Hm, daar denk ik nog even over na. Uittrekken moest ik het toch wel, want ik vond het veel te wijd worden. Het patroon heeft een wijdvallend model, maar er is toch echt een verschil tussen wijdvallend en hobbezak, haha.
Ik vind het altijd weer leuk als er nieuwe lezers bij komen, zeker als ze ook actief mee doen. Vandaag kreeg ik van zo'n nieuwe lezer een leuke vraag (nogmaals hartelijk welkom Ike!).
Namelijk of ik een patroon had van het vest dat ik breide voor mijn dochter.
Ik heb al geantwoord, maar ook beloofd er een blogje aan te wijden, bij deze!
Ik gebruik patronen uitsluitend als leidraad. Als ik een garen heb kijk ik naar de stekenverhouding, en zoek dan een patroon op, met een vergelijkbare stekenverhouding. Zo weet ik hoeveel steken ik voor een dergelijk model op moet zetten. En dan brei ik verder naar mijn eigen idee.
Voor het vest van mijn dochter breide ik een proeflapje met de naalden waarmee ik het vest wilde breien. Zo kon ik opmeten wat de stekenverhouding is.
Vervolgens zocht ik een vest op wat gebreid is met een zelfde stekenverhouding. Op Ravelry is dat heel eenvoudig zoeken, je kunt namelijk allerlei criteria aanvinken, waaraan het gezochte patroon moet voldoen, onder andere de stekenverhouding kun je dan invullen.
Vervolgens heb ik gekeken hoeveel steken er moesten worden opgezet voor de voorpanden en voor het rugpand. Die aantallen heb ik bij elkaar opgeteld, en zo wist ik hoeveel steken ik moest opzetten.
Nu worden er bij losse panden altijd extra steken berekend in verband met het aan elkaar naaien van de panden (daarbij verlies je een enkele steek in de breedte). Als je op een dunne naald breit, zou je daarom een paar steken minder kunnen opzetten.
Ik heb opgezet in boordsteek, ging daarna over in tricotsteek. Ik heb opgemeten bij mijn dochter hoe lang het vest moest zijn, vanaf de oksel naar beneden gemeten, en toen ik die lengte had bereikt, heb ik het breiwerk apart verder gebreid in 3 delen. Door de steken die ik even liet rusten, reeg ik een draad, knoopte die losjes dicht, en zo heb je alleen het deel waaraan je breit, op je naalden staan.
Het aantal steken dat nodig was voor de voorpanden heb ik eerst aan de ene en toen aan de andere kant verder gebreid, tot ik bijna op schouderlengte was. Toen aan weerszijden wat steken geminderd aan de kant van de sluiting, en afgehecht. Daarna de steken voor het rugpand opgenomen en ook dit deel tot schouderlengte gebreid en afgehecht.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is hoe je zo'n vest kunt breien.
Voor de mensen die hier niet zo in thuis zijn: Op de band om garens staan altijd een aantal zaken die van belang zijn, zoals wasvoorschrift, geadviseerde naalddikte en stekenverhouding.
Dat ziet er zo uit:
De naalddikte zie je ernaast staan, er staan zowel een haaknaald als 2 breinaalden afgebeeld, de naalddikte in dit geval is 7-8. Er staan altijd 2 maten, omdat iedereen weer een andere hand van breien/haken heeft. De ene persoon breit of haakt strakker dan de andere persoon. De stekenverhouding is dus altijd een indicatie. Als je het heel zeker wilt weten, maak dan een proeflapje. Bij een sjaal zal het niet zo nauw komen, maar bij veel kledingstukken is het echt van belang om vooraf zeker te zijn van je stekenverhouding.
Mijn advies: brei in dit geval zo'n 20 steken breed, en 20 naalden hoog. Zo kun je nauwkeuriger meten hoeveel steken je nu echt in 10x10 cm hebt gebreid. Klopt je stekenverhouding niet met het patroon? Dan kun je kiezen tussen je naalddikte aanpassen (dus dunnere of dikkere naalden gebruiken) of je maakt het model in een andere maat. Dat laatste is meer voor ervaren breisters/haaksters, wil je zeker zijn van je zaak, gewoon met een andere naalddikte opnieuw een proeflapje maken, net zolang tot jouw stekenverhouding overeenkomt met die van het patroon.
Poeslief heeft een nieuw favoriet plekje, de mand waarin ik het breiwerk en de overgebleven bollen van het vest in had gelegd! Dus morgen eerst maar eens wat andere bolletjes bij elkaar zoeken en die in de mand leggen, dan kan ik eindelijk het vest voor mijn dochter in elkaar gaan naaien!
Ook al brei ik niet van deze grote werkstukken, je werkwijze volg ik zo ongeveer ook. Heel vaak zie ik iets waar geen patroon van is, of ik heb geen zin om er geld voor uit te geven. Goed kijken, beetje rekenen en vergelijken met een ander patroon brengt mij ook altijd een heel eind. En ik vind het nog een uitdaging om te doen ook!
BeantwoordenVerwijderenEn poes? Die gaat het mandje niet meer leuk vinden als je daar andere bolletjes in legt ... wed ik...
Ik denk dat je helemaal gelijk hebt wat poes betreft! Maar heel erg vindt ze dat ook weer niet hoor. Ze vindt steeds weer een nieuw favoriet plaatsje, om daar vervolgens een paar dagen zoveel mogelijk tijd door te brengen, en dan opeens is die plek niet leuk meer en zoekt ze een andere. Daarom laten we het maar even zo, als ze deze plek zat is kan ik het vest in elkaar naaien, en als we er dan andere bolletjes in leggen ontdekt ze vanzelf weer een keertje, en wordt dat vanzelf weer een nieuw favoriet plekje (maar dat kan zo maar 2 weken duren of zo).
VerwijderenHihi, zo gaat dat hier ook met de poezen! Ik heb een leuk kartonnen doosje op de poef staan, waar ik wat kleine handwerkjes in bewaarde en Boofy vond dat wel een lekker bedje, ook al paste hij er nauwelijks in... Ze houdt het al twee weken vol ...
BeantwoordenVerwijderenIk heb vanmorgen het vest en de bolletjes uit de mand gehaald, er andere (zachtere en warmere!) voor terug gelegd. Mevrouw is even gaan kijken, maar draaide zich om, afgekeurd! Ik heb er nu een fleece-dekentje overheen gelegd, benieuwd of dat haar goedkeuring krijgt. hihi.
Verwijderenje zult het misschien wel kennen, Drops/Garnstudio heeft ook heel veel gratis patronen. Je breit als een sneltrein, geweldig knap.
BeantwoordenVerwijderenIk lees je blog al een tijdje, maar wilde nu toch eens reageren. De manier waarop je in het leven staat, zoals jij en je dochter met elkaar omgaan, petje af.
Succes met het vest, maar dat komt helemaal goed.
Berber
Wat lief van je Berber, dank je wel! Leuk dat je mee leest, en nu reageert. Ja, ik realiseer me dat dochter en ik een bijzondere band hebben, daar ben ik elke dag weer dankbaar voor.
VerwijderenDrops/Garnstudio is mij bekend, ik gebruik regelmatig een patroon van ze als basis (stekenverhouding). Maar ik begrijp dat vooral beginnende haaksters en breisters nogal wat moeite hebben met die patronen, omdat je meerdere instructies in de gaten moet houden. Er staat altijd wel bij dat je eerst het hele patroon moet doorlezen, maar kan me goed voorstellen dat het verwarring schept.
Vanmorgen toch maar het vest en de bolletjes uit de mand geplukt, voordat poes er weer op zou gaan liggen. Kan ik het eindelijk in elkaar gaan zetten.
Fijne dag!
leuk dat jij dat ook al gemerkt had bij instanties..(je reaktie onder mijn blog over die dingen) die rare datering van brieven ! altijd ten gunste van zichzelf inderdaad!
BeantwoordenVerwijderenproeflapje maken is inderdaad heeeeeeeel belangrijk! anders kan je geheid je werk uithalen na een poos.
meestal doe ik anders om... maak eerst een proeflapje en zoek er dan patronen bij die dezelfde steken/naald verhouding hebben!
Handig om het andersom te doen, zo weet je al precies de juiste stekenverhouding bij jouw garen en naalddikte!
VerwijderenFf off topic: bij Lidl morgen daglichtlamp voor €10 (zonder loep)
BeantwoordenVerwijderenWat lief van je dat je aan me denkt, ga gelijk even op hun site kijken of het ook in deze regio geldt (Lidl werkt met verschillende aanbiedingen in verschillende regio's)
VerwijderenHelaas, 6 pagina's met lampen doorgekeken, de aanbiedingen voor Black Friday ook, maar de enige daglichtlamp die ik tegenkwam was er eentje van € 19,99.
VerwijderenEen langwerpige zwart of wit?
VerwijderenDie is dus vandaag en morgen in de winkel 10euror
Dochter heeft het nog even bij haar arts nagevraagd, maar zij blijkt geen baat te zullen hebben bij zo'n lamp, omdat ze ook geen vitamineD opneemt uit zonlicht. Zelf wel op zoek naar een staande lamp naast de bank omdat de oude is overleden, maar die vind ik wel een keer in een kringloopwinkel (vandaag niet voor geslaagd)
VerwijderenNu hebben we het over twee verschillende dingen.
VerwijderenDaar is deze lamp dus niet voor.
We hadden het laatst over een daglichtlamp om binnen heldere fotos van je werk te kunnen maken.
Niet over een antiwinterdepressielamp.
Die zijn veel duurder en werken ook heel anders.