Volgers

dinsdag 15 januari 2019

Sokken breien vanaf de teen naar het boord

Eerder deze week vroeg Purperpol mij hoe ik mijn sokken brei. Al eerder werd deze vraag aan mij gesteld, en ik besloot om maar eens een "patroon" te geven van hoe ik ze brei.

Allereerst: ik brei mijn sokken altijd 2 tegelijk op 1 rondbreinaald, vanaf de teen naar het boord.
Waarom ik dat zo doe? Om een aantal redenen:
- Ik brei op een rondbreinaald omdat ik daarmee mijn polsen niet belast.
Breien op de ouderwetse rechte naalden met knop kan ik slechts een korte tijd achter elkaar (10 minuten ongeveer), doe ik het te lang achter elkaar, dan is dit een overbelasting voor mijn polsen (door de bewegingen en door het gewicht dat aan de breinaalden komt te hangen). Breien met 4 of 5 sokkennaalden (dat zijn die naalden zonder knop) is een manier waarbij de spieren in mijn handen en polsen binnen de kortste keren verkrampen, dus voor mij geen optie.
De fysieke problemen die ik hier noem, worden veroorzaakt door fibromyalgie.
Ik heb lange tijd gedacht dat ik nooit meer zou kunnen breien, totdat ik de rondbreinaald ontdekte.
Wat ben ik blij dat ik die een keer besloot uit te proberen!
- Ik brei altijd 2 sokken tegelijk om 2 redenen:
* omdat ik wil dat de sokken identiek aan elkaar zijn (je kunt ze best wel na elkaar breien, maar dan zit je, naar mijn mening, eindeloos te tellen, hoeveel toeren je hebt gebreid in de voet, en in het been)
* om geen last te krijgen van SSS (SSS staat voor Second Sock Syndrom). Veel mensen overkomt dit. Je hebt 1 sok gebreid, helemaal leuk, maar zucht, nu moet je dus nog een keer exact hetzelfde gaan breien! Terwijl je eigenlijk allang weer een nieuw project in je hoofd hebt, waaraan je zou willen beginnen. En dan belandt die enkele sok ergens in een hoek van een kast of je zit met tegenzin die tweede sok te breien. Dat voorkom je door ze tegelijkertijd te breien, is sok 1 klaar is ook sok 2 klaar!
- Ik brei mijn sokken altijd vanaf de teen naar het boord om 2 redenen:
* door vanaf de teen te breien, heb je geen naad bij de tenen. Dat vond ik vroeger zo akelig aan de sokken die mijn moeder voor mij had gebreid, dat randje bij je teen. Dat zit gewoon niet lekker!
* ik kom nooit garen tekort. Als je vanaf het boord begint, is het tot het einde van de sokken spannend of je wel gaat uitkomen met je garen. Nu heb ik een kleine voet (maat 35), dus ik zal niet gauw tekort komen, maar ik brei voor mijn plezier en ontspanning, dan wil ik niet "in de stress zitten" tijdens het breien, of ik wel of niet ga uitkomen.
Het valt mij vaak op bij sokken die gebreid zijn vanaf het boord, met zelf-strepend garen,dat je een verschil ziet bij de tenen. Toch blijkbaar net 1 toer meer gebreid in 1 sok, of misschien gewoon net de draad ietsje strakker getrokken bij 1 sok, en je eindigt opeens met een gele en een rode teen of zoiets.
Tja, het zal veel mensen niet boeien, maar mij zou het storen (kwestie van Maagd als sterrenbeeld, een PietjePrecies).
Met een bol sokkenwol van 100 gram (of 2 bolletjes van elk 50 gram) kun je in principe een paar sokken breien tot maat 46. Maar ja, toch vervelend als je aan het einde dan net niet genoeg hebt voor de grote teen! Als je vanaf de teen breit, kom je nooit garen tekort. Je maakt het been van de sok gewoon zo lang als het garen reikt (of korter als je zoals ik kleine voeten hebt en geen kniekousen wilt breien).
Ik gebruik graag zelf-strepende sokkenwol. Zo krijg je veelkleurige sokken, zonder steeds te moeten aan- en afhechten (maar eerlijk gezegd vind ik dat laatste helemaal niet zo'n probleem hoor, ik brei graag sokken met restjes garens, dan krijg je zo'n zelfde streep-effect; alle sokken die je hier ziet, heb ik gebreid met restjes garen, dus alle streepjes en dergelijke heb ik zelf gemaakt).
Omdat ik mijn sokken identiek wil hebben, haal ik eerst ongeveer de helft van de bol eruit, en ga dan op zoek naar identiek verloop van het garen (maar om het eenvoudiger te houden, kun je natuurlijk ook gewoon effen garen gebruiken).

Zo, nu heb ik hier al een heel verhaal geschreven waarom ik mijn sokken op een bepaalde manier brei, maar eigenlijk zou ik vertellen hoe ik ze brei. Zal ik dat dan maar in een apart berichtje vertellen? Dan kun je dat berichtje eventueel opslaan of uitprinten als je ook eens een keer sokken wilt breien zoals ik ze brei.
Wordt vervolgd dus...

9 opmerkingen:

 1. Ik Wacht rustig op het vervolg😊.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedendag, ik zou ook heel graag het patroon willen weten omneen sok vanaf de teen te breien

   Verwijderen
  2. Dat staat in het bericht hierna. Mocht je er niet uit komen, laat het even weten, wie weet kan ik je helpen. Succes en vooral veel plezier ermee!

   Verwijderen
 2. dat inbreien doe ik je niet na... dat is iets wat ik nooit goed kan.. ik maasde vroeger alles op truien.. en omdat op sokken te doen , daar denk ik gewoon niet aan, maar zo'n bloempje of paddestoel geeft wel iets heel liefs aan een sok !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind inbreien misschien wel het leukste aan breien, hihi. Mijn moeder vond het ook vreselijk en maasde alles. Wat was ze blij toen ik inbreien leuk bleek te vinden, mocht ik die delen voor haar breien! En zo'n bloemetje of zo op het been van een sok is heel makkelijk te mazen. Vrolijkt de boel leuk op, vind ik.

   Verwijderen
 3. Lieve leuk leven breier, hoe kom ik bij het vervolg???

  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klik onderaan op "nieuwere post" en dan kom je bij het vervolg.
   Veel plezier als je gaat sokken breien, pas op, het is verslavend!

   Verwijderen