Volgers

donderdag 31 augustus 2023

testknit update

 


Het ging best snel, het breien van de panden van het nieuwe vest dat ik aan het breien/testen ben.
Ik brei het in het rond, dus alleen maar rechte steken. En met het wat dikkere Onion garen gaat het dan natuurlijk snel.
De armsgaten en de sluiting worden gesteekt. Dus ik brei daar een aantal steken (7 voor en 5 bij de armsgaten), steeds 1 steek afwisselend in de 2 kleuren die ik in die toer gebruik.
Zo ziet een "armsgat" er dan uit. Geen gat te zien dus, want het is dicht gebreid.
Het steken was me bij de vorige testknit heel goed bevallen, en dus durfde ik het bij dit vest ook wel aan.
😕 Wat er mis ging, geen idee, maar toen ik de steken voor de nekopening had omgehaakt en ging knippen, zag ik draden losschieten!!! 
😒 Dat is natuurlijk NIET de bedoeling!!
Gelukkig heb ik het nog kunnen redden, ik heb de steken vast kunnen zetten, maar dit is uiteraard niet leuk, en zeker niet de bedoeling.
Wat nu? Ik besloot om de draden dubbel te zekeren, niet alleen met omhaken maar ook nog eens de draden vastzetten door met de hand het vast te naaien.
De grijze verdikte steken die je hierboven ziet is het omhaakte gedeelte, de witte lijn ernaast het vastnaaien met de hand.
En nu? Ik durf het niet door te knippen! 
De neklijn vond ik geen probleem, als ik de steken niet had kunnen redden, had ik gewoon een nieuw stukje bij de schouders kunnen breien. Maar het hele voorpand doorknippen, zie ik gewoon even niet zitten.
Ik wil het dus nog een derde keer zekeren, door met de naaimachine een zigzagsteek er overheen te maken.
En daarna ga ik knippen, zowel de voorbies als de mouwen eraan breien, en dan heb ik uiteindelijk (hopelijk!) een heerlijk vest voor de winter.

Dat naaien moet even wachten. We zijn in huis aan het klussen, en mijn naaimachine staat nu ergens achter in een kamer, daar kan ik eventjes niet goed bij. 
Ik zit niet zonder breiwerk hoor. Ik heb nog het vest voor Sanne waar de mouwen nog voor moeten worden gebreid, ik heb het hertje dat ik dit najaar graag af wil maken, en ik heb weer een paar sokken op de naald gezet, dit keer een simpel tricotsteek breitje, met een zelfstrepend garen.
Daarvoor gebruik ik een bol Himalaya sokkengaren dat ik een paar jaar geleden kocht bij Hobbii. Op de bol vond ik het er leuker uitzien, eerlijk gezegd. Ik heb het garen in twee gelijke delen gesplitst, en vervolgens het op 1 cake gewonden. 
Makkelijk om vanaf 1 cake 2 sokken te breien, ook eventueel voor als je onderweg bent. Helaas viel me tijdens het opwinden van de cake al op dat het kleurverloop niet identiek wordt herhaald. In mijn geval betekent dat, dat ik regelmatig een stuk draad aan de binnenkant wegwerk, zodat ik verder kan met exact dezelfde kleur op dezelfde plek.

Waar werken jullie momenteel aan? Laat het me weten in je commentaar!




13 opmerkingen:

  1. Oeps, dat is reuze spannend! Ik snap dat je de test knit even geparkeerd hebt. Ik ben bijna klaar met mijn Nofrillsweater en dan ga ik beginnen aan de vertical stripes sweater en ik ben ook nog aan het haken :) Succes met klussen en al je andere plannen. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Griezelig. Ik zou het niet durven.

    Ik ben bezig aan een muts voor mezelf.
    Verder kom ik momenteel nog steeds niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik durfde het ook nooit, terwijl ik toch al ongelooflijk veel jaren brei en al zoveel verschillende technieken heb uitgeprobeerd. Je moet het ook zeker niet doen met een glad garen, maar dat is de Jamieson & Smith 2ply van de trui zeker niet. Maar ook de Onion is echt geen glad garen. Ik ga het zeker doen hoor, maar eerst de naaimachine erbij gebruiken.
      Je hebt een laatst een hele leuke muts gebreid, daar zul je de ontvanger blij mee hebben gemaakt!

      Verwijderen
    2. Ze heeft hem nog niet, want ze is er niet.
      Maar goed ik ben dus met m'n tweede muts bezig.
      Zelfde patroon.
      Twee maten groter.
      Zelfde garens.
      Andere kleurcombinatie, met een twist om er toch iets anders van te maken.

      Verwijderen
  3. Ik naai altijd alleen op de naaimachine, een zigzagsteek in een afstekende kleur. Dan naai ik tweemaal (voor de zekerheid). En dan doorknippen, gaat eigenlijk altijd goed, maar het blijft spannend. Succes!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was ook de enige manier die ik in theorie kende, tot ik de manier van deze ontwerpster las (bij de trui die ik heb gebreid). Maar ik ga toch maar op de naaimachine aan de slag, vertrouw dat toch meer.

      Verwijderen
  4. Het wordt een prachtig vest. Maar inderdaad spannend met dat knippen. Ik vind je sokken ook heel mooi. Vooral omdat dit echt mijn kleuren zijn. Grappig dat je ze helemaal identiek wilt hebben. Ik zou het juist leuk vinden als ze enigszins afwijken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn niet identiek te krijgen, dan moet ik steeds draad voor 2-3 steekjes inkorten op 1 sok, dat gaat gewoon niet werken. Dus ik geef het maar gewoon over, waarschijnlijk worden ze voor Sanne, die houdt juist wel van niet identiek 😉

      Verwijderen
    2. Dapper dat je ze toch af maakt.
      Ik weet hoe vervelend je het vind, als het niet klopt.

      Verwijderen
    3. JA, je kent me goed, ik ben een Piet Precies, en dat kan soms zelfs voor mijzelf hinderlijk zijn! Ze zijn inmiddels af en Sanne zal ze vast met veel plezier dragen.

      Verwijderen
  5. Ik doe te weinig op dit moment . Een muis die nog 2 benen en een arm mist. een sjaal die graag af moet voordat het koud wordt. Viltpakketjes en een pop in wording. Soms schiet het even helemaal niet op. En hoe dat komt ??? Dat komt omdat ik even heel druk ben met mijn puppy's :))))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zo ongeveer de beste reden die je kunt hebben!! Geniet ervan!! Handwerken komt later wel weer.

      Verwijderen