown met van die grote flapschoenen zal passen, haha:
Maar ik doe niet mee om perfect passende sokken te krijgen, ik doe mee voor de gezelligheid en om (voor mij) nieuwe technieken te leren. Andere manieren van sokken en hielen breien, lace-patronen, kabels, met kraaltjes en ga zo maar door. En dat is tot nu toe prima gelukt!
Deze sokken ga ik uiteindelijk uithalen. En dan brei ik er een nieuw paar sokken mee, waarschijnlijk wel met 1 van de patroontjes die ik in deze sokken heb gebreid.

Hoe gaat die wedstrijd in zijn werk? Elk team heeft 40 leden (1 team begon met 37, omdat er nu eenmaal 1037 mensen (25x40 + 37) zich hadden geplaatst voor de wedstrijd).
In de eerste ronde gaan er van elk team 36 mensen door. In de 2e ronde zijn dat er 30, 3e ronde 20, 4e ronde 10, 5e ronde 5 en na de 6e ronde blijft er van elk team 1 persoon over, die in de 7e ronde het opneemt tegen alle andere leden die nog over zijn van hun team. En daar komt dan de winnaar uit!

Nu is het wachten tot de deadline is bereikt. Dat is aanstaande donderdag. Tenzij vóór die dag alle plaatsen voor de 3e ronde al zijn vergeven. Dan kunnen de moderators beslissen om al eerder te starten met de 3e ronde.
Daar ziet het niet naar uit. Nu nog ruim 12 uur te gaan, en er zijn nog 15 plaatsen te verdelen.
In 1 groep zijn er nog maar 28 mensen klaar, van de andere 12 uit dat team kunnen er zich dus nog 8 plaatsen voor de volgende ronde, mits hun sokken op tijd klaar en goedgekeurd zijn.
Er gaan in principe 26 x 30 = 780 mensen door naar ronde 2, maar misschien dus nog wat minder.

Op een bepaald moment worden de specs bekend gemaakt, dat zijn de specificaties zoals wat voor soort garen je nodig hebt, eventuele attributen zoals een haaknaald (hadden we nodig bij dit laatste paar voor het opzetten van de steken), of bijvoorbeeld kraaltjes.
Binnen 48 uur na het publiceren van de specs komt het patroon uit. En dan gaat de volgende ronde van start. Madness? Yep, zeker, maar zo ontzettend leuk!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten