Volgers

donderdag 5 maart 2020

steekjes laten vallen

In het patroon van de Luck of the mods sokken, die ik nu aan het breien ben, zit de tuck stitch.
Ik kende de term niet, maar het blijkt een steek te zijn, waarbij je de steken van de voorgaande 4, 5, 6 naalden opzettelijk laat vallen, en dan daaromheen een nieuwe steek breit.

Grappig hoe vaak mensen melden dat ze dat maar een raar idee vinden, omdat je normaal gesproken natuurlijk niet je steken wilt laten vallen. En het gekke is, als je de steek per ongeluk hebt laten vallen, en weer moet ophalen, dat best lastig is, maar het opzettelijk laten vallen van steken blijkt nog best lastig! Veel garens klitten een klein beetje aan elkaar, waardoor je echt elke steek bewust los moet halen.
Het is een leuke sok om te breien. Ik gebruik voor die tuck stitch een haaknaald om de draad door te halen, dat werkt prima.
Ik ben al een aardig eindje op weg:

7 opmerkingen:

 1. Hé je bent weer terug. Wat leuk! En wat een mooie sokken ben je aan het maken. Al vind ik het er best moeilijk uitzien! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, ik ben terug! De sokken zien er best moeilijk uit, maar dat valt reuze mee. Je breit 6 naalden met de hoofdkleur, en daarbij gebruik je alleen recht en averecht, en dan 2 naalden met de 2e kleur, waarbij je steken moet laten vallen en daar moet je dan omheen breien. Ik kende deze steek niet, maar hij is grappig om een keer te gebruiken. Groetjes terug!

   Verwijderen
 2. Ziet er knap ingewikkeld uit.
  Maar wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schijn bedriegt, het is een heel eenvoudig patroontje, en erg leuk om te breien. Ik ga er nu lekker aan verder breien, benieuwd of ze vanavond af zijn, of dat het morgen wordt. Geen haast, want je kunt nog tot eind volgende week mee doen.

   Verwijderen
 3. wat een grappig effect van deze steek !!

  BeantwoordenVerwijderen