Volgers

donderdag 9 januari 2020

huisjesdeken

Op 31 december 2018 schreef ik een berichtje, dat ik niet aan goede voornemens voor een nieuw jaar doe, maar wel plannen had voor 2019, op handwerkgebied; hier kun je dat nog even teruglezen als je wilt.
Mijn plan was om een deken te gaan breien, met als voorbeeld deze deken op Ravelry.

En toen kwam Sock Madness. Heel leuk om aan mee te doen, maar waarschijnlijk is het voor mij eens-maar-nooit-weer geweest. Misschien dat ik nog wel ga deelnemen als cheerleader, dan ontvang je wel alle patronen en kun je dus gewoon mee breien, maar doe je niet mee aan het wedstrijd-gedeelte. Dat betekent dat je je niet hoeft te houden aan de voorgeschreven maten. Want dat was toch wel een dingetje. Ik dacht gewoon de sokken te breien volgens de wedstrijd-regels, en na goedkeuring haal ik ze dan een stukje uit, en maak ze passend voor mij of Sanne. Maar zo werkte het voor mij niet. Ik verloor mijn sokkenbrei-mojo, had gewoon geen zin of behoefte om aan sokken te breien. En dat zegt wat, want de afgelopen jaren had ik altijd een paar sokken op de naalden staan. Nu liggen de sokken die ik breide tijdens Sock Madness en te groot voor ons zijn, in een tas. En heb ik geen sok meer gebreid daarna. Ik twijfel er nog over of de sokken ga aanpassen in maat, of dat ik ze helemaal ga uithalen. Misschien gebruik ik het garen dan gewoon bij de volgende Sock Madness om er goed passende sokken van te breien, ik zal wel zien.

Ik verloor niet alleen de zin in sokken breien, eigenlijk gewoon de zin in breien.
Natuurlijk kwam daar de verhuizing bij. In het kleine vakantiehuisje was er weinig tijd nodig voor schoonmaken en onderhoud van huisje en tuin. Maar in de 5 maanden die wij nu hier wonen, zijn we druk bezig geweest om het huis naar onze wens te maken. Tja, dan zit ik dus niet 's avonds een uurtje of 2 op de bank met een breiwerkje in mijn handen, maar ben een klusje in huis aan het doen. En zo kon het gebeuren dat de bolletjes voor de deken maandenlang in hun mand bleven liggen.

Tijdens de kerstdagen waren we allebei vrij, en naast wandelen, puzzelen, spelletjes doen en lekker eten, keken we ook een serie op de laptop (heerlijk genieten van een serie die zich ongeveer een eeuw geleden afspeelt). En tja, toen kwam mijn zin in breien weer terug. Want echt, ik ga niet 1 of 2 uur achter elkaar naar een scherm zitten te staren met mijn armen over elkaar. Niets voor mij!
En dus pakte ik de mand met bolletjes, en ging weer verder met breien.
Oorspronkelijk was de deken bedoeld voor over onze bank, maar nu in het nieuwe huis passen de kleuren niet zo goed bij ons nieuwe interieur.
Het zijn vrij harde en ook wel donkere kleuren, terwijl onze muren zachtgroen en -roze zijn. Maar ik heb er een prima bestemming voor, gewoon lekker op mijn bed!
De stroken die al af waren, moeten daarvoor worden verlengd, dus ik begon tijdens de kerstdagen aan het verlengen van die stroken.
De derde strook is nu bijna op lengte. Dan ga ik die stroken blocken, eens zien hoe groot ze dan precies worden, en hoeveel stroken ik uiteindelijk nodig heb.

Heerlijk hoor, de zin in breien is weer helemaal terug!16 opmerkingen:

 1. Dat begrijp ik wel dat je geen zin meer had in sokken breien als er zo'n druk achter zit en je mag niet je eigen maat breien. Wel jammer van alle energie die je erin gestoken hebt en de sokken die nu nog op een eigenaar liggen te wachten. Gelukkig heb je de zin in breien weer gevonden en ik vind je huisjesdeken erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De sokken die er nog op een eigenaar liggen te wachten, worden uiteindelijk voor Sanne of mij, ik weet alleen nog niet of ik ze alleen ga aanpassen, of helemaal uittrekken, en met die sokkenwol helemaal nieuwe sokken ga breien.

   Verwijderen
 2. Ik kan me wel voorstellen dat je geen zin meer had om te breien. Het is voor mij ook de reden dat ik geen kleding in opdracht naai of aan een challenge meedoe. Dan wordt het teveel een verplichting.


  Fijn dat je het breien nu weer opgepakt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik helemaal, in opdracht naaien of een challenge, dat geeft druk, en haalt het plezier weg.

   Verwijderen
 3. O, dat is wel jammer dat je zin om sokken te breien voorbij was. Dat zal toch niet de bedoeling zijn geweest ;)
  Leuk dat je nu het breien aan de deken weer hebt opgepakt, soms gaat dat met die dingen zo én je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Veel breiplezier, groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat was zeker niet de bedoeling! Mijn bedoeling was om sokken te breien buiten mijn comfortzone, bijvoorbeeld met lace-patronen. En dat deed ik dus ook wel. De bedoeling van de SM is natuurlijk ook niet dat iemands zin in sokken breien verdwijnt, maar zoiets kan gebeuren.

   Verwijderen
 4. Ach ja, zo kan het gaan... Je was inderdaad een fervent sokkenbreier! Maar ik had er nog niet zo over nagedacht dat er geen sokkenberichten meer kwamen. Wat raar dat je je helemaal aan het patroon moet houden, tja zo blijf je bezig!
  En die mooie huisjes was ik een beetje vergeten, maar nu herinner ik het me weer. Ik vind dit zò leuk bedacht!
  Soms blijven dingen liggen, om later weer vol goede moed opgepakt te worden...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook niet vreemd hoor, dat je de sokkenberichten niet miste, ik heb het nu natuurlijk meer over mijn nieuwe huisje. En logisch dat er dan minder tijd over blijft voor (te bloggen over) sokken breien.
   Die huisjes had ik zelf ook ergens in mijn achterhoofd zitten, en kwam ik kort voor de Kerst tegen toen ik wat verhuisdozen aan het legen was. Ik heb nog wel meer werkjes liggen, die al een tijd liggen. Die komen vanzelf een keer aan de beurt.
   Groetjes terug!

   Verwijderen
 5. Zoooo herkenbaar.
  Sinds m'n verhuizing ligt mijn creativiteit behoorlijk plat.
  Alleen voor mijn vrijwilligerswerk komt er nog wat uit de kast.
  Maar het begint weer te kriebelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook helemaal niet vreemd, na een verhuizing heb je de eerste tijd echt wel andere dingen te doen. En jouw leventje is al helemaal op z'n kop komen te staan (in een positieve manier)!
   Laat die kriebels maar weer komen.

   Verwijderen
 6. Wauw, ik vind het superknap! Prachtig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je enthousiaste reactie, mijn weekend begint goed! (eigenlijk is dit supersimpel breiwerk hoor)

   Verwijderen
 7. Ach, je had het druk met je nieuwe huis, logisch. Maar wat kanp dat je het weer op pakt met dit leuke project.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap niet hoor, ik heb er gewoon veel plezier in en breien werkt enorm ontspannend, dat is wetenschappelijk bewezen!

   Verwijderen
 8. doe alleen nog mee met cals als ze voor altijd op het net blijven....ook door scha en schande geleerd !!
  deed een keer mee met een cal om een opa en oma te haken met rollator en zo...je moest elke week een foto plaatsen met de opdracht van die week... maar je hebt niet altijd even veel tijd en zo kwam het dat ik net een uur telaat was met de foto plaatsen.. en hup ik lag er uit.. kreeg geen volgende opdrachten meer en bleef zitten met een opa die half af was ....gelukkig heb ikzelf genoeg creativiteit om hem zelf af te maken en ik verzon er een hondje bij.. maar het plezier in dat soort cals was voorgoed over !!
  fijn dat je weer zin en tijd voor je handwerk hebt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is wel heel erg balen zeg! Bij de Sock Madness krijg je het complete patroon, dus als je niet op tijd je sokken af hebt, kun je toch op je gemak af maken. Ik vind wat jij meemaakte wel erg vreemd, dan blijven er toch een hoop mensen zitten met een half afgemaakt werk!
   Vanavond ook weer lekker aan de deken zitten breien, hij schiet al behoorlijk op!

   Verwijderen